14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Απάτες pig butchering: Η ανατομία μιας ταχέως αναπτυσσόμενης απειλής

Σίγουρα έχετε ακούσει για τις ανεπιθύμητες κλήσεις στο σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο, όπου άγνωστοι σας καλούν και προσπαθούν να σας πείσουν να αγοράσετε κάτι ή να επενδύσετε με στόχο να σας αποσπάσουν χρήματα.

Η ίδια μέθοδος επεκτείνεται φυσικά και στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στα μηνύματα κειμένου. Αυτό το είδος προσέγγισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθούν τόσο νόμιμοι όσο και κακόβουλοι στόχοι.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι απάτες μπορεί να ξεκινούν με κάτι τόσο καλοπροαίρετο όσο ένα μήνυμα που δήθεν σας στάλθηκε κατά λάθος. Αλλά το μήνυμα, που στάλθηκε «κατά λάθος», μπορεί να κρύβει μια σκληρή πραγματικότητα.

Τα τεχνάσματα της απάτης pig butchering

Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι απάτες στις οποίες οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα σε ανθρώπους και δημιουργούν σχέσεις μαζί τους, μόνο και μόνο για να τους ξεγελάσουν αργότερα, εξηγούν οι ειδικοί της ESET. Αυτή η απάτη ονομάζεται pig butchering (σφαγή του χοίρου ή πάχυνση του χοίρου) και έχει πολύ εύστοχο όνομα, καθώς προέρχεται από τους αγρότες που παχαίνουν ένα γουρούνι πριν από τη σφαγή με στόχο να αποκομίσουν πολύ κρέας. Με την ψηφιακή έννοια, αυτό το… «κρέας» είναι, όπως θα μαντέψατε, χρήματα.

 

Παράδειγμα τακτικής προσέγγισης που χρησιμοποιείται από απατεώνες για απάτες τύπου pig butchering

Οικονομική σφαγή

Η απάτη pig butchering βασίζεται σε έναν συνδυασμό εφαρμογών, ιστοσελίδων, διαδικτυακών υπηρεσιών και ανθρώπων – σε πολλές περιπτώσεις, θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων – για το χτίσιμο εμπιστοσύνης με ένα τυχαίο άτομο για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών, συχνά με το πρόσχημα ρομαντικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, αυτή η μέθοδος δεν είναι ένα εντελώς νέο είδος απάτης, αλλά χρησιμοποιεί μεθόδους δοκιμασμένων τύπων απάτης, όπως η ρομαντική απάτη, προτού δώσει μια επενδυτική χροιά και ρίξει το δόλωμα της απόκτησης χρημάτων μέσω της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα.

Πράγματι, η διαδικτυακή συζήτηση θα στραφεί τελικά σε επενδυτικές ευκαιρίες, που συνήθως περιλαμβάνουν κρυπτονομίσματα, από τα οποία ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι έχει κερδίσει τεράστιες αποδόσεις. Το θύμα καλείται στη συνέχεια να συμμετάσχει – και συχνά το κάνει, ίσως οδηγούμενο από τον φόβο μήπως χάσει την επόμενη μεγάλη ευκαιρία. Πράγματι, ποιος δεν έχει ακούσει για κάποιον που έβγαλε μια περιουσία αφού επένδυσε σε κρυπτονομίσματα;

Εξοντώνοντας το θήραμα

Μόλις το θύμα καταθέσει χρήματα οι απατεώνες θα του επιτρέψουν αρχικά να κάνει αναλήψεις- στη συνέχεια κλειδώνουν το λογαριασμό και ισχυρίζονται ότι χρειάζονται μια κατάθεση κάποιου ποσοστού του υπολοίπου για να επιτρέψουν την πρόσβαση. Ακόμη και όταν γίνει η κατάθεση τα χρήματα δεν επιστρέφονται και οι απατεώνες σκαρφίζονται νέες δικαιολογίες για να ζητήσουν περισσότερα χρήματα.

Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο: Πώς θα μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει μια τόσο στενή σχέση με ένα τυχαίο άτομο που του έστειλε μήνυμα από το πουθενά; Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλοί έχουν πέσει θύματα απάτης σε ιστοσελίδες γνωριμιών, φαίνεται ότι τελικά οι άνθρωποι την πατάμε με τέτοιες μεθόδους.

Οι ρομαντικές απάτες σε γενικές γραμμές κόστισαν στα θύματά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, σχεδόν 70.000 άτομα έχουν καταγγείλει ένα τέτοιο έγκλημα, με μέση αναφερόμενη απώλεια 4.400 δολάρια. Ένα θύμα έχασε έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ όταν έπεσε θύμα απάτης για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Διεθνείς απάτες σε βιομηχανική κλίμακα

Αν ένα άτομο μπορεί να εξαπατηθεί και να χάσει μερικές χιλιάδες δολάρια σε αυτού του είδους τις απάτες, οι αποδόσεις από μια τέτοια δραστηριότητα με πολλαπλά θύματα πρέπει να είναι τεράστιες, καθώς μόνο κατά το 2021 χάθηκαν 429 εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις απάτες. Μιλάμε για απάτες σε βιομηχανική κλίμακα, που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους για ελάχιστα ή καθόλου χρήματα. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο άσχημη ώστε τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εστιάζουν περισσότερο στον τομέα αυτό, ερευνώντας και διώκοντας άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τη διάδοση των απατών.

Το χειρότερο είναι ότι οι online υπηρεσίες μετάφρασης, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, μπορούν εύκολα να βοηθήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικών απατών σε πολλές γλώσσες. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλευση νέων chatbots με μηχανική μάθηση, όπως το ChatGPT, βοηθάει τους απατεώνες να δημιουργήσουν ακόμη πιο πειστικά μηνύματα και σε υψηλότερο ρυθμό από ποτέ, ανοίγοντας την πόρτα σε διεθνείς εκστρατείες.

Πως να μείνετε ασφαλείς από τους pig butchers

Ακόμα μερικές συμβουλές από τους ειδικούς της ESET για να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης pig butchering:

  • Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ανεπιθύμητα μηνύματα, αλλά και σε μηνύματα που προφανώς λαμβάνετε «κατά λάθος».
  • Ακόμη και αν απαντήσετε σε τέτοια μηνύματα, μην εμπιστεύεστε κάποιον που μόλις γνωρίσατε στο διαδίκτυο επειδή απλώς φαίνεται συμπαθής.
  • Μη συζητάτε την οικονομική σας κατάσταση με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από αγνώστους.

Επίσης, σύμφωνα με το FBI, τα ακόλουθα θα πρέπει να θεωρούνται κόκκινες σημαίες:

  • Επικοινωνεί μαζί σας μια επαφή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ή ένας άγνωστος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Η διεύθυνση URL της επενδυτικής πλατφόρμας δεν ταιριάζει με τη διεύθυνση της επίσημης ιστοσελίδας μιας δημοφιλούς αγοράς/ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, αλλά μοιάζει πολύ (typosquatting).
  • Λαμβάνετε προειδοποιήσεις από τα Windows ότι η επενδυτική εφαρμογή που έχετε κατεβάσει είναι “μη αξιόπιστη” ή το λογισμικό κατά του κακόβουλου λογισμικού τη χαρακτηρίζει ως δυνητικά επικίνδυνη.
  • Η επενδυτική ευκαιρία ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...