22.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Aegean Airlines: «Γκάζι» για την έναρξη λειτουργίας του νέου εκπαιδευτικού κέντρου πιλότων

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

«Απογειώνεται» μέσα στο καλοκαίρι το νέο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Αθήνατης Aegean Airlines. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το εκπαιδευτικό κέντρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την CAE.

Στην Μαδρίτη λειτουργεί το εκπαιδευτικό κέντρο της CAE, στα πρότυπα του οποίου θα κατασκευαστεί και αυτό της Aegean, που έχει δυναμικότητα 12 προσομοιωτών εξυπηρετώντας 40 αεροπορικές εταιρείες ημερησίως. Kατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής στη Μαδρίτη για το εκπαιδευτικό κέντρο της CAE, που είναι o μεγαλύτερος πάροχος εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς, με εκπαιδευτικά κέντρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, τονίστηκε ότι η επένδυση της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας θα περιλαμβάνει σε πλήρη ανάπτυξη επτά προσομοιωτές.

Ο πρώτος προσομοιωτής θα έρθει τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε ένα μέρος της νέας εγκατάστασης στην Αθήνα θα πρέπει να είναι έτοιμο και λειτουργικό. Απαιτούνται δύο με τρεις μήνες ώστε οι προσομοιωτές που θα φτάσουν στην χώρα μας να τεθούν σε λειτουργία. Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται η έναρξη λειτουργίας των πρώτων προσομοιωτών.

 

Επένδυση 36 εκατ. ευρώ

Η δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού κέντρου της Aegean και της CAE είναι επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης της Aegean των 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου οικοσυστήματος για υπηρεσίες αερομεταφορών στην Ελλάδα. Το κέντρο που θα κατασκευαστεί θα μπορεί να εκπαιδεύσει 2.000 πιλότους το χρόνο με δυνατότητα διπλασιασμού αυτού του αριθμού.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δ. Γερογιάννης, ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπήρχε προ πανδημίας και όπως ανέφερε ήταν ένα προσωπικό όραμα του κ. Σίσκου.

Από την πλευρά του ο πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, Διευθυντής εκπαίδευσης της AEGEAN ανέφερε ότι «το νέο κέντρο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία». Στο αρχικό πλάνο προβλεπόταν να προχωρήσει μόνη της η Aegean στη δημιουργία του κέντρου, ωστόσο στη συνέχεια αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε joint venture με την CAE.

H CAE γενικότερα εξυπηρετεί πάνω από 200 αεροπορικές εταιρείες ενώ αυτή την περίοδο εξυπηρετεί περισσότερες από 40 εταιρείες στο κέντρο στη Μαδρίτη.

 

Ιδρυση εταιρείας

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού της AEGEAN ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει να αναλύουν τις λεπτομέρειες για την επένδυση. «Έχει ιδρυθεί η ελληνική εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση. Έχουμε επαφή με κατασκευαστικές εταιρείες. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο General contractor. Η επένδυση είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στελέχη της CAE απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση της επένδυσης άφησαν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας ότι πηγαίνουν πάντα ανάλογα με τη ζήτηση.

Όσον αφορά την προσέλκυση αεροπορικών εταιρεία, πέραν της Aegean, υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον ωστόσο αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία των πρώτων προσομοιωτών.

 

Η CAE

H καναδική CAE είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αναπτύσσοντας εκπαίδευση προσομοίωσης και λύσεις υποστήριξης κρίσιμων λειτουργιών σε τρείς βασικούς τομείς την πολιτική αεροπορία, την άμυνα και ασφάλεια και τον κλάδο της υγείας. Η εταιρεία με έσοδα 3,4 δισ. δολαρίων το 2022, εκ των οποίων το 1,6 δισ. δολάρια αντιστοιχεί στο κομμάτι της πολιτικής αεροπορίας αναπτύσσεται διεθνώς, διαθέτοντας περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους με περισσότερα από 200 σημεία εκπαίδευσης, σε πάνω από 40 χώρες. Η CAE αντιπροσωπεύει 75 χρόνια καινοτομιών στον κλάδο – τους προσομοιωτές πτήσης, αποστολής και ιατρικής πιστότητας και τα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται, ότι για τη λειτουργία του, το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean και της CAE θα καταναλώνει «πράσινη» ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής  ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένα στη νέα τεχνική βάση της Aegean.

Το νέο κέντρο της Aegean

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο Aegean – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της Aegean συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα επεκτείνει περεταίρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Σημειώνεται, ότι για τη λειτουργία του το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean και της CAE θα καταναλώνει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της Aegean.

Σήμερα, οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean και της CAE.

 

Η σημασία της επένδυσης

Μέσα από αυτή την επένδυση, η Aegean ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της.

Η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας  απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην Aegean, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο. Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της.

Παράλληλα, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η Aegean θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την Aegean.

Με τη συμφωνία αυτή η Aegean και η CAE ένωσαν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις κοινές τους αξίες, για να δημιουργηθεί το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο κέντρο στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μία επένδυση που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους ανθρώπους της AEGEAN διευρύνοντάς παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο, αλλά και τη χώρα συνολικά.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...