- Της Μαρίας Μόσχου
Σταδιακά γίνεται η ένταξη των λεωφορείων των ΚΤΕΛ στις περιφερειακές γραμμές την ΟΣΥ, υλοποιώντας την σχετική συμφωνία ένα μήνα πριν από την αρχική ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί.
Ήδη βρίσκονται στους δρόμους της Αττικής περίπου 30 λεωφορεία ΚΤΕΛ που υλοποιούν περιφερειακές γραμμές.
Την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου βγήκαν στους δρόμους 1070 λεωφορεία της ΟΣΥ κατά τις ώρες αιχμής και 30 λεωφορεία των ΚΤΕΛ αστικού τύπου, δηλαδή συνολικά 1.100 λεωφορεία.
Σήμερα τα ΚΤΕΛ ξεκινούν τις γραμμές 122 Ελληνικό – Σαρωνίδα και 171 Ελληνικό – Βάρκιζα, ενώ αποδεσμεύονται ταυτόχρονα λεωφορεία τα οποία ενισχύουν τις γραμμές του κέντρου που παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση.
Στόχος είναι η μείωση του συνωστισμού στις στάσεις, αλλά και μέσα στα λεωφορεία τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως σημεία αυξημένης μετάδοσης του κορωνοϊού.
Οι νέες γραμμές
Σταδιακά τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ -που προέρχονται από διάφορες πόλεις της Ελλάδας , ακόμα και από την Κρήτη, και στη συνέχεια από τα ΚΤΕΛ Ν. Αττικής- θα αναλάβουν τις γραμμές:
- 123 (Σαρωνίδα – Ανάβυσσος – Παλαιά Φώκαια),,
- 323 (Αγ. Νικόλαος – Αγ. Κυριακή – Βραυρώνα),
- 326 (Στ. Κάντζας – Σπάτα – Αρτεμις),
- 310 (Μαραθώνας – Νέα Μάκρη – Ραφήνα) και
- 330 (Κορωπί – Αγ. Μαρίνα).
Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αποδοθεί στα ΚΤΕΛ οι γραμμές 504 (Ολυμπιακό Χωριό – ΣΚΑ – Αχαρναί – Αγ. Αννα) και 740 (Θρακομακεδόνες – Δεκελείας – Κηφισιά).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες γραμμές σταδιακά θα δρομολογηθούν λεωφορεία με συστήματα χρήσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής.
Για τις γραμμές που παραχωρούνται στα ΚΤΕΛ και μέχρι την εγκατάσταση των οθονών και των ακυρωτικών μηχανημάτων, δεν θα είναι διαθέσιμη, προσωρινά, η real-time πληροφόρηση. Ωστόσο οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τυχόν μεταβολές από το Πληροφοριακό Κέντρο (11185) και την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oasa.gr.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ΟΑΣΑ και οι συνολικά 60 γραμμές που θα παραχωρηθούν στα ΚΤΕΛ.
Δημόσια τα ΜΜΜ
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ έχει προσωρινό χαρακτήρα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ ΟΣΥ και ΚΤΕΛ γίνεται για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών λόγω της πανδημίας και πως οι αστικές συγκοινωνίες θα παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο.







