17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Αρχίζει και πάλι να ανεβάζει ταχύτητα στο internet η Ελλάδα

«Σκαρφαλώνει» και πάλι με μικρά βήματα η Ελλάδα στην γενική παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στις ταχύτητες τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Μετά από τη «βουτιά» που έκανε η χώρα μας τους προηγούμενους μήνες, η Ookla, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως όσον αφορά στις μετρήσεις των ευρυζωνικών συνδέσεων, καταγράφει ότι η Ελλάδα «σπιντάρει» και πάλι για να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla, η Ελλάδα στο mobile internet ανεβαίνει οκτώ θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και κατακτά την 34η θέση ανάμεσα σε 141 χώρες. Η ταχύτητα στη λήψη δεδομένων (Download) διαμορφώνεται στα 68.98 Mbps, αυξημένη  περίπου κατά 9 Mbps σε σχέση με τον Ιούλιο, και στο  Upload στα 13.12 από 11.60 Mbps, ενώ η καθυστέρηση απόκρισης (Latency) παρέμεινε στα 23 ms.

Η ταχύτητα του σταθερού δικτύου

Όσον αφορά την ταχύτητα του σταθερού δικτύου, η Ελλάδα κέρδισε τέσσερις θέσεις και είναι στην 101η θέση ανάμεσα σε 181 χώρες. Το Download διαμορφώθηκε  στα 45.87 Mbps από 41.80 Mbps στην προηγούμενη μέτρηση και το Upload στα 8.57 Mbps από  7.57 Mbps.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2022, η Ελλάδα τερμάτισε στην 28η θέση -ανάμεσα σε 142 χώρες- όσον αφορά τη μέση ταχύτητα download στο mobile internet, ενώ κατετάγη στην 94η θέση -μεταξύ 190 χωρών- στις ταχύτητες του σταθερού Διαδικτύου. Στο τέλος του 2022, στο mobile internet η Ελλάδα είχε μέση ταχύτητα download τα 61,40 Mbps, ενώ στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο, η μέση ταχύτητα download ήταν στα 42,79 Mbps.

Παγκόσμιες επιδόσεις

Να σημειωθεί ότι, παγκοσμίως, τον Σεπτέμβριο του 2023 η μέση ταχύτητα (download) στις συνδέσεις μέσω κινητών δικτύων διαμορφώθηκε στα 47.82 Mbps από  42,35 Mbps, τον Ιούλιο ενώ η αντίστοιχη επίδοση στα σταθερά δίκτυα ήταν 85.31 Mbps (από 82,56 Mbps στην προηγούμενη μέτρηση). Η μέση ταχύτητα Upload διαμορφώθηκε στα 10.87 Mbps και το  Latency στα 27 ms

«Πρωταθλητές» στην ταχύτητα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ταχύτητα στο mobile 211.58 Mbps, στη δεύτερη θέση το Κατάρ με ταχύτητα 187.55 Mbps, στην τρίτη θέση η Κίνα  με 167.98 Mbps, στην 4η  το Κουβέιτ  με ταχύτητα 161.66 Mbps και την «χρυσή» πεντάδα συμπληρώνει το Μακάο με  151.94 Mbps.

Σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα

Πιο γρήγορα κινήθηκε το παγκόσμιο Διαδίκτυο που παρέχεται μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων. Πρώτο στην κατάταξη το Χονγκ Κονγκ (SAR) με 265.17 Mbps, ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 259.11 Mbps, στην τρίτη θέση η Χιλή με 246.39 Mbps, στην τέταρτη τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα με 231.98 Mbps και στην πέμπτη θέση η Ταϊλάνδη με 219.10 Mbps.

Οι επενδύσεις σε οπτική ίνα

Η Ελλάδα αν και παραμένει χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη ταχυτήτων σταθερών συνδέσεων, έχει ήδη ένα πλάνο αύξησης των οπτικών ινών που υπόσχονται υψηλές ταχύτητες.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχει εξαγγελθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικής ίνας και, έως το 2027, εκτιμάται ότι οπτική ίνα θα βρίσκεται σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας.

Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ ευρώ, πάνω από 1 εκατ. γραμμές από Vodafone (η Vodafone έχει εξαγγείλει 800.000 γραμμές έως το 2025) και Nova και περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές).

Τέλος, και η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην εγκατάσταση εναέριων οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά σε σχεδόν 5 χρόνια.

Οι συνδέσεις στην Ελλάδα

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το 45% του συνόλου των χρηστών internet στην Ελλάδα έχει σύνδεση με ταχύτητα 24 Mbps, το 30% έχει ταχύτητα 50 Mbps και το 25% έχει ταχύτητα 100 Mbps.

Το 45% των συνδέσεων αυτών είναι ADSL (χαλκός από το αστικό κέντρο μέχρι το σπίτι), το 50% VDSL, γνωστό και ως vectoring (χαλκός από την καμπίνα της γειτονιάς μέχρι το σπίτι) και μόλις το 5% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι

Το πρόγραμμα Smart Readiness, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για αναβάθμιση δικτύων στα κτίρια αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην προετοιμασία των κτιρίων να δεχθούν οπτική ίνα. Μέσα στο 2024 έχει προαναγγελθεί ότι θα έρθει και η νέα επιδότηση για όποιον καταναλωτή επιλέξει οπτική ίνα με μηναία επιδότηση. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες αναμένεται να αυξήσουν  περεταίρω η ταχύτητες του σταθερού internet στην χώρα μας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...