21.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Άλμα 11 θέσεων σε ένα μήνα στις ταχύτητες mobile internet στην Ελλάδα

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Σημαντική βελτίωση συνεχίζουν να καταγράφουν  οι ταχύτητες του ελληνικού mobile ιντερνετ, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων της OOKLA.

Αν και  στις ταχύτητες των σταθερών συνδέσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και να παραμένει κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στις κινητές συνδέσεις η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 17η θέση παγκοσμίως.

Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, από τις μετρήσεις του Μαρτίου και την τελευταία έκθεση Speedext Global Index της Ookla, η χώρα μας έκανε άλμα 11 θέσεων και από την 28η θέση της λίστας των 140 χωρών της εταιρείας μετρήσεων έφτασε στην 17η θέση.

Με μέσες επιδόσεις που αγγίζουν τα 82.5 Mbps στο Download και 16.8 Mbps στο Upload για την κινητή τηλεφωνία, επιβεβαιώνεται πως η χώρα μας διαθέτει εξαιρετική ποιότητα ευρυζωνικών συνδέσεων, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ην. Βασίλειο και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων δικτύων στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η μέση ταχύτητα download των συνδέσεων κινητής στη χώρα μας, τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί σε 61 Mbps τον Μάρτιο του 2021 από 34,8 Mbps που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Η επέκταση των δικτύων 5G

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην επέκταση των δικτύων νέας γενιάς από τους παρόχους. Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφέρει οτι «Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, με μακροχρόνιες και εντατικές επενδύσεις, εξασφαλίζουν δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, τεχνολογίες 5G στην εποχή της ευφυούς διασύνδεσης, αξιοπιστία σύνδεσης και ασφάλεια στη διακίνηση δεδομένων, χαμηλότερη καθυστέρηση με μεγάλες δυνατότητες επιταχύνοντας την ανθρώπινη πρόοδο, προωθώντας τη γνώση και την καινοτομία και δημιουργώντας νέες προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε κλάδο της οικονομίας και κοινωνική ευημερία».

«Ο κλάδος αναπτύσσει δίκτυα που γίνονται η κινητήριος δύναμη του οικονομικού και κοινωνικού εξυγχρονισμό της Ελλάδας, δίκτυα που μπορούν να απογειώσουν την ψηφιακή εμπειρία πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος.

ΟΤΕ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου  ανέφερε ότι το δίκτυο 5G επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ο ΟΤΕ στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023.

Όπως τονίστηκε σχετικά, στο τέλος του α’ τριμήνου η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ήδη ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια της επιτυχημένης εμπορικής διάθεσης υπηρεσιών 5G, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το 3G δίκτυό της μέχρι το τέλος του 2021, και το φάσμα που θα απελευθερωθεί θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της χωρητικότητας και της αποτελεσματικότητας των δικτύων 4G και 5G.

Vodafone

Στην περίπτωση της Vodafone, αυτή τη στιγμή το 5G δίκτυο είναι διαθέσιμο για χρήστες που διαθέτουν πιστοποιημένες συσκευές σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο οι εργασίες ανάπτυξής του προχωρούν με στόχο σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα (Μάρτιο του 2022) η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάνει το 40% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα και Ρόδο.

Wind

Τέλος, στην περίπτωση της Wind δίκτυο 5G διατίθεται προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπεράσει το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας.

«Η χώρα μας κατατάσσεται στα καλύτερα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παγκοσμίως με σημαντική βελτίωση στην ποιότητα. Ακόμα και σε μία απαιτητική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε με την πανδημία, οι Έλληνες μπορούν να είναι σίγουροι για την ταχύτητα και την αξιοπιστία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, την εξαιρετική ποιότητα συνδέσεων, την εκτεταμένη κάλυψη και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας. Ο κλάδος αναπτύσσει δίκτυα που γίνονται η κινητήριος δύναμη του οικονομικού και κοινωνικού εξυγχρονισμό της Ελλάδας, δίκτυα που μπορούν να απογειώσουν την ψηφιακή εμπειρία πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης», ανέφερε σχετικά ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Ελλάδος (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...