21.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

80 εκατ. PCs αγοράσαμε τους πρώτους 3 μήνες του 2022

 

της Νατάσας Φραγκούλη

Ισχυρά αντανακλαστικά έναντι της γεωπολιτικής αστάθειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζει να επιδεικνύει η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 πωλήθηκαν περί τα 80 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, καθώς η πανδημία συνεχίζει να διατηρεί ενεργή την ανάγκη καταναλωτών και επιχειρήσεων για υπολογιστικές συσκευές.

Πάντως, για πρώτη φορά μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου, ο όγκος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που αγόρασαν πολίτες και επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη ήταν μειωμένος. Ειδικότερα, οι πωλήσεις PCs υποχώρησαν κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η μείωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως κόπωση της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέμεινε -σε όγκο- στα επίπεδα των 80 εκατ. συσκευών, εν μέσω τους χάους στην εφοδιαστική αλυσίδα και του πολέμου, συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι το ανοδικό σπιράλ για την αγορά δεν έχει φτάσει στο τέλος του.

Μάλιστα, από την ανάλυση των στοιχείων των παγκόσμιων πωλήσεων PCs, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, προκύπτει ότι -εξαιρουμένων των πωλήσεων Chromebooks, που κινήθηκαν έντονα πτωτικά, οι συνολικές πωλήσεις υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι πρωταγωνιστές της αγοράς

 

Τις τρεις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Gartner, κατέκτησαν οι Lenovo, HP και Dell. Το “top 3” της αγοράς παρέμεινε ίδιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Την πρωτιά, από πλευράς πωλήσεων, πέτυχε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Lenovo, με την κινεζική εταιρεία να ελέγχει το 23,8% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο δεύτερος πιο ισχυρός παίκτης της αγοράς PCs, τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, ήταν η HP με μερίδιο 20,4%, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Dell, η οποία συγκέντρωσε μερίδιο 17,7% των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Η Apple, η Asus και η Acer ήταν οι τρεις κατασκευαστές, που συμπληρώνουν τη λίστα με τους κορυφαίους παίκτες της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, με μερίδια αγοράς 9%, 7,2% και 7,1% αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη

 

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών βρέθηκε στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τον πόλεμο να έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις των δυο αγορών, αλλά και στις πωλήσεις στην Ευρώπη γενικότερα. Στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) πωλήθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 22,6 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αριθμός μειωμένος κατά 5,8% σε ετήσια βάση.

Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε πολλούς κατασκευαστές να σταματήσουν τις πωλήσεις υπολογιστών προς τη Ρωσία, ενώ η ζήτηση από την ουκρανική αγορά κατέρρευσε. Να σημειωθεί ότι οι δύο αγορές αντιπροσωπεύουν το 18% της αγοράς υπολογιστών στην EMEA, με την υστέρηση των δύο αγορών να επηρεάζει σαφώς όλη την Ευρώπη.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...