Α. Ξενόφος: Στρατηγικός πόλος στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

- Advertisement -

Ο κύβος ερρίφθη για την έναρξη της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, η οποία θα γίνει με την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών, της τάξης του 67% από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος βρέθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία θα βρεθούν στο πρώτο κύμα αξιοποίησης από το Ταμείο.

Ο κ. Ξενόφος είχε επαφές μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, με τους εργαζόμενους και τον εκπρόσωπο των λιμενεργατών όπου συζήτησαν την πορεία του λιμανιού και τις προοπτικές ανάπτυξής του μέσα από την αξιοποίηση.

«Η σημερινή επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία θα προχωρήσουμε σύντομα, ενώ παράλληλα, υπογραμμίζει την στρατηγική δέσμευση του Ταμείου να συμβάλλει στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενόφος.

Η αξιοποίηση του λιμένα θα γίνει με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ΑΕ. Ήδη σε επίπεδο προετοιμασίας από πλευράς ελληνικού δημοσίου έχουν δρομολογηθεί οι διευθετήσεις σε δύο καίρια χρόνια ζητήματα που αφορούν στο λιμάνι. Το πρώτο θέμα σχετίζεται με την μεταφορά της διαχείρισης στους Οργανισμούς Λιμένων εκτάσεων της ΓΑΙΑΟΣΕ, οι οποίες βρίσκονται εντός των χερσαίων λιμενικών ζωνών. Για το θέμα αυτό αναμένεται εντός των ημερών να υπάρξει σχετική ρύθμιση. Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων ιδιωτών εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αναδειχθεί σε πυρήνα της οικονομικής ζωής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης», ανέφερε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε για ακόμη μία φορά την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέσα από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, στο οποίο έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, αλλά σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητες. «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αναδειχθεί σε πυρήνα της οικονομικής ζωής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, τόσο λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης όσο και για την εμπορευματική δραστηριότητα και τις προοπτικές της. Συνδέεται με την Εγνατία Οδό, ενώ διαθέτει σιδηροδρομική διασύνδεση δίνοντας εύκολη δίοδο στα εμπορεύματα Ανατολής και Δύσης και αντίστροφα», σημείωσε ο κ. Ξενόφος.

Επιπλέον, μπορεί να καταστεί στρατηγικός πόλος στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας πέρα από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες, αναπτύσσοντας το μεταφορικό έργο και η εναπόθεση LNG. Όπως είναι γνωστό η Αλεξανδρούπολη αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συνδυαστικά με την πρόσφατη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της ΥΑΦΑ στη Νότια Καβάλα δημιουργείται ένα δυναμικό πλέγμα προοπτικής και ανάπτυξης .

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...

Πτώση 4,9% στις παγκόσμιες αποστολές PCs το Β’ τρίμηνο

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών επέστρεψε σε πτωτική τροχιά...

Ηθική και διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την οικονομία, τη δημόσια...