Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, 2026

6 στους 10 CFOs χρησιμοποιούν AI στις χρηματοοικονομικές λειτουργίες

- Advertisement -

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοοικονομικό τομέα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, χωρίς ωστόσο το άλμα των προηγούμενων ετών. Το 2025, το 59% των CFOs και ανώτερων οικονομικών στελεχών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί AI στις χρηματοοικονομικές λειτουργίες τους, ποσοστό σχεδόν ίδιο με το 58% της προηγούμενης χρονιάς, όπως καταγράφει η έρευνα «2025 Gartner AI in Finance Survey».

Μετά την εκρηκτική άνοδο από το 37% το 2023 στο 58% το 2024, η καμπύλη υιοθέτησης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η επιβράδυνση δεν μεταφράζεται σε απώλεια εμπιστοσύνης -το αντίθετο. Το 67% των οργανισμών που χρησιμοποιούν AI δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για την τεχνολογία σε σχέση με πέρσι.

Όπως επισημαίνει η Gartner, η ωριμότητα στη χρήση AI ενισχύει την πίστη στις δυνατότητές της: το 23% των πιο προχωρημένων εταιρειών δηλώνει «πολύ πιο αισιόδοξο» για την AI, έναντι μόλις 7% των νεοεισερχόμενων. Οι οργανισμοί που ξεπερνούν τα εμπόδια -συνδεόμενα με τεχνικές δεξιότητες, ποιότητα δεδομένων και διαχείριση αλλαγής- βλέπουν ήδη απτά οφέλη από την ενσωμάτωση του AI στον οικονομικό τους μηχανισμό.

Τα πιο διαδεδομένα AI use cases για τα οικονομικά τμήματα είναι ξεκάθαρα και συνδέονται με αποδοτικότητα και ακρίβεια. Η διαχείριση γνώσης (49%) ξεχωρίζει ως η πιο διαδομένη εφαρμογή, επιτρέποντας την οργάνωση και αξιοποίηση πληροφοριών σε στρατηγικές αποφάσεις. Ακολουθούν η αυτοματοποίηση του κύκλου πληρωμών (37%) και η ανίχνευση λαθών και ανωμαλιών (34%), εφαρμογές που μειώνουν κόστος, περιορίζουν κινδύνους και βελτιώνουν τον ποιοτικό έλεγχο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι CFOs αναδεικνύουν την παραγωγή κώδικα μέσω AI ως την εφαρμογή με τον μεγαλύτερο αναμενόμενο αντίκτυπο — ένα εργαλείο που επιτρέπει την εξατομικευμένη δημιουργία αυτοματισμών και αναλύσεων υψηλής αξίας.

Γιατί καθυστερεί η υιοθέτηση

Ωστόσο, παραμένουν παράγοντες που επιβραδύνουν τη συνολική υιοθέτηση. Ένα 16% των εταιρειών δεν σχεδιάζει καθόλου υλοποίηση AI μέσα στο 2026, ενώ ένα σημαντικό 25% παραμένει σε «φάση αμφιταλάντευσης», διστάζοντας να μεταβεί από τον σχεδιασμό στην πιλοτική εφαρμογή.

Τα βασικά εμπόδια είναι μόνιμα και επαναλαμβανόμενα: έλλειψη data literacy και τεχνικών δεξιοτήτων, καθώς και ανεπαρκής ποιότητα και προσβασιμότητα των δεδομένων. Ειδικά οι εταιρείες, που δεν χρησιμοποιούν καθόλου AI, δυσκολεύονται να διαμορφώσουν μια κουλτούρα αποδοχής της τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα οφέλη δεν εμφανίζονται άμεσα. Στο αρχικό στάδιο, το 91% των εταιρειών αναφέρει χαμηλό ή μέτριο αντίκτυπο. Όσο όμως αυξάνεται η ωριμότητα χρήσης AI, αυξάνεται και το κέρδος: οργανισμοί με ώριμες AI πρακτικές είναι δύο φορές πιο πιθανό να βιώσουν μέτριο αντίκτυπο και τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλό αντίκτυπο.

Η κατεύθυνση, επομένως, είναι ακριβής και σαφής: η AI στα οικονομικά δεν είναι μια τεχνολογική μόδα, αλλά ένα εργαλείο στρατηγικής αναδιάρθρωσης. Όπως συνοψίζει η Gartner, οι CFOs που θα επιταχύνουν ώριμες εφαρμογές και θα επενδύσουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, δεδομένων και οργανωτικής νοοτροπίας, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των οικονομικών λειτουργιών του μέλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Μετασχηματισμός των θυγατρικών στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο, με πρόσφατη διεύρυνση μέσω της ενσωμάτωσης ΤΑΙΠΕΔ...

Από τον χαλκό στο Gigabit: Πώς αλλάζει ο τηλεπικοινωνιακός χάρτης

Η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και η ωρίμανση...

Απλά Ψηφιακά 199: Τι φέρνουν οι κινήσεις των Real Consulting και Vestitel, το Κουβέιτ...

Τα νέα και τις εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας στην...

Η Samsung εμπλουτίζει την εμπειρία των αγώνων Milano Cortina 2026 με τεχνολογικές καινοτομίες τον...

Η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Συνεργάτης των Ολυμπιακών...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορά PC: Άνοδος 9,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2025, εν μέσω ελλείψεων μνήμης

Η παγκόσμια αγορά υπολογιστών κατέγραψε ετήσια αύξηση 9,6% το...

Αυξημένα κατά 8,7% τα έσοδα του ΟΤΕ στο Δ’ τρίμηνο, στο +2,3% το προσαρμοσμένο EBITDA

Αύξηση 8,7% κατέγραψαν τα έσοδα του ΟΤΕ στο Δ'...

Μνημόνιο Συνεργασίας για AEGEAN και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η AEGEAN και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) υπέγραψαν...

Οι παγκόσμιες δαπάνες για AI θα ξεπεράσουν τα 2,5 τρισ. δολ. το 2026

Από τη βάσανο της «σκληρής αποτίμησης» αναμένεται να περάσει...