13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Αλλαγή πλεύσης των ΕΛΤΑ στην χρήση drones – Πολύ κοντά σε συμφωνία με βουλγαρική startup

Σαφή διαφοροποίηση από την προηγούμενη διοίκηση χαράζει η νέα ηγεσία των ΕΛΤΑ στην παράδοση δεμάτων με drones. Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την βουλγαρική startup, Dronamics, για ανάπτυξη παραδόσεων ταχυδρομείου με cargo drone όχι μόνο σε ελληνικά νησιά, αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις.

H νέα ηγεσία των ΕΛΤΑ ακολουθεί νέα στρατηγική, ξεκινώντας με τη μείωση των καταστημάτων προκειμένου να περιοριστούν τα λειτουργικά κόστη και να εξοικονομήσουν προσωπικό, ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η αλλαγή στην πολιτική των παραδόσεων ταχυδρομείου με cargo drone.

Από την ανάπτυξη παράδοσης με drones μέσω υπηρεσίας που θα αναπτύσσονταν μέσα στα ΕΛΤΑ για παράδοση καταρχήν φαρμάκων υψηλού κόστους πλέον οι ορίζοντες φαίνεται να ανοίγουν και η υπηρεσία θα αναπτυχθεί μέσα από συνεργασία με την βουλγαρική startup Dronamics. Μάλιστα πλέον ο στόχος δεν είναι παραδόσεις μικροδεμάτων στην ενδοχώρα σε μικρές αποστάσεις αλλά σε νησιά και πιθανή επέκταση και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παραδόσεις ταχυδρομείου

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με στόχο να αλλάξουν τα δεδομένα στις παραδόσεις ταχυδρομείου μέσα από μια υπηρεσία που θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιφέροντας αυθημερόν παραδόσεις σε μακρινές περιοχές με μειωμένο κόστος και με «πράσινο  αποτύπωμα». Μάλιστα η βουλγαρική εταιρεία ανακοίνωσε την συνεργασία με τα ΕΛΤΑ κάνοντας και σχετική ανάρτηση στο site της.

Η καινοτομία που έχει αναπτύξει η βουλγαρική startup προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παραδοσιακών ΕΛΤΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της καταρχήν συμφωνίας τα πρώτα δρομολόγια παράδοσης θα γίνουν από τις αρχές του 2024 αλλάζοντας τα πάντα στις ταχυμεταφορές στην χώρα μας που λόγω των νησιών και των ορεινών όγκων παρουσιάζει καθυστερήσεις.

Όπως ανακοίνωσε η Dronamics στοχεύει να δημιουργήσει αυθημερόν δρομολόγια που θα συνδέουν την Αθήνα με το βορρά καθώς και με τα νησιά στο νότο.

Η Dronamics

Η Dronamics προσφέρει 80% ταχύτερες αποστολές, 50% χαμηλότερο κόστος και 60% λιγότερες εκπομπές CO2 από τις συμβατικές υπηρεσίες, καθιστώντας την ιδανική για χρονικά απαιτητικές παραδόσεις, όπως η αλληλογραφία και τα δέματα. Το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος της, Black Swan, που χρειάζεται επιφάνεια προσγείωσης και απογείωσης μόλις 400 μέτρων, αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την πρόσβαση σε απομακρυσμένες και μη επαρκώς εξυπηρετούμενες περιοχές, όπου διαπιστώνεται έλλειψη ή ανεπάρκεια συμβατικών υποδομών αερομεταφορών. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 300 κατοικημένα νησιά, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια πιο γρήγορη, οικονομική και οικολογική υπηρεσία αεροπορικών μεταφορών.

Η Dronamics είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία cargo drone παγκοσμίως. Η εταιρεία αποτελεί κορυφαίο κατασκευαστή και χειριστή μεγάλων drone ευρείας εμβέλειας, ειδικά για εμπορευματικές μεταφορές. Η ναυαρχίδα της, Black Swan, έχει δυνατότητα μεταφοράς 350 kg (770 lb) έως 80% γρηγορότερα, αυτονομία έως και 2.500 χλμ. (1.550 mi) σε σύγκριση με τις εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών, ενώ παράλληλα το κόστος μειώνεται κατά 50% και οι εκπομπές μειώνονται κατά 60%.

Αυθημερόν παράδοση σε πολύ μεγάλες αποστάσεις

Αυτή η αναγνωρισμένη τεχνολογία επιτρέπει την αυθημερόν παράδοση σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για ένα μεγάλο εύρος κλάδων: από φαρμακευτικά προϊόντα έως τα τρόφιμα και από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως τα ανταλλακτικά.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα της εταιρείας απαρτίζεται από μερικούς από τους πλέον εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες στην αεροδιαστημική, τα logistics και την τεχνολογία. Η Dronamics είναι η πρώτη αδειοδοτημένη αεροπορική εταιρεία cargo drone στην Ευρώπη και ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της IATA για drone παγκοσμίως.

Η Dronamics συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, του κορυφαίου ευρωπαϊκού προγράμματος καινοτομίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...