9 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Ανακατατάξεις στο κλάδο της πληροφορικής με εξαγορές και συνεργασίες

  • Γράφει η Μαρία Μοσχου 

Σημαντικές ανακατατάξεις έγιναν στην ελληνική αγορά πληροφροικής με φόντο το Ταμείο ανάκαμψης και την πληθώρα έργων πάνω από 2 δισ. ευρώ ποιυ έχουν ξεκινήσει μέσα στο 2021 . Εξαγορές  – συγχωνεύσεις και συνεργασίες άλλαξαν τις ισσοροπίες δημιουργώντας πιο ισχυρά σχήματα για να διεκδικήσουν τα έργα που έρχονται.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν προκαλέσει τα βλέμματα διεθνών κολοσσών οι οποίοι θέλουν να έχουν παρουσία στην χώρα μας  για την διεκδίκηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

SoftOne

Μια συναλλαγή, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και φανερώνει τη συγκέντρωση ισχύος στους παίκτες της πληροφορικής, σχετίζεται με την απόκτηση του 45% της SoftOne από τον Μάρκο Βερέμη και διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Franck Cohen.

Μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία  να μην είναι παρά εξαγορά μετοχών που κατείχαν παλαιοί μέτοχοι, όμως αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που σχετίζεται με τον αναβρασμό ο οποίος επικρατεί στον χώρο της πληροφορικής και του επιχειρηματικού λογισμικού.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Imker Capital, το οποίο έχει στηθεί από έναν από τους ιδρυτές του CVC Capital, πρωταγωνιστεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων μηνών –συμμετέχει στην κοινοπραξία η οποία απέκτησε το 45% της SoftOne που δημιουργεί λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού. Για τον όμιλο Olympia, της οποίας η SoftOne αποτελεί μέλος, η κίνηση αυτή συνάδει με τη στρατηγική του για ενίσχυση της αξίας στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του.

Netcompany

Άλλη μία εξαγορά  έναντι 225 εκατ. ευρώ είναι αυτή της Intrasoft από τη Netcompany με έδρα την Κοπεγχάγη.

Στην περίπτωση του deal της Intrasoft, οι Δανοί έλαβαν υπόψη ότι η εταιρεία αποτελεί το νούμερο τρία, πανευρωπαϊκά, στην παροχή λύσεων λογισμικού σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, διαθέτοντας υπογεγραμμένες συμβάσεις της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή, δηλαδή, παρουσία της επί ευρωπαϊκού εδάφους θα επιτρέψει στη Netcompany να καταστεί στο πεδίο της ψηφιοποίησης ηγέτιδα δύναμη, όπως εκτίμησε, προ ημερών, κατά την ενημέρωση αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany, Andre Rogaczewski. Επίσης, μέσω της Intrasoft, η Netcompany θα είναι σε θέση να συμμετέχει στους διαγωνισμούς που προκηρύσσει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και να μεγιστοποιήσει την παρουσία της στον ιδιωτικό τομέα, όπου διαθέτει μεγάλα έργα στις τηλεπικοινωνίες και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Profile

Το Μάρτιο του 2021 η Profile, που είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη διεθνοποίηση στον κλάδο, ανακοίνωσε τη δεύτερη εξαγορά της (μετά τη γαλλική Login το 2018) στο εξωτερικό, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της Euronext Centevo, η οποία εδρεύει στη Στοκχόλμη και αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης επενδύσεων.

Δυναμικές κινήσεις πραγματοποίησε και η εισηγμένη Quest Συμμετοχών που έχει αποκτήσει το 60% της Intelli Solutions, μέσω της 100% θυγατρικής της Uni Systems, η οποία είναι ο βραχίονας του ομίλου στα εξειδικευμένα έργα πληροφορικής.

Το τίμημα της συμφωνίας για την απόκτηση του 60% ανήλθε σε 3,8 εκατ. ευρώ, μέσω εξαγοράς ποσοστού από τους παλαιούς μετόχους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η συνολική επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σε ετήσια βάση περί τα 3,5 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα στον όμιλο Quest, με EBITDA margin περί το 30%.

Singular Logic

Κορυφαία εξέλιξη στον κλάδο την τελευταία διετία ασφαλώς είναι η εξαγορά της Singular Logic από το σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαμε την εξαγορά της Wedia από την Entersoft και την εξαγορά του 56,5% της κυπριακής εταιρείας CloudfinLTD από την Inform Λύκος  έναντι 1 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή εταιρεία δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και καταχωρίσεων.

Στα μέσα του 2020 η Epsilon Net εξαγόρασε το 51% της πολωνικής Hoteliga International, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η ίδια εταιρεία εξαγόρασε το 80% της Data Communication έναντι 6,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης τον Οκτώβριο του 2020 η Entersoft εξαγόρασε από την Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP, ενώ στα τέλη του έτους έκλεισε η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics.

Τo περασμένο έτος η Space Hellas έκανε σημαντικό άνοιγμα στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εφαρμογών στην ευφυή γεωργία, μέσω της επένδυσης στην εταιρεία «Αγροτικές Εφαρμογές ΙΚΕ», με διακριτικό τίτλο «Agro Apps ΙΚΕ» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Qualco

Η εταιρεία πληροφορικής Qualco που ειδικεύεται στην επεξεργασία στοιχείων στον χρηματοοικονομικό κλάδο και δραστηριοποιείται και στην είπσραξη καθυστερημένων απαιτήσεων τρίτων εξαγόρασε το 100% των μετοχών της “TensorFin Single Member SA” καθώς και τo 100% της “Daedalus Technologies FZE”, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του Supply Chain Finance και παρέχουν ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις, συνδυάζοντας την παραγωγή εξειδικευμένου λογισμικού με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καλύπτοντας όλα τα διαμορφωμένα μοντέλα χρηματοδότησης τιμολογίων και εισπρακτέων από Τράπεζες και Χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μέση Ανατολή, Ασία και Βόρεια Αφρική, και προέκυψαν έπειτα από την απόσχιση του εμπορικού τομέα ‘Fintech & Analytics’ της εταιρείας Neurosoft, θυγατρικής του ΟΠΑΠ.

Οι λόγοι του αναβρασμού στην αγορά πληροφορικής

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που οι επενδυτές τοποθετούνται στην αγορά πληροφορικής:

  • Πρώτον, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα ψηφιοποίησης. Ήδη από τους τελευταίες μήνες του 2021 έχει ξεκινήσει έκρηξη επενδύσεων που στόχο έχουν τη ψηφιακή μετάβαση στη χώρα. Από το κράτος και την εξυπηρέτηση του πολίτη, στον ΕΦΚΑ, στα υποθηκοφυλάκεια, στα υπουργεία, έως στα δικαστήρια. Στόχος είναι όλα να γίνουν ψηφιακά. Επομένως, το Ταμείο Ανάκαμψης που εξασφαλίζει σημαντικά έργα αποτελεί τον πρώτο στόχο των επενδυτών.
  • Δεύτερον η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει τεχνολογικό κόμβο δεδομένων. Οι επενδύσεις της Microsoft, της DigitalRealty και άλλα μικρότερα data center που δρομολογούνται, δείχνουν πως η χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον εν λόγω κλάδο και μπορεί να καταστεί τεχνολογικό hub της Ανατολικής Ευρώπης.
  • Τρίτον , οι ίδιες οι επιχειρήσεις ψηφιοποιούνται. Από την αρχειοθέτηση, την ενδοεπικοινωνία, τη διαχείριση του λογιστηρίου, των προμηθειών και τα logistics, έως την εξυπηρέτηση των πελατών. Στην ουσία οι μικρομεσαίες εταιρείες προσπαθούν να ακολουθήσουν το ρυθμό ψηφιακής μετάβασης των μεγάλων παιχτών.

Οι τρεις παραπάνω λόγοι ανοίγουν μια σημαντική αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, κάτι που σε συνδυασμό με τη φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης οδηγούν τους επενδυτές να τοποθετούνται στην εγχώρια αγορά πληροφορικής και τεχνολογίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου...

Sony Group Corporation: Δοκιμές οδήγησης με 5G και ένα πρωτότυπο όχημα

Στην CES 2020, η Sony Group Corporation ("Sony") ανακοίνωσε το "VISION-S", μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην εξέλιξη των μεταφορών, και εξέθεσε...

Οι προτεραιότητες της LG για το 2022

Στόχος της εταιρείας να εισάγει κορυφαίες καινοτομίες στον τρόπο ζωής και να παρέχει λύσεις εν μέσω αβέβαιων καιρών Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της LG...

Οι προβλέψεις της TeamViewer για το 2022

Τα trends του 2021 συνεχίζονται στο 2022 → Η φύση της δουλειάς: ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Η δουλειά από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Αυτό θα...

Το νέο ελαστικό ADVAN Sport V107 της YOKOHAMA εγκρίθηκε για τα BRABUS 700, 800 και 900 Off Roader  

Η Yokohama Rubber Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι το ADVAN Sport V107, το παγκόσμιο εμβληματικό ελαστικό της εταιρείας,  έχει εγκριθεί από την BRABUS GmbH της...