19.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Απλά Ψηφιακά 122: Η διαχείριση των δεδομένων στην εποχή του IoT (Mobito – Πλειάδες), τα startups και η ευρυζωνική «κόντρα»

Για τη διαχείριση και τη χρησιμότητα των δεδομένων στην αγορά του IoT αλλά και στην αγορά του αυτοκινήτου καθώς και για το ρόλο που παίζει το Data Marketplace στο IoT Cluster των Πλειάδων μίλησε στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη Παπάζογλου, ο κ. Γιώργος Καμπάνης, διευθύνων σύμβουλος της startup Mobito, σε αυτό το επεισόδιο του Απλά Ψηφιακά.

Στο εβδομαδιαίο podcast του Moved.gr, ο κ. Καμπάνης περιέγραψε το αντικείμενο της ομάδας Data Marketplace των Πλειάδων και αναφέρθηκε στην πορεία της εφαρμογής που υλοποιεί αλλά και στην σημασία της μέσα από παραδείγματα και πρακτικές εφαρμογές. Στη συνέχεια εξήγησε τι κάνει η Mobito και πώς αυτό μπορεί να αναδιαμορφώσει την αυτοκινητοβιομηχανία ενώ απαρίθμησε και τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της startup στην ομάδα των Πλειάδων.

Τέλος αναφέρθηκε στην πορεία του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας στα θετικά βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια αλλά και στις προοπτικές που εμφανιζει για την συνέχεια.

 

Το εγχώριο startup οικοσύστημα

Στη συνέχεια Νίκη και Δημήτρης αναφέρθηκαν στον χάρτη του εγχώριου startup οικοσυστήματος έτσι όπως αποτυπώθηκε στην ετήσια μελέτη του Found.ation και του ΕΙΤ Digital Startups in Greece 2023/2024 αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, έτσι όπως καταγράφηκε στην άλλη έτερη μελέτη των δύο οργανισμών, Digital Transformation in Greece.

Ακολούθησαν τα συμπεράσματα από το ετήσιο συνέδριο του ΣΕΠΕ, SEPE Digital Economy Forum 2023, και η μελέτη της Deloitte που παρουσιάστηκε εκεί και αφορούσε την χρήση των εργαλείων Generative AI για τις επιχειρήσεις, αλλά και το νέο πεδίο αντιπαλότητας μεταξύ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που ακούει στο μοντέλο κοστοστρέφειας χονδρικής.

Οι δύο παρουσιαστές μίλησαν για την κινητικότητα που παρατηρείται στον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής μετά την εξαγορά της Sunsoft από την SoftOne και τα αποτελέσματα της Upstream. Επίσης, αναφέρθηκαν στον χαρακτηρισμό των Pornhub, XVideos και Stripchat ως “Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες” (VLOP) από την ΕΕ, γεγονός που τις καθιστά υπόχρεες να ακολουθήσουν την ενωσιακή νομοθεσία του Digital Services Act.

Τα επεισόδια του «Απλά Ψηφιακά» μπορείτε να τα βρείτε στο YouTube κανάλι του MoveD.gr όπως και σε audio μορφή στο Spotify και στο Google Podcasts.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...