26.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

+6% στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να προσθέσει η τεχνητή νοημοσύνη σε ορίζοντα 10ετίας

Σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), εφόσον η χώρα μας καταφέρει να ξεπεράσει τη σημερινή υστέρηση και να προχωρήσει σε ευρεία υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας. Ειδικότερα, το GenAI θα μπορούσε να προσθέσει 6% στο ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος έως και 10-12 δισ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία, μια συνεισφορά που θα αποτυπωθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα της Implement Consulting Group, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Google. Η έρευνα εξετάζει τη σημερινή θέση της Ελλάδας στην υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την επίδραση που θα έχει το GenAI στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 6% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, ήτοι 250.000 θέσεις, εκτιμάται ότι έχουν υψηλή έκθεση στο GenAI και κινδυνεύουν να χαθούν από την έλευσή της ανατρεπτικής τεχνολογίας.

Πάντως, όπως εξηγεί μελέτη, το τεράστιο οικονομικό όφελος από την τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που θα αναπληρώσουν αυτές που θα χαθούν από την αυτοματοποίηση, στην οποία οδηγεί το GenAI.

«Οι νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αντικαταστήσουν αυτές που χάθηκαν λόγω αυτοματοποίησης, με αποτέλεσμα τα επίπεδα απασχόλησης να παραμένουν αμετάβλητα», αναφέρει σχετικά.

Επίδραση στην εργασία

Σύμφωνα με τα ευρήματά της έρευνας, στοιχεία της οποίας παρουσίασε στο Φόρουμ των Δελφών η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, το 62% των επαγγελμάτων στην Ελλάδα (που αντιστοιχεί σε 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας) εκτιμάται ότι θα ενσωματώνει εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, περίπου το 1/3 των επαγγελμάτων στην Ελλάδα (το 32%), δηλαδή 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας, δεν θα επηρεαστεί καθόλου από την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Πάντως, η μελέτη της Implement Consulting Group δείχνει ότι η χώρα υστερεί σήμερα σε σχέση με άλλες -συγκρίσιμες με αυτή- χώρες ως προς την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Πρακτικά, βρίσκεται πίσω από χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες φαίνεται να έχουν τρέξει πιο γρήγορα τα βήματα προς το GenAI.

«Παρά το πιο αδύναμο σημείο εκκίνησης, η Ελλάδα μπορεί ακόμα να αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη, επενδύοντας σε δεξιότητες, προωθώντας την καινοτομία και διασφαλίζοντας σαφείς κανόνες», αναφέρει η σχετική μελέτη της Implement Consulting Group, που ανατέθηκε από την Google.

Βαθμός διείσδυσης

Καταγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, η έρευνα δείχνει ότι σήμερα 6 στις 10 ελληνικές εταιρείες δεν προχωρούν στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης λόγω υψηλού κόστους.

Επιπλέον, ένα 31% δηλώνει ότι πρέπει να προχωρήσει σε upskilling των εργαζομένων του, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και να ενσωματώσει το GenAΙ στη λειτουργία του.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MindTheHack: H 1η ελληνική πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η MindΤheHack, νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, επαναπροσδιορίζει το πεδίο του τομέα αυτού με χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται κατά...

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...