14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Ανάπτυξη, αλλά από το 2024, στις πωλήσεις smartphones στη Δυτική Ευρώπη  

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Ανάπτυξη, αλλά από το 2024, αναμένεται στις πωλήσεις smartphones στη Δυτική Ευρώπη. Για το επόμενο έτος, οι αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη της αγοράς με θετικό πρόσημο 6% το 2024.

Πάντως, η αγορά smartphones βρέθηκε σε μέγγενη και το α’ τρίμηνο του 2023, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 13% και να πέφτουν στα 23,7 εκατ. μονάδες. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε χαμηλότερη καταναλωτική ζήτηση και επέκτειναν τους κύκλους αγορών.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, τα δεδομένα της Canalys δείχνουν μια άνοδο των πωλήσεων smartphones στην κατηγορία των συσκευών με τιμές άνω των $800, το οποίο πλέον αντιπροσωπεύει το 41% της αγοράς, μια αύξηση 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, οι τιμές των συσκευών στη Δυτική Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 16% από το α’ τρίμηνο του 2022 και 29% από το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ κινήθηκαν ανοδικά και το α’ τρίμηνο του 2023».

Η πρωτιά 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, η Samsung κατέκτησε την πρώτη θέση της αγοράς, με μερίδιο αγοράς 35%, παρά την ετήσια πτώση 16% στις πωλήσεις της.

«Η Samsung έχει στρέψει περαιτέρω την προσοχή της στο τμήμα της μεσαίας και υψηλής κατηγορίας τιμών στη Δυτική Ευρώπη, με στόχο τη διεύρυνση των εσόδων της, τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους και τις μεγαλύτερες δυνατότητες για ενοποίηση του οικοσυστήματος», αναφέρει η Canalys.

Οι κατασκευαστές

«Η κατάσταση της αγοράς γίνεται απίστευτα ανταγωνιστική πέρα από τους τρεις κορυφαίους προμηθευτές. Το α’ τρίμηνο του 2023, η OPPO, η TCL, η Google Pixel, η Motorola, η HONOR και η HMD Global ήταν καλά τοποθετημένες στην αγορά. Αρκετά από αυτά τα brands έχουν φιλοδοξίες και κεφάλαιο να επενδύσουν στην περιοχή. Θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον πίνακα κατάταξης πριν από το τέλος του 2023». εκτιμά η Canalys.

Στο μεταξύ, οι πωλήσεις της Apple το α’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022, με την αμερικάνικη εταιρεία να παραμένει ο πιο ανθεκτικός κατασκευαστής smartphones στη Δυτική Ευρώπη.

Η Xiaomi υπερασπίστηκε την τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 15%, παρά την πτώση 17% από έτος σε έτος, με την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία να είναι οι βασικές αγορές της. Η Xiaomi παραμένει εστιασμένη στην κατηγορία της χαμηλής έως μεσαίας τιμής, κάτι που τη βοηθά να διατηρήσει πιο υψηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξή σε σχέση με τους άλλους Κινέζους πωλητές.

Η OPPO και η TCL συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, με την κάθε μία να καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς 3%, με πτώση 53% και αύξηση 19% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...