22.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

7 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023

 • της Νατάσας Φραγκούλη

Επανεκκίνηση της επιχειρηματικής κινητικότητας στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται το 2023, με την αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορλων στον κλάδο να επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από μια κακή χρονιά, στην οποία εξελίχθηκε το 2022.

Για του λόγου το αληθές σήμερα περισσότερες από 7 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία για συγχωνεύσεις και εξαγορές το τρέχον έτος. Ειδικότερα, το 72% των CEOs στον κλάδο της τεχνολογίας θα επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες.

Το αντίστοιχο ποσοστό των CEOs στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, που θα επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023, είναι πολύ χαμηλότερο, της τάξης του 59%.

Την επάνοδο της τεχνολογίας στο προσκήνιο των επιχειρηματικών συμφωνιών τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, η μείωση των αποτιμήσεων στον κλάδο, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τη διάθεση για συμφωνίες εντός του 2023. Με αυτή τη διαπίστωση συνηγορεί η έρευνα της EY, «EY 2022 CEO Outlook Survey, Technology edition».

Στο μεταξύ, όπως διαπιστώνει έτερη έρευνα της εταιρείας (Top 10 opportunities for technology companies in 2023), η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2023, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της κάμψης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, είναι να υιοθετήσουν μια ενεργή στρατηγική Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε).

Στην κορυφή της ατζέντας

Μάλιστα, η στρατηγική συμφωνιών βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ευκαιριών για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις το 2023. Η πλήρης κατάταξη των 10 κορυφαίων ευκαιριών στην τεχνολογία για το 2023 είναι:

 • Επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής Συγχωνεύσεων και Εξαγορών για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών
 • Πειραματισμός με νέα τεχνολογικά οικοσυστήματα με στόχο τον μετασχηματισμό της αγοράς
 • Επιμονή στην αποκεντροποίηση δραστηριοτήτων, ακόμα και αν αυτό έχει κόστος
 • Προτεραιοποίηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
 • Εισαγωγή του pay as you go για τη δημιουργία συμπληρωματικών ροών εσόδων
 • Αξιοποίηση των εργαλείων analytics για τη βελτιστοποίηση των εσόδων
 • Επενδύσεις στο οικοσύστημα edge computing για τη βελτίωση των λειτουργιών και των εμπειριών
 • Κυβερνοασφάλεια – διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων
 • Δημιουργία μιας ευέλικτης στρατηγικής ταλέντων για την ευθυγράμμιση των πόρων με τις ανάγκες της εταιρείας
 • Προετοιμασία για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση.

Η τεχνολογία στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι προσπάθειες βελτιώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια προσέκρουαν στην επιδείνωση του πολιτικού, οικονομικού και χρηματοοικονομικού κλίματος. Στην τρίτη θέση στη φετινή κατάταξη, βρίσκεται η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας να μειώσουν την εξάρτησή τους από γεωπολιτικά ασταθείς γεωγραφικές περιοχές, εντείνοντας τις προσπάθειες για μετατόπιση πηγών προμηθειών τους σε γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά τους.

Τη στρατηγική αυτή φαίνεται να υιοθετούν τα στελέχη του κλάδου της τεχνολογίας, με το 78% των στελεχών να σχεδιάζουν τώρα τη μετακίνηση δραστηριοτήτων πιο κοντά στην έδρα και τις αγορές τους (nearshoring and reshoring).

Διατήρηση κορυφαίων ταλέντων

Η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να οικοδομήσουν μια ευέλικτη στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται στην ένατη θέση της κατάταξης. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις, σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, ήταν η «Μεγάλη Παραίτηση».

Με δεδομένη την αναπροσαρμογή των εργασιακών προτεραιοτήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το 56% των εργαζομένων στην τεχνολογία που απάντησαν στην έρευνα EY 2022 Work Reimagined Survey, δήλωσαν ότι σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη θέση εργασίας τους, επιδιώκοντας υψηλότερες αμοιβές, καλύτερα προγράμματα ευζωίας (wellbeing) και νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

«Σήμερα, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στον τομέα αυτό, οι οποίες δεν εντοπίζονται μόνο στις ελλείψεις ταλέντων για να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά και στο πάγωμα των προσλήψεων, καθώς και στις απολύσεις εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας» αναφέρει η έρευνα.

Εdge computing

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι η περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη θα επηρεάσει τον τεχνολογικό τομέα το 2023 περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό καθώς οι εταιρείες προσαρμόζονται ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς για τη δημοσιοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τις εκπομπές αερίων και την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, μια ευκαιρία που εμφανίζεται για πρώτη φορά, στην έβδομη θέση της κατάταξης, είναι η προοπτική να ωριμάσει το edge computing στους επόμενους 12 μήνες για όσες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε νέες αρχιτεκτονικές πληροφορικής.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...