14 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Αύξηση της κίνησης στους δρόμους κατά 7% έφερε το click away

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Αύξηση 7% στους δρόμους της Αθήνας έφερε η εφαρμογή του click away σύμφωνα με τις μετακινήσεις της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς όπως αναφέρουν :

  • Τα μαγαζιά ξεκίνησαν να κάνουν τζίρο
  • Δεν σημειώνεται συνωστισμός στους δρόμους, κάτι που η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει σε αυτή τη φάση που ξεκίνησε η μείωση των κρουσμάτων της πανδημίας.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση στους δρόμους σε αυτό το lockdown παρουσιάζεται πιο αυξημένη από αυτό του Μαρτίου, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πολλοί εργαζόμενοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Φαινόμενα μποτιλιαρίσματος πάντως παρουσιάστηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως η λεωφόρος Κηφισίας και η Εθνική Οδό, χωρίς ωστόσο να συγκρίνεται με την κίνηση που είχε παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων.

Λεωφορεία και τρόλεϊ

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών προκειμένου να αποφύγει το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προχώρησε στην θεσμοθέτηση της δυνατότητας αναστολής των αδειών οδηγών και τεχνιτών της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) στην διοίκηση της εταιρεία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Το σχετικό άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ου υπουργείου Υγείας δεν αφορά , τις άδειες ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας.

Στόχος του μέτρου της ανάκλησης των αδειών, όπως επισημαίνεται, είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων και επειγουσών αναγκών που έχουν προκύψει από την έξαρση της πανδημίας και η ανάγκη αύξησης των δρομολογίων και αποφυγής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στους εργαζομένους, των οποίων η άδεια θα ανασταλεί θα δοθεί εφάπαξ αποζημίωση ύψους 500 ευρώ μεικτά, ενώ ορίζεται ρητά ότι μπορούν κατά παρέκκλιση να μεταφέρουν την άδειά τους έως και τις 30 Ιουνίου 2021.

Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα να αυξηθούν τα δρομολόγια των οδικών μέσων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων οδηγών και τεχνιτών στην εταιρία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δαπανη

Η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί για το σκοπό αυτό ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την ταξινόμηση των 300 λεωφορείων που θα αποκτηθούν μέσω leasing και θα ενταχθούν στο στόλο της ΟΣΥ, θα αρκεί η υποβολή μόνο του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου από τα ΚΤΕΟ, στο οποίο θα αναγράφονται:

  • όλα τα προβλεπόμενα στην άδεια κυκλοφορίας στοιχεία καθώς και
  • η πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας της χώρας προέλευσης, ενώ
  • απαλλάσσονται για 4 μήνες τόσο από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας όσο και από την υποχρέωση καταβολής τεχνικής μελέτης μηχανολόγου – μηχανικού για τη διαδικασία ταξινόμησης.

Παράταση στις απευθείας αναθέσεις

Σε άλλο άρθρο του νόμου παρατείνεται έως και το τέλος Ιουνίου του η προθεσμία των κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεων προμηθειών και υπηρεσιών στον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ και τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη για ζητήματα που αφορούν τη χρήση και τον έλεγχο των μέσων κομίστρου, την προμήθεια ανταλλακτικών, την τηλεματική, τη διασφάλιση της επάρκειας στόλου και την ασφάλεια στόλου και επιβατών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Σπανε ταμεία οι επενδύσεις στην ψηφιακή ασφάλεια: 219 δισ. δολάρια το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη   Ανοδική πορεία αναμένεται να διαγράψουν και φέτος οι επενδύσεις στην ψηφιακή ασφάλεια, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται το 2023 κατά 12,1%....

Ελλάδα: Παιδιά και ενήλικες σίγουροι για τις γνώσεις τους γύρω από τις απάτες phishing

Στην 1η θέση μεταξύ 8 αγορών σε έρευνα για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο 86% των παιδιών μεταξύ 11 και 15 ετών στην Ελλάδα...

Στρατηγική συμφωνία του Όμιλου ANTENNA και της Fairfax για το 15% του ΑΝΤ1+

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax), ένα από τα...

ΤΑΙΠΕΔ: Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με τη Grimaldi

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής...

5G Ventures: Μνημόνιο συνεργασίας με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» για τη διερεύνηση της προοπτικής...