7.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

«Αντίο» στους πολλαπλούς φορτιστές από το 2024

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Θύρα φόρτισης τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν έως τα τέλη του 2024 όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

Ο κοινός φορτιστής, μια νομοθετική προσπάθεια της Ένωσης, που κυοφορείται εδώ και μία δεκαετία, μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης, μετά από το ‘πράσινο φως’ του Συμβουλίου και τον αρμόδιων Υπουργών της ΕΕ, που έδωσαν την τελική έγκριση για την ενιαία θύρα.

Σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία, που ενέκρινε το Συμβούλιο, το 2024 η θύρα USB-C θα γίνει υποχρεωτική για πολλούς τύπους ηλεκτρονικών συσκευών και δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή με κάθε αγορά νέου κινητού τηλεφώνου ή παρόμοιας συσκευής: θα μπορούν όλες να φορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.

Οι κατηγορίες συσκευών τις οποίες αφορά η Οδηγία είναι: κινητά τηλέφωνα, tablets, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακουστικά και φορητά ηχεία, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια, φορητά συστήματα πλοήγησης. Επιπλέον, 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν και όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, η Οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση. Η εφαρμογή των νέων κανόνων θα αρχίσει 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος τους.

420 εκατ. ηλεκτρονικές συσκευές

Το 2020 οι καταναλωτές στην ΕΕ αγόρασαν περίπου 420 εκατ. ηλεκτρονικές συσκευές και, κατά μέσο όρο, έχουν τρεις φορτιστές για τη φόρτιση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών — από τους οποίους χρησιμοποιούν τακτικά τους δύο. Παρόλ’ αυτά, το 38 % των καταναλωτών δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών τους επειδή δεν υπήρχε συμβατός φορτιστής.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια δεκαετία συζητήσεων, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες.

Επιπλέον, όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο από περιττές αγορές. Να θυμίσουμε ότι οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν, η οδηγία εισάγει ένα εικονόγραμμα το οποίο θα διευκρινίζει αν παρέχεται φορτιστής μαζί με τη νέα συσκευή, καθώς και μια ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται οι επιδόσεις φόρτισης. Επιπλέον, με την οδηγία δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει αν θα αγοράσει μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Ελλάδας: Στα €660 εκατ. τα έσοδα 9μήνου

Έσοδα από υπηρεσίες ύψους 660 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Vodafone στο 9μηνο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2022 (για την οικονομική χρήση που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο 2023),...

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...