ΚΤΕΛ: Ασυδοσία και ελλειμματικές επιχειρήσεις λόγω κακοδιαχείρισης

- Advertisement -
  • Της Μαρίας Μόσχου

Τέλος στην  αυθαιρεσία και την ασυλία ορισμένων ΚΤΕΛ, θα επιχειρήσει να βάλει το νομοσχέδιο για τα υπεραστικά ΚΤΕΛ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Οι επιχειρήσεις με την επωνυμία «Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων» (ΚΤΕΛ), απολαμβάνουν μίας ιδιαίτερης ασυλίας από την Πολιτεία παρά το γεγονός ότι εκτελούν δημόσιες επιβατικές μεταφορές και απευθύνονται τόσο σε Έλληνες όσο και τουρίστες στην χώρα μας.

Πολλές από αυτές όπως παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης  γεννούν μεγάλα ελλείμματα. «Είναι ΚΤΕΛ μεγάλων περιφερειακών ενοτήτων, που με κακή  διαχείριση ταλαιπωρούν τους πολίτες και έχουν και μεγάλα ελλείμματα» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και ΚΤΕΛ  που έχουν μία διαχείριση, που μέσα στην κρίση, προχωρούν σε επενδύσεις που απολαμβάνουν οι πολίτες.

«Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να είναι αυτές οι υπηρεσίες άναρχες, να μην υπάρχει έλεγχος, να μην υπάρχει υπευθυνότητα αν θέλετε, γιατί πολλά ΚΤΕΛ το κάνουν μόνα τους, σε σχέση με το παρεχόμενο έργο στον πολίτη» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (Ο.Σ.Μ.Ε.), έφτασε πριν από λίγες ημέρες να διεκδικήσει τα … αυτονόητα ακόμα και με επιστολή προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό ενώ  τον περασμένο Μάρτιο είχαν προχωρήσει και σε 24ωρη απεργία.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος κάνει λόγο για σκανδαλώδη προνόμια των προέδρων βάση της νομοθεσίας που ισχύει.

Μιλά μάλιστα  για “βιομηχανία απολύσεων” στα ΚΤΕΛ αλλά και ανάθεση έργου σε εργολάβους οι οποίο, όπως καταγγέλλουν, «εγκαθιστούν κυριολεκτικά συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στους μεγάλους σταθμούς λεωφορείων» ενώ οι πρόεδροι απολαμβάνουν πρωτάκουστα προνόμια.

Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο (το 25) στον νόμο 3710 του 2008, σύμφωνα με το οποίο μέρος από τα χρήματα που παρακρατούνταν μέσω των εισιτηρίων των επιβατών (περίπου 5% επί της τιμής του εισιτηρίου) για τη δημιουργία υποδομών και ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, από το 2001,  κατευθύνεται σε συντάξεις και χορηγίες στους διατελέσαντες προέδρους των ΚΤΕΛ και μάλιστα αναδρομικά, σε όσους είχαν θητεύσει από το 1984 μέχρι σήμερα!

Μάλιστα όπως επισημαίνει η ΟΣΜΕ σε ορισμένους προέδρους η μηνιαία χορηγία φτάνει και τα 1400 ευρώ το μήνα!

Καταλήγοντας ζητούν την κατάργηση αυτής της ισόβιας χορηγίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες έχουν δοθεί δωρεάν αλλά μεταπωλούνται έναντι υψηλού τιμήματος ή μεταβιβάζονται από τον πατέρα σε παιδί όπως ακριβώς σε κάθε κλειστό επάγγελμα.

Τα ΚΤΕΛ, με το νόμο 2963 του 2001 μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες στις οποίες έχει ανατεθεί κατ’ αποκλειστικότητα (χωρίς διαγωνιστική διαδικασία) η εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού της συγκοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η CAPA ανακοινώνει τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις Εταιρικές Υποθέσεις

Ο Κώδικας αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα και βασίζεται στην αλήθεια...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν Robux; Τι ισχύει στην πραγματικότητα και τι είναι απάτη

Αν εσείς ή η οικογένειά σας χρησιμοποιείτε τη διαδικτυακή...

Το 83% των ελληνικών εταιρειών έχει αυξήσει τη χρήση AI

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι ελληνικές...

Ο Όμιλος AKTOR παραδίδει ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που θωρακίζει το Θριάσιο Πεδίο

Ο Όμιλος AKTOR ολοκλήρωσε και παρέδωσε ένα πολύ σημαντικό...