17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Αποδοτικό το 2023 για το ελληνικό startup οικοσύστημα: «Σήκωσαν» πάνω από 1 δισ. ευρώ

Αποδοτικό αποδεικνύεται το 2023 για το ελληνικό startup οικοσύστημα. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα οι ελληνικές startups με έδρα την Ελλάδα «σήκωσαν» χρηματοδοτήσεις 272  εκατ. δολαρίων. Το συνολικό ποσό που άντλησαν οι εταιρείες με ελληνικό DNA και έδρα εντός και εκτός Ελλάδος ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ σε 88 γύρους χρηματοδότησης.

Οι νεοφυείς εταιρείες ελληνικών συμφερόντων έχουν γίνει πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων παρά την γενικότερη συγκράτηση επενδύσεων στην παγκόσμια σκηνή startups εταιρειών αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στο ελληνικό οικοσύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Venture Capital σε 88 γύρους χρηματοδότησης οι startups με ελληνικό DNA προσέλκυσαν συνολικό ποσό χρηματοδότησης  1,018 δισ. δολαρίων με 13 εξαγορές και τη συμμετοχή 95 διαφορετικών επενδυτών.

Αν και τα νούμερα αυτά δεν θα μπορούσα να συγκριθούν με το ιστορικό υψηλό του 2021 των 4,48 δισ. δολαρίων και τις σημαντικές επενδύσεις του 2022 -μεταξύ αυτών η εξαγορά της Viva Wallet έναντι 1,5 δισ. από τη JP Morgan-, ωστόσο δείχνουν ότι το ελληνικό οικοσύστημα δεν σταματά  να προσελκύει τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών.

Ελληνικά κεφάλαια

Αρκετές από τις startups, όπως οι Code BGP, DeepSea, Seervision, Kineo, Arrikto και Augmenta, όχι μόνο έχουν ρίζες στην Ελλάδα, αλλά και υποστηρίχθηκαν προηγουμένως από διακεκριμένα ελληνικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως τα Marathon Venture Capital, Metavallon και Odyssey Venture Partners.

Οι startups με έδρα την Ελλάδα «σήκωσαν» συνολικά 272  εκατ. δολ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που άντλησαν οι εγχώριες startups είναι πολλαπλάσια, καθώς αρκετοί γύροι χρηματοδότησης ολοκληρώθηκαν μεν, ωστόσο, δεν έγινε γνωστό το ύψος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν.

Κινητικότητα υπήρξε στο οικοσύστημα και όσον αφορά τις εξαγορές (exits), καθώς έγιναν 13 exits startups.

Τελευταία επένδυση

Η τελευταία επένδυση αφορά την TileDB με την  χρηματοδότηση να διαμορφώνεται στα  34 εκατ. δολάρια για την ελληνική Startup.  Στον νέο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν επενδυτές όπως η AlleyCorp, η Lockheed Martin αλλά και η Intel Capital, επενδυτικός βραχίονας του τεχνολογικού κολοσσού. Συμμετείχαν επίσης η εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen, το Nexus Venture Partners, η Verizon καθώς και η Βig Pi Ventures. Η TileDB ξεκίνησε από το MIT και τα Intel Labs τον Μάιο του 2017.

Η εταιρεία TileDB ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία, Σταύρο Παπαδόπουλο, από την Ξάνθη ο οποίος αξιοποιώντας το πάθος του για την πληροφορική κατάφερε να δημιουργήσει μία μοναδική βάση δεδομένων, η οποία σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, μπορεί να αποθηκεύσει και να διαχειριστεί άκρως περίπλοκα δεδομένα, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, στοιχεία τηλεπικοινωνιών και άλλα.

Παράλληλα ξεχωρίζουν συμφωνίες όπως:

  • η εξαγορά της βολιώτικης agtech και deep tech εταιρείας Augmenta από τον πολυεθνικό κολοσσό της CΝH Industrial έναντι 110 εκατ. δολαρίων,
  • το deal για τη γενναία χρηματοδότηση της αμερικανικής Carlyle προς τη Hack Τhe Box, ύψους 55 εκατ. δολαρίων,
  • η χρηματοδότηση της Elikonos Capital Partners προς την ελληνική Instacar, ύψους επίσης 55 εκατ. δολαρίων.

Επίσης σημαντική είναι και η χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. δολαρίων (Series B) που σήκωσε η Causaly των Ιωάννη Κιαχόπουλου και Artur Saudabayev, με βασικό επενδυτή την ICONIQ Growth.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...