27 C
Athens
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

«Αντίο» στους πολλαπλούς φορτιστές από το 2024

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Θύρα φόρτισης τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν έως τα τέλη του 2024 όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

Ο κοινός φορτιστής, μια νομοθετική προσπάθεια της Ένωσης, που κυοφορείται εδώ και μία δεκαετία, μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης, μετά από το ‘πράσινο φως’ του Συμβουλίου και τον αρμόδιων Υπουργών της ΕΕ, που έδωσαν την τελική έγκριση για την ενιαία θύρα.

Σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία, που ενέκρινε το Συμβούλιο, το 2024 η θύρα USB-C θα γίνει υποχρεωτική για πολλούς τύπους ηλεκτρονικών συσκευών και δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή με κάθε αγορά νέου κινητού τηλεφώνου ή παρόμοιας συσκευής: θα μπορούν όλες να φορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.

Οι κατηγορίες συσκευών τις οποίες αφορά η Οδηγία είναι: κινητά τηλέφωνα, tablets, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακουστικά και φορητά ηχεία, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια, φορητά συστήματα πλοήγησης. Επιπλέον, 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν και όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, η Οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση. Η εφαρμογή των νέων κανόνων θα αρχίσει 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος τους.

420 εκατ. ηλεκτρονικές συσκευές

Το 2020 οι καταναλωτές στην ΕΕ αγόρασαν περίπου 420 εκατ. ηλεκτρονικές συσκευές και, κατά μέσο όρο, έχουν τρεις φορτιστές για τη φόρτιση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών — από τους οποίους χρησιμοποιούν τακτικά τους δύο. Παρόλ’ αυτά, το 38 % των καταναλωτών δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών τους επειδή δεν υπήρχε συμβατός φορτιστής.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια δεκαετία συζητήσεων, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες.

Επιπλέον, όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο από περιττές αγορές. Να θυμίσουμε ότι οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν, η οδηγία εισάγει ένα εικονόγραμμα το οποίο θα διευκρινίζει αν παρέχεται φορτιστής μαζί με τη νέα συσκευή, καθώς και μια ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται οι επιδόσεις φόρτισης. Επιπλέον, με την οδηγία δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει αν θα αγοράσει μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...

Η Nova αποτίει φόρο τιμής στη Βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll, Tina Turner

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου και τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική εικόνα του Rock n Roll,...

Απλά Ψηφιακά 98: Η Grandmama (Βίκυ Κλήμη) που συνδυάζει επιχειρηματικότητα και κοινωνική προσφορά, οι ψηφιακές πληρωμές και οι εξαγορές στην πληροφορική

Τον επιτυχημένο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική προσφορά, αλλά και τα επόμενα βήματα του Grandmama ανέλυσε στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη Παπάζογλου...

Οι Έλληνες ανακαλύπτουν το ψηφιακό πορτοφόλι: 1 στους 3 πληρώνει με digital wallet

Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη Τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα των Ελλήνων, με έναν στους τρεις πολίτες να χρησιμοποιεί το smartphone...