Νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης από τον ΔΑΑ

- Advertisement -

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@asfaleies-zolder.gr

 

«Απογειώθηκε» …το 2017 η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος»  μεταφέροντας 21,73 εκ. επιβάτες,  αυξημένη 8,6% σε σχέση με το 2016. Πρόκειται για νέο ρεκόρ ξεπερνώντας κατά 1,72 εκατομμύρια επιβάτες την επιβατική κίνηση του 2016  επιβεβαιώνοντας ακόμα και τα πιο αισιόδοξα σενάρια που έκανε η τουριστική αγορά για πέρυσι.

Η αυξημένη κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας προαναγγέλλει και την αυξημένη κίνηση για όλα τα αεροδρόμια της χώρας για το 2017, στοιχεία που αναμένεται να δώσει σύντομα στην δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η επίτευξη του νέου ρεκόρ στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών οφείλεται κατά συντριπτικό ποσοστό στους επιβάτες εξωτερικού (+1,5 εκατ. ή +12%), ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν μικρή άνοδο της τάξης του 2,4%, κάτι που σύμφωνα με την διοίκηση του αεροδρομίου αποδίδεται στη μείωση των προσφερόμενων θέσεων τους χειμερινούς μήνες.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου έφθασε το 1,43 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας άνοδο 5,5%. Η μείωση των προσφερόμενων θέσεων σε συγκεκριμένους προορισμούς είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κίνηση εσωτερικού κατά 7,6%, ενώ η διεθνής κίνηση εκτοξεύθηκε στο +13%.

ΠΤΗΣΕΙΣ

Συνολικά, ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά την διάρκεια του έτους 2017 έφθασε τις 195.951, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,6%. Οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,9% και 4,1% αντίστοιχα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Συνολικά από τα 21.737.787 επιβάτες που «πέταξαν» από και προς  το Ελ. Βενιζέλος 7.322.350 ήταν εσωτερικού και 14.415.437 εξωτερικού. Τα αντίστοιχα νούμερα του 2016 ήταν 7.150.932 και 12.866.066.

Καλύτερος μήνας αναδείχθηκε ο Ιούλιος με 2.562.545 και ακολούθησε ο Αύγουστος με 2.547.848. Χειρότερος ήταν Φεβρουάριος με 1.125.334 και ακολουθεί ο Ιανουάριος με 1.206.809. Στατιστικά καλύτερος μήνας ήταν ο Οκτώβριος με 15,4% και χειρότερος ο Φεβρουάριος με 5,1%. Όλοι οι μήνες κατέγραψαν αύξηση της κίνησης και τέσσερεις από αυτούς με διψήφια ποσοστά. Αναλυτικά: Ιανουάριος 10,4%, Φεβρουάριος 5,1%, Μάρτιος 7,2%, Απρίλιος 11,4%, Μάιος 4,1%, Ιούνιος 11,2%, Ιούλιος 7,9%, Αύγουστος 7,7%, Σεπτέμβριος 7,9%, Οκτώβριος 15,4%, Νοέμβριος 8,5%, Δεκέμβριος 5,5%.

Στην κίνηση εσωτερικού ο καλύτερος μήνας αριθμητικά ήταν ο Ιούλιος (843.976) και ακολούθησε ο Αύγουστος (824.322). Χειρότερος ήταν ο Ιανουάριος με 430.901 και ακολουθεί ο Φεβρουάριος με 450.259. Στατιστικά ο καλύτερος μήνας ήταν ο Οκτώβριος με +18,5% και ο χειρότερος ο Δεκέμβριος με -7,6%. Πέντε μήνες ήταν με αυξημένη επιβατική κίνηση (Ιούνιος 6,8%, Ιούλιος 5,9%, Αύγουστος 4%, Οκτώβριος 18,5%) και επτά μήνες με μείωση (Ιανουάριος -1,7%, Φεβρουάριος -2,3%, Μάρτιος -2%, Απρίλιος -0,5%, Μάιος -1,9%, Νοέμβριος -1,4%, Δεκέμβριος -7,6%).

Στην κίνηση εξωτερικού ο καλύτερος μήνας αριθμητικά ήταν ο Αύγουστος (1.723.526) και ακολούθησε ο Ιούλιος (1.718.569). Χειρότερος ήταν ο Φεβρουάριος με 685.075 και ακολουθεί ο Ιανουάριος με 775.908. Στατιστικά ο καλύτερος μήνας ήταν ο Ιανουάριος με +18,5% και ο χειρότερος ο Μάιος με 7,5%. Όλοι οι μήνες του 2017 παρουσίασαν αυξημένη επιβατική κίνηση (Ιανουάριος 18,5, Φεβρουάριος 10,5%, Μάρτιος 13,2%, Απρίλιος 18,1%, Μάιος 7,5%, Ιούνιος 13,6%, Ιούλιος 8,8%, Αύγουστος 9,9%, Σεπτέμβριος 9,8%, Οκτώβριος 13,9%, Νοέμβριος 14,2%, Δεκέμβριος 13%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το 56% των καταναλωτών στρέφεται στο AI για αποφάσεις υγείας

Σε νέο «σημείο εισόδου» των καταναλωτών στις υπηρεσίες υγείας...

Cosmos Business Systems: Η επόμενη ημέρα μετά το RRF περνά από AI, data centers και cybersecurity

Σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με μεγαλύτερη έμφαση στην...

Telekom: Νέα εποχή με δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες

Η νέα εποχή Telekom ξεκινά, προσφέροντας δωρεάν απεριόριστα data...

Κ. Πιερρακάκης: «Κανένα κράτος δεν είναι αρκετά ισχυρό για να διαχειριστεί μόνο του την τεχνητή νοημοσύνη»

Την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προσαρμοστούν με πολύ μεγαλύτερη...

Η Samsung ανακοινώνει τη διάθεση του One UI 9 σε περισσότερες Galaxy συσκευές

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοινώνει τη διάθεση του...