- της Μαρίας Μόσχου
Στην αναζήτηση τεχνικού συμβούλου που θα περάσει από… κόσκινο το δίκτυο του και θα κοστολογίσει τις εργασίες που χρειάζονται για την ανάταξη του δικτύου βρίσκεται ο ΟΣΕ.
Στόχος να δοθεί οριστική λύση στις συνεχείς βλάβες που προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις στους συρμούς και να εξασφαλιστεί ασφάλεια .
Ο ΟΣΕ προκήρυξε Συνοπτικό Διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής, για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών με τίτλο: «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης του ΟΣΕ για την σύνταξη Καταλόγου Λειτουργικών Στοιχείων Σιδηροδρομικού Δικτύου, Αναλυτικών Εγχειρίδιων Βαθμολόγησης – Αποτίμησης της κατάστασής των και προσδιορισμό του κόστους Συντήρησης – Ανάταξης» Α.Δ. 2260, με προϋπολογισμό 59.350,50 €, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α.
Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα πρέπει να συντάξει κατάλογο με τα στοιχεία της σιδηροδρομικής υποδομής που χρειάζονται στην επιθεώρηση, συντήρηση και αναβάθμιση, να κάνει τον προσδιορισμό των κρίσιμων επιμέρους χαρακτηριστικών αυτών και να υπολογίσει το κόστος συντήρησης – αναβάθμισης – ανάταξης.
Επιπλέον απαιτείται η σύνταξη ειδικών Εγχειρίδιων Βαθμολόγησης – Αποτίμησης της λειτουργικής κατάστασης για κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία του Καταλόγου και να προταθεί τρόπος κοστολόγησης της συντήρησης – ανάταξης αυτών, ώστε αυτά να είναι λειτουργικά και ασφαλή.
Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 06/09/2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ. Ως ημερομηνία και ώρα αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 13/09/2021 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου
Σύμφωνα με την προκήρυξη ο ΟΣΕ, ως διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, έχει την ευθύνη της συντήρησης του Σιδηροδρομικού Δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να προχωρήσει στην δημιουργία Μητρώου Συντήρησης Υποδομής (ΜΣΥ) το οποίο θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των επιμέρους στοιχείων των Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ που την αποτελούν.
Το μητρώο αυτό θα περιλαμβάνει σε επόμενη φάση και την κατάσταση των λειτουργικών στοιχείων, (υποδομή, επιδομή, τεχνικά, σταθμούς, ηλεκτροκίνηση σηματοδότη κλπ) των συστημάτων που αφορούν τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις.
Προκειμένου ο ΟΣΕ να αποτιμήσει την κατάσταση των στοιχείων του ΜΣΥ και να υπολογίσει το κόστος συντήρησης- ανάταξης αυτών, πρέπει καταρχάς να προσδιοριστούν και να γίνει σχετικός κατάλογος με τα στοιχεία της σιδηροδρομικής υποδομής για τα οποία χρειάζεται επιθεώρηση, συντήρηση, ανάταξη-αναβάθμιση, να γίνει προσδιορισμός των κρίσιμων επιμέρους χαρακτηριστικών της κατάστασης αυτών ώστε να υπολογιστεί το κόστος συντήρησης – ανάταξης αναβάθμισης.
Σύνταξη ειδικών Εγχειρίδιων Βαθμολόγησης – Αποτίμησης
Επιπλέον απαιτείται η σύνταξη ειδικών Εγχειρίδιων Βαθμολόγησης – Αποτίμησης της λειτουργικής κατάστασης για κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία του Καταλόγου και να προταθεί τρόπος κοστολόγησης της συντήρησης – ανάταξης αυτών, ώστε αυτά να είναι λειτουργικά και ασφαλή.
Με βάση τα εγχειρίδια αυτά στη συνέχεια θα γίνει από τον ΟΣΕ, καταγραφή της λειτουργικής κατάστασης όλων των στοιχείων, η αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης του Σιδ/κου Δικτύου και θα εκτιμηθεί το απαιτούμενο κόστος συντήρησης – ανάταξης.
Σκοπός των εγχειριδίων αυτών είναι ο ΟΣΕ να προσδιορίσει την ιεράρχηση των εργασιών συντήρησης – ανάταξης του Σιδηροδρομικού Δικτύου και να προσδιορίσει το ετήσιο κόστος συντήρησης – ανάταξης.
Τεχνικό Αντικείμενο των υπηρεσιών του Συμβούλου
Οι υπηρεσίες υποστήριξης του Τεχνικού Συμβούλου στον ΟΣΕ συνοπτικά θα περιλαμβάνουν:
- Προσδιορισμό των στοιχείων του παραπάνω Καταλόγου, προσδιορισμό των επί μέρους χαρακτηριστικών του κάθε στοιχείου που επηρεάζει την τρέχουσα λειτουργική κατάσταση του Σιδηροδρομικού Δικτύου και για τα οποία απαιτούνται εργασίες συντήρησης η ανάταξης, κοστολόγηση της συντήρησης – αναβάθμισης – ανάταξης αυτού.
Η δομή και το εύρος των στοιχείων του Καταλόγου θα προκύψει από όλες τις κατηγορίες Συστημάτων (υποδομή – ενέργεια – σηματοδότηση) του Σιδηροδρομικού Δικτύου και οι οποίες ενδεικτικά και όχι περιοριστικά είναι οι παρακάτω:
- Σιδηροδρομική Επιδομή (στρωτήρες, σιδηροτροχιές, έρμα, αλλαγές κλπ)
- Τεχνικά έργα (γέφυρες, σήραγγες, πρανή, περιφράξεις κλπ)
- Σταθμοί και λοιπές εγκαταστάσεις (σταθμαρχεία, κτίρια επιβατών σε ενεργούς σταθμούς, τεχνικά δωμάτια, Η/Μ εξοπλισμός κλπ)
- Τεχνολογικά Συστήματα Δικτύου (ΤΣΔ) (σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, CCTV, ηλεκτροκίνηση, Scada, Τεχνολογικά Συστήματα Σταθμών και Τεχνικών Δωματίων (ΤΣΣΤ) (εκδοτικά μηχανήματα, συστήματα πληροφόρησης κοινού, πυροσβεστικός εξοπλισμός, συστήματα ασφαλείας, ανελκυστήρες, κυλιόμενες κλίμακες κλπ).
Ο προσδιορισμός των στοιχείων του καταλόγου θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του Σιδηροδρομικού Δικτύου που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό των λειτουργικών χαρακτηριστικών των Σιδηροδρομικών Συστημάτων.
2. Επιπλέον ο Τεχνικός Σύμβουλος θα παραδώσει στον ΟΣΕ ένα επεξηγηματικό Εγχειρίδιο αξιολόγησης, βαθμολόγησης και κοστολόγησης της λειτουργικής κατάστασης για κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία του ΣΔ που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο. Το εγχειρίδιο αυτό θα περιλαμβάνει επίσης όλες τις οδηγίες, τα υποδείγματα και τις φόρμες συλλογής των\ πληροφοριών που είναι αναγκαίες για τον προσδιορισμό της λειτουργικής κατάστασης καθώς και κάθε άλλο υπόδειγμα Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταχώρησης που θα απαιτηθεί για την αξιολόγηση – βαθμολόγηση – κοστολόγηση της.
Παραδοτέα
Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα παραδώσει:
- ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1
Εντός δέκα (10) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, τεκμηριωμένο Κατάλογο των στοιχείων – εξοπλισμού – εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για τον προσδιορισμό των λειτουργικών χαρακτηριστικών του ΣΔ.
- ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2
Εντός τριάντα (30) ημερών από σχετική εντολή της Υπηρεσίας, θα παραδώσει κατάλληλα Εγχειρίδια αξιολόγησης, βαθμολόγησης της λειτουργικής κατάστασης των στοιχείων – εξοπλισμού – εγκαταστάσεων του ΣΔ που έχουν περιληφθεί στο Κατάλογο με την απαιτούμενη τεκμηρίωση.
- ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3
Εντός τριάντα (30) ημερών από σχετική εντολή της Υπηρεσίας, θα παραδώσει την κοστολόγηση της συντήρησης – αναβάθμισης – ανάταξης κάθε λειτουργικού στοιχείου.
Οι άξονες γραμμής που πρέπει να ελέγξει και να γνωμοδοτήσει ο τεχνικός σύμβουλος είναι οι εξής:
- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΣΚΑ- ΠΑΤΡΑ
– Κ.ΑΧΑΡΝΑΙ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
– Κ.ΑΧΑΡΝΑΙ-ΠΑΤΡΑ- ΙΚΟΝΙΟ-ΣΓΥΤ (ΑΙΧΜΗ ΙΚΟΝΙΟΥ)
- ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΤΧ1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΤΧ1
- ΚΛΑΔΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΤΧ1
– ΟΙΝΟΗ-ΧΑΛΚΙΔΑ
– ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΣΤΥΛΙΔΑ
– ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
– ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ
- ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
– ΠΛΑΤΥ-ΦΛΩΡΙΝΑ
– ΑΜΥΝΤΑΙΟ- ΚΟΖΑΝΗ
– ΜΕΣΟΝΗΣΙ-Ν.ΚΑΥΚΑΣΟΣ (ΣΥΝΟΡΑ FYROM)
- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
– ΑΞΙΟΣ-ΓΕΦΥΡΑ
– ΤΧ1-ΕΙΔΟΜΕΝΗ (ΣΥΝΟΡΑ FYROM)
– ΤΧ1-ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
– ΤΧ4-ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
– ΤΧ1-ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΧ1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΚΣΑ)
– ΣΤΡΥΜΩΝΑΣ-ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ (ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ)
– ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΛΙΜΑΝΙ)-ΟΡΜΕΝΙΟ (ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ)
– ΠΥΘΙΟ-ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Παράλληλα, ο τεχνικός σύμβουλος θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην παρακάτω σιδηροδρομική υποδομή, ό,τι απαιτεί παρεμβάσεις σύμφωνα με τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει.
Α. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Α1 Γραμμή
- Σιδηροτροχιές
- Στρωτήρες
- Σκύρο
- Σύνδεσμοι [περιλ. ελαστικό υπόθεμα]
- Αλλαγές τροχιάς και διασταυρώσεις
- Σταθερή επιδομή (π.χ. REHDA κλπ)
- Εύρος τροχιάς και περιτυπώματα
- Συσκευές διαλογής κλπ
A2. Δομικά Έργα
- Επιχώματα
- Ορύγματα
- Γέφυρες ανοίγματος μεγαλύτερου από 4 m
- Σήραγγες μήκους μεγαλύτερου από 5 m
- Κτίρια Σταθμών
- Τεχνικά Δωμάτια
- Άλλα Δομικά έργα, (συστήματα αποστράγγισης, ηχοπετάσματα, περιφράξεις)
- Αποβάθρες κλπ.
Β. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Β1 Συστήματα Σηματοδότησης και Ελέγχου Συρμών
- Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (OCC)
- Διασύνδεση βάσει υπολογιστή (ComputerBased Interlocking)
- Αυτόματος έλεγχος και Προστασία Συρμών (ATC, ATP)
- Ανίχνευση Συρμού
- Παρατρόχιες συσκευές
- Τεχνικό κτίριο Σηματοδότησης
- Παροχή ηλεκτρικής ισχύος στην Σηματοδότηση
- Βοηθητικοί ανιχνευτές σφαλμάτων
Β2. Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα
- Εξοπλισμό GSM-R συμπεριλαμβανομένου του σχετικού εξοπλισμού στoν συρμό
- Δίκτυο Πολλαπλών Υπηρεσιών (CCNN) και Δίκτυο Οπτικής Ίνας (FON)
- Τοπικό Δίκτυο (LAN)
- Σύστημα Τηλεφωνίας
- Σημεία παροχής Βοήθειας
- Συστήματα Ηχογράφησης
- Σύστημα Πληροφόρησης Κοινού
- Κεντρικό Ρολόι
- Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης (CCTV) / Σύστημα Εντοπισμού Εισβολέων / Σύστημα Ελέγχου Πρόσβασης
- Συστήματα Εποπτικού Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων (SCADA)
o SCADA Σηματοδότησης
o SCADA Ισχύος Έλξης
o SCADA Συστημάτων Πυρανίχνευσης και Πυρόσβεσης
- Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίου (BMS) για Κτίρια και Τεχνικά Δωμάτια
Β3 Εφαρμογές Τηλεματικής
- Εφαρμογές Εξυπηρέτησης Επιβατών, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων που παρέχουν πληροφορίες στους επιβάτες πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού,
- Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (AFCS)
Γ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Γ1. Συστήματα Πυρανίχνευσης
Γ2. Συστήματα Πυρόσβεσης
Γ3. Συστήματα Φωτισμού Ασφαλείας
Γ4. Συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης
Γ5. Συστήματα Εντοπισμού Εισβολέων
Γ6. Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης (CCTV)
Δ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Δ1 Μηχανολογικά Συστήματα
- Θέρμανση
- Κλιματισμό
- Αερισμό
Δ2 Ηλεκτρολογικά Συστήματα
- Συστήματα διανομής Χαμηλής Τάσης
- Πλήρης εγκατάσταση και σύνδεση των ηλεκτρικών πινάκων, των υποπινάκων και του εξοπλισμού
- Σχάρες όδευσης ηλεκτρικών καλωδίων χαμηλής τάσης
- Φρεάτια καλωδίων και σύστημα σωλήνων προστασίας καλωδίων για τις συνδέσεις χαμηλής τάσης στους εξωτερικούς χώρους.
- Γειώσεις και Γεφυρώσεις
- Φορητό Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος Η/Ζ
- Κανονικός Φωτισμός
- Ανελκυστήρες, Κυλιόμενες Σκάλες
Δ3 Υδραυλικά Συστήματα
- Σταθμοί Επιβατών
Ε. ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ε1. Σύστημα Ηλεκτροκίνησης
- Εναέρια Γραμμή Επαφής
- Στύλοι
- Κονσόλες
- Υποσταθμοί έλξης