- Της Μαρίας Μόσχου
Τα ΚΤΕΛ που κάθε χρόνο αναλαμβάνουν το 80% του επιβατικού έργου της χώρας δεν διαθέτουν σύστημα «ταυτοποίησης» αποσκευών!
Και όμως το 2018 το μεγαλύτερο ΚΤΕΛ της Αττικής στον Κηφισό δεν έχει προμηθευτεί ακόμα σύστημα το οποίο μαζί με την έκδοση του εισιτηρίου θα δίνει στον επιβάτη και ένα αυτοκόλλητο για να ξέρει ποια είναι η συσκευή του.
Έτσι ο επιβάτης μέχρι να παραδώσει τη βαλίτσα του είναι υποχρεωμένος να την … «σέρνει» μαζί του αλλά και όταν φορτωθεί μέσα στο όχημα θα πρέπει απλά να ελπίζει ότι δεν θα έχει την ίδια βαλίτσα με άλλον επιβάτη. Και ότι αυτός ο επιβάτης που μπορεί να μοιάζει η βαλίτσα του δεν θα κατέβει σε άλλο σημείο από τον τελικό προορισμό επιλέγοντας την αποσκευή που δεν είναι δική του.
Ο μόνος τρόπος να μην μπερδέψεις τη βαλίτσα σου είναι να έχει πάνω ένα εμφανή καρτελάκι με το όνομα και την διεύθυνση ωστόσο αυτό δεν αποκλείει κάποιος να την πάρει στην διαδικασία του ξεφορτώματος και να εξαφανιστεί καθώς ο οδηγός ή ο υπάλληλος που ξεφορτώνει το όχημα δεν ελέγχει ποιος παίρνει τις βαλίτσες.
Αυτό τη στιγμή που οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τα ΚΤΕΛ για την μετακίνησή τους μένοντας με το … στόμα ανοικτό! Οδηγοί ταξί, αχθοφόροι, υπάλληλοι του σταθμού, επαίτες, έμποροι αλλά και παράνομοι μικροπωλητές… Και οι βαλίτσες στο έλεος του Θεού!
Και τότε εμφανίζονται οι αχθοφόροι που με τα μεταλλικά καροτσάκια τους ρωτούν τους πελάτες εάν χρειάζονται βοήθεια για τη μεταφορά των αποσκευών τους έναντι αμοιβής που διαφέρει κάθε φορά.
Η απόφαση του υπουργείου
Την εικόνα αυτή θα προσπαθήσει να αλλάξει τουλάχιστον το ΚΤΕΛ Κηφισού με ένα σημαντικό έργο εκσυγχρονισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε δαπάνη συνολικού ποσού 124.000 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασµό Εισφοράς 1% του άρθρου 13 του ν. 2963/2001.
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, θα κατατεθεί στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για τη διενέργεια του έργου σχεδιασμού και ανάπτυξης λογισμικού – μηχανογραφικής υποστήριξης και δικτυακής ασφάλειας στον Κεντρικό Σταθμό Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού Κ.Σ.Α.Υ.Λ.Ε.
Το συνολικό έργο κόστους 267.078,39 ευρώ περιλαμβάνει:
- i) Εφαρμογή σηματοδότησης – ταυτοποίησης συνοδευόμενων αποσκευών των επιβατών των ΚΤΕΛ που θα εγκατασταθεί στα 63 εκδοτήρια εισιτηρίων του σταθμού και η οποία θα λύσει το πρόβλημα της ακούσιας ή και εκούσιας ανταλλαγής αποσκευών μεταξύ των επιβατών (αποφυγή του φαινομένου οι επιβάτες να μπερδεύουν τις αποσκευές τους), µε τα εξής χαρακτηριστικά:
- Δυνατότητα εκτύπωσης αυτοκόλλητου µε γραμμικό κώδικα που θα επικολλάται στην κάθε αποσκευή, µε τον αριθμό εισιτηρίου του επιβάτη και τον αύξοντα αριθμό της κάθε αποσκευής του επιβάτη (π.χ. 1/2, 2/2).
- Παρουσίαση στην συνοδευτική κατάσταση επιβατών του πλήθους των αποσκευών που αντιστοιχούν σε κάθε εισιτήριο επιβάτη.
- Δυνατότητα εκτύπωσης αυτοκόλλητου αποσκευών για εισιτήρια που έχουν εκδοθεί µέσω διαδικτύου.
- ii) Ενσωμάτωση της εφαρμογής αυτής στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή της έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και στην εφαρμογή διαχείρισης ασυνόδευτων δεμάτων για τη διευκόλυνση των εκδοτών εισιτηρίων και των εκδοτών ασυνόδευτων δεμάτων.
iii) Δημιουργία νέων δυνατοτήτων στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή διαχείρισης ασυνόδευτων δεμάτων, έτσι ώστε, αμέσως μετά την παραλαβή κάθε ασυνόδευτου δέματος από την αποθήκη προορισμού, να ενημερώνεται αυτόματα ο παραλήπτης του δέματος µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Εγκατάσταση στις 20 αποθήκες του σταθμού.
- iv) Τοποθέτηση δικτυακού θερμικού εκτυπωτή σε κάθε µία από τις 63 θέσεις έκδοσης εισιτηρίων, καθώς µε τις απαραίτητες καλωδιώσεις και τους μεταγωγούς (switches) του τοπικού δικτύου
- v) Εγκατάσταση ενός επιπλέον συστήματος server µε τεχνολογία replication σε πραγματικό χρόνο (mirroring server), μαζί µε λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows 2012 datacenter edition µε την παραμετροποίησή του, καθώς και την εγκατάσταση συσκευής αποθήκευσης μαζί µε την εφαρμογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το νέο σύστημα server θα εγκατασταθεί σε άλλο φυσικό χώρο από το χώρο εγκατάστασης του υπάρχοντος συστήματος server και θα διασυνδεθεί µ’ αυτό µε την απαραίτητη καλωδίωση, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια των δεδομένων των υπεραστικών ΚΤΕΛ που διακινούνται µέσω του Κεντρικού Σταθμού του Κηφισού.
Σύμφωνα με την απόφαση η α’ δόση ποσού εξήντα δύο χιλιάδων ευρώ (62.000,00€) θα καταβληθεί άμεσα. Η β’ δόση ποσού εξήντα δύο χιλιάδων ευρώ (62.000,00€) θα καταβληθεί μετά από βεβαίωση της επιτροπής, για την ολοκλήρωση του έργου.




