Πάτρα: Με υπογειοποίηση η γραμμή Ρίο – Άγιος Διονύσιος – Τον Ιανουάριο η προκήρυξη

- Advertisement -
  • Της Μαρίας Μόσχου

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την  υπογειοποίηση της Σιδηροδρομικής Γραμμής, από το Ρίο  έως τον Άγιο Διονύσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης από το Δημαρχείο Πατρέων. Το έργο κόστους 45 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το την ΕΕ.

Μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, βουλευτές, αλλά και με Φορείς και Συλλόγους της Δυτικής Ελλάδας ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι είχε δεσμευτεί να εξετάσει το αίτημα του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής, για μεγαλύτερο μέρος υπογειοποίησης  Σιδηρόδρομου, μέχρι το λιμάνι. «Είχαμε δεσμευτεί, ότι η ΕΡΓΟΣΕ θα κάνει τις απαραίτητες μελέτες για να δούμε αν τεχνικά μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το έργο και είχαμε δεσμευτεί ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Έχουμε αρχές Νοεμβρίου, αργήσαμε ένα μήνα να σας πούμε τα αποτελέσματα, αλλά αυτόν τον μήνα που καθυστερήσαμε τον αξιοποιήσαμε. Αυτό σημαίνει ότι μετά την μελέτη που έγινε από την ΕΡΓΟΣΕ, τεχνικά μπορεί να υλοποιηθεί το έργο της υπογειοποίησης από το Ρίο μέχρι τον Άγιο Διονύσιο. Μιλάμε για ένα τμήμα 6,5 χιλιομέτρων πλήρους υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής».

Μάλιστα ανέφερε ότι «τον μήνα που καθυστερήσαμε ήμασταν σε διαπραγματεύσεις, με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βρήκαμε και την χρηματοδότηση. Θα κοστίσει 45 εκατ. ευρώ, πρόσθετα, αυτό το έργο. Άρα έχει κλείσει και η χρηματοδότηση του έργου. Η εκτίμηση που έχουμε από τις υπηρεσίες της είναι τέλος Ιανουαρίου να έχουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού  για την υλοποίηση αυτού του έργου». Για το τμήμα πάνω από την υπογειοποίηση θα υπάρχει μεικτή επιτροπή από το Υπουργείο, την ΕΡΓΟΣΕ και τον Δήμο Πατρέων προκειμένου, να συμφωνηθεί το πως θα αξιοποιηθεί αυτή η έκταση,  πάνω από την γραμμή. Την ανάπλαση δηλαδή που θα γίνει στο μήκος των 6,5 χιλιομέτρων. Από ότι είπε ο Δήμαρχος , σκέφτονται στον  Δήμο να υπάρχει ένας ποδηλατόδρομος , πράσινο και χώροι κοινωνικών δραστηριοτήτων. «Όταν υλοποιηθούν  αυτά που σήμερα εξαγγέλλουμε και σχεδιάζουμε και για μετά τον Άγιο Διονύσιο , για τα Μέσα σταθερής τροχιάς, η Πάτρα θα είναι μία άλλη πόλη , με πραγματικό παραλιακό μέτωπο -όχι στον χάρτη μόνο-,  για τους πολίτες της  και με οριστική επίλυση του προβλήματος της κυκλοφορίας. Στην υπογειοποίηση η μία γραμμή προβλέπεται να είναι διπλής χρήσης. Να μπορεί  να την χρησιμοποιήσει κάποιος και με τις σύγχρονες προδιαγραφές και να είναι μετρική με τις παλιές προδιαγραφές , προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία του Προαστιακού που τον έχει τιμήσει η Πάτρα και θα τον επεκτείνει κιόλας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης τόνισε ότι η πόλη δεν θα έχει μόνο την διέλευση του τρένου, αλλά  πάνω στην επιφάνεια του, θα έχει ένα γραμμικό πάρκο τεράστιας σημασίας που θα πετύχει αισθητική αναβάθμιση αλλά με πρακτικό χαρακτήρα.

«Δηλαδή  μπορεί κάποιος να πάρει το ποδήλατο του από το Ρίο και να μπει μέσα στην πόλη μας και να συνεχίζει την διαδρομή του, να περπατήσει, να έχει ένα χώρο ο οποίος θα είναι αισθητικά αναβαθμισμένος,  θα τον χαίρεται. Είναι κάτι το οποίο έχει γίνει και στην Αθήνα και το οποίο πιστεύουμε με την συνεργασία που θα έχουμε στην συνέχεια,  τεχνικά να είναι αυτό το αποτέλεσμα όπως το θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Φορέας Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου

Την δημιουργία ενός φορέα   Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου που περιλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια και τους τρεις Δήμους της περιοχής προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών.

«Οι μετοχές του Φορέα Διαχείρισης μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο σε Δημόσιους Φορείς. Αυτή είναι η θέση και η δική μας και της Περιφέρειας από ότι έχουμε συζητήσει.  Άρα, έχουμε να δούμε πως θα λειτουργεί, με ποιο προσωπικό που θα δώσει το Υπουργείο, η Περιφέρεια και αν μπορούν και οι Δήμοι, γιατί γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα υποστελέχωσης που έχουν. Τα τρία πρώτα χρόνια θα συνδράμει το Υπουργείο και οικονομικά και με στελέχη και με συμβάσεις, προκειμένου να λειτουργήσει και να μπει σε μία εύρυθμη λειτουργία. Στη συνέχεια θα συμφωνήσουμε με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς πως θα συνεχιστεί η λειτουργία και ποια θα είναι η μετοχική σύνθεση» είπε ο υπουργός Υποδομών.

«Θεωρώ, ότι το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και η ολοκλήρωσή αυτού του έργου, δίνει μία οριστική λύση και στην ύδρευση αλλά και στην άρδευση της περιοχής όπως επίσης και στην παροχή νερού στη βιομηχανική περιοχή» κατέληξε.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Emirates: Νέο πρόγραμμα Skywards Season of Rewards με προνόμια και bonus Miles

Η Emirates ανακοινώνει τη νέα πρωτοβουλία Season of Rewards,...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πειραιώς: Πρώτη ελληνική τράπεζα με πιστοποίηση για τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Πειραιώς απέκτησε πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο ISO/IEC...

Σε τροχιά ο ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος Hyperion GR-1

Η Ελλάδα αποκτά δυνατότητες οπτικής παρατήρησης της Γης, καθώς...

Νέα τρένα στην Ελλάδα μετά από δύο δεκαετίες – Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός Blues Intercity

Ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου σηματοδοτεί...

Έξαρση της ψηφιακής απάτης με φόντο το Μουντιάλ 2026

Σε πεδίο έντονης δραστηριότητας για κυβερνοεγκληματίες εξελίσσεται το Μουντιάλ...