17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ανεβάζει ταχύτητα ο πλανήτης: 1,5 δισ. συνδρομές 5G μέχρι τα τέλη του 2023

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Ταχύτητα συνεχίζει να ανεβάζει το παγκόσμιο Διαδίκτυο, με τους χρήστες, παγκοσμίως, να εισέρχονται σταδιακά στην εποχή του 5G. Μέχρι τα τέλη του 2023, εκτιμάται ότι ο πλανήτης θα σπάσει το ορόσημο του 1,5 δισ. συνδρομών 5G, με τους συνδρομητές να αυξάνονται σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Μάλιστα, εντός της προσεχούς πενταετίας, αναμένεται η τεχνολογία 5G να μετρά 4,6 δισ. συνδρομές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι έως τα τέλη του 2028 το ήμισυ όλων των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα περνά μέσα από δίκτυα 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με το «Ericsson Mobility Report» (Ιούνιος 2023), οι συνδρομές 5G αυξάνονται σε κάθε περιοχή παγκοσμίως, όπως και η διεθνής κίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με τη μηνιαία μέση χρήση ανά smartphone να υπερβαίνει τα 20 GB μέχρι τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία 4G, αν και παραμείνει κραταιά, βρίσκεται σε πτωτική πορεία: το πρώτο τρίμηνο του 2023 προστέθηκαν στην παγκόσμια συνδρομητική βάση 59 εκατ. συνδρομές 4G, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 5,2 δισ.

Ωστόσο, οι συνδέσεις σε δίκτυα 4G θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2023, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τις συνδρομές στα 3,8 δισ. έως τα τέλη του 2028, καθώς οι συνδρομητές θα μεταπηδούν σταδιακά σε συμβόλαια 5G.

Ατμομηχανή ανάπτυξης

Ως ατμομηχανή για την παγκόσμια αγορά του 5G λειτουργεί η Ινδία, η οποία είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για το 5G παγκοσμίως. Όπως εκτιμούν μάλιστα οι αναλυτές, με ορίζοντα το 2028, το 57% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα θα είναι σε 5G.

Στην εμπροσθοφυλακή των χωρών στο 5G βρίσκεται και η Βόρεια Αμερική, όπου ήδη η διείσδυση υπολογίζεται στο 41%.

Αύξηση εσόδων

«Η παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G έχει ξεπεράσει το 1 δισ. συνδρομές, αύξηση που συνοδεύεται από άνοδο των εσόδων για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών σε κορυφαίες αγορές για το 5G», αναφέρει η Ericsson. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν ότι η αύξηση των συνδρομών σε δίκτυα 5G συνοδεύεται από αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, η εισαγωγή των υπηρεσιών 5G στις 20 κορυφαίες αγορές του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων 7%, τάση που δείχνει την αυξανόμενη αξία του 5G, προς όφελος τόσο των χρηστών όσο και των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι περίπου 240 φορείς έχουν λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες 5G, σε παγκόσμιο επίπεδο, και περίπου 35 έχουν αναπτύξει ή λανσάρει αυτόνομο 5G.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...