18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Αγορές φρούτων και λαχανικών μέσω Internet ακόμη και μετά την πανδημία

 

Οι αγορές των φρούτων και λαχανικών μέσω Διαδικτύου ήταν μια συνήθεια άγνωστη για την πλειοψηφία των πολιτών ανά τον κόσμο πριν από την πανδημία του COVID-19. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης το 55% των καταναλωτών αγόρασε τα είδη αυτά ηλεκτρονικά τουλάχιστον μία φορά.

Από αυτούς, το 42% δηλώνει ότι πλέον παραγγέλνει φρούτα και λαχανικά μέσω Διαδικτύου συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας. Αναφορικά με το μέλλον, το 19% απαντά ότι θα προβεί σε ηλεκτρονικές, κυρίως, αγορές για φρέσκα τρόφιμα από 3,4% το 2019.

Πάντως, ο βαθμός διείσδυσης των ηλεκτρονικών αγορών στην κατηγορία των φρούτων και λαχανικών θα εξακολουθήσει να είναι ο χαμηλότερος στις περισσότερες αγορές του κόσμου σε σχέση με άλλα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν Οι αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, που έφερε ο COVID-19, όχι μόνο είναι σαρωτικές, αλλά δείχνουν να έχουν και πιο μόνιμο χαρακτήρα. Και αφορούν ακόμη και τομείς αγορών, στους οποίους, μέχρι πρότινος, τα φυσικά σημεία είχαν πρώτο λόγο.

Σε άλλους, που το online κανάλι ήταν ούτως ή άλλως ισχυρό και πριν από την πανδημία, η στροφή στο digital θα είναι ακόμη πιο έντονη. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα προϊόντα τεχνολογίας (53%) αποτελούν την κατηγορία προϊόντων, που οι καταναλωτές εκτιμούν ότι θα αγοράζουν κυρίως ψηφιακά.

Αντίο στα φυσικά καταστήματα;

Κινέζοι και Βρετανοί λένε “ναι” μόνο στο online κανάλι

Συνολικά, το 39% των καταναλωτών, παγκοσμίως, δηλώνει ότι θα ψωνίζει πλέον online προϊόντα, τα οποία πριν την πανδημία παραδοσιακά αγόραζε από φυσικά καταστήματα. Σε κάποιες χώρες αυτή η τάση θα είναι πιο ισχυρή.

Οι καταναλωτές στην Κίνα και – σε μικρότερο βαθμό – στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιθανότερο να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως το κύριο κανάλι των αγορών τους, σε σχέση με καταναλωτές άλλων χωρών. Αντίθετα, οι καταναλωτές στη Γερμανία και τη Γαλλία δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με αυτήν την ιδέα.

Αγορές online

Σύμφωνα με την πέμπτη έκδοση της έρευνας της EY, Future Consumer Index, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το 40% των ερωτηθέντων έχει δει τα εισοδήματά του να μειώνονται. Η πλειοψηφία των καταναλωτών (60%) είναι πιο προσεκτική στο πώς ξοδεύει τα χρήματα.

Επιπλέον, το 41% των καταναλωτών έχει μειώσει τις δαπάνες για μη βασικά προϊόντα, ενώ το 46% αναβάλλει την αγορά ή την αντικατάσταση προϊόντων υψηλής αξίας. Αυτές οι τάσεις καταδεικνύουν μια – δυνητικά – πιο υποτονική περίοδο εορταστικών αγορών στο τέλος του 2020.

Πάντως, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (54%) εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε αγορές κατά την επόμενη μεγάλη εμπορική περίοδο ή περίοδο εκπτώσεων. Ωστόσο, τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι το 42% των καταναλωτών σχεδιάζει να δαπανήσει λιγότερα χρήματα τη φετινή εορταστική περίοδο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Από τους δυνητικούς αυτούς αγοραστές, το 91% θα ξοδέψει τουλάχιστον τα μισά από τα χρήματα που είχε προϋπολογίσει, σε ηλεκτρονικές αγορές, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου αυτή την περίοδο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...

Εκπτώσεις vs καταναλωτές: Τελικά, ποιος κερδίζει;

Μια νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 90% των αγορών πραγματοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής...

IBM Ελλάδας: Υψηλός μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης και «άνοιγμα» σε startups και δημόσια έργα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα στρατηγική τόσο σε διεθνή επίπεδο όσο και στην χώρα μας χαράσσει η IBM, η οποία βλέπει ευκαιρίες στην αγορά...