18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

5G: Ικανοποιημένοι, αλλά διστακτικοί οι Ελληνες

Της Μαρίας Μόσχου

Το 5G φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στην ζωή των Ελλήνων με το 51% να δηλώνει ότι έχει ή θα αποκτήσει συσκευή συμβατή με δίκτυο 5G καθώς και το 70% να δηλώνει ότι η χρήση του δικτύου 5G ωφελεί τη ζωή του με πολλούς τρόπους». Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αγγλία το αντίστοιχο ποσοστό που βλέπει οφέλη στο 5G είναι 64%!

Πάντως το 52% των Ελλήνων ανησυχούν για τις  επιπτώσεις που μπορεί να έχει το 5G στην υγεία τους με την μεγαλύτερη ανησυχία να εκφράζεται από γυναίκες και μεγαλύτερες ηλικίες.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βασική πηγή ενημέρωσης που έχουν οι Έλληνες για το δίκτυο 5G έρχεται από τα ΜΜΕ (το 36%) και τις διαφημίσεις (ποσοστό 34%), κάτι που δείχνει ότι επηρεάζονται αρκετά από περιστατικά, όπως αυτό της Πάτρας, που οι πολίτες δεν δέχθηκαν η πόλη τους να γίνει πρωτοπόρος στο 5G λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία.

Αυτά τα αποτελέσματα καταγράφονται σε έρευνα με τίτλο  «Οι Έλληνες στο κατώφλι του 5G: Απόψεις & Διαθέσεις» από την Focus Bari σε δείγμα 1004 αντρών και γυναικών 18-74 χρόνων Ιούνιος 2021 ενώ παράλληλα γίνεται αντιπαράθεση με Αγγλική Έρευνα από την YouGov.

Πιο δύσπιστες οι γυναίκες

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία. Ειδικότερα το 61% των γυναικών ανησυχούν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες περιορίζεται στο 43%.

Στην Αττική ο πληθυσμός είναι διχασμένος στο 50%, στη Θεσσαλονίκη «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις τα 49% ενώ στην επαρχία το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 54%.

Σε ερώτηση αν η χρήση του δικτύου 5G βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία (streaming, ταχύτητες κλπ.) το 88% των Ελλήνων απαντά θετικά και μόλις το 12% αρνητικά. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία απαντά θετικά το 63% και αρνητικά το 37%.

Παράλληλα:

 • Στην Ελλάδα το 54% των πολιτών ανησυχεί για το απόρρητο των δεδομένων του σχετικά με το 5G, ποσοστό που θεωρείται χαμηλό αν υπολογίσει κανείς ότι στην Βρετανία το ίδιο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 67%.
 • Το 52% ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας αν αποτύχει η τεχνολογία 5G (στην Αγγλία το ανάλογο ποσοστό είναι 67%.
 • To 74% των Ελλήνων δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσω περισσότερο για πρόσβαση στην τεχνολογία 5G». Θετική απάντηση έδωσε μόλις το 26%. Στην Βρετανία το 44% δηλώνουν θετικοί στο να πληρώσουν περισσότερα για πρόσβαση στο 5G.
 • H πλειοψηφία των ελλήνων δεν θα άλλαζε εταιρεία κινητής τηλεφωνία για να έχει πρόσβαση σε δίκτυο 5G
 • To 16% των ελλήνων έχει ήδη συσκευή συμβατή με το 5G, το  58% δεν είναι συμβατή και το  26% δεν γνωρίσει αν είναι συμβατή.
 • Το 19% θεωρεί πολύ πιθανό να αγοράσει τους επόμενες μήνες συμβατή συσκευή με 5G και το 22% το θεωρεί αρκετά πιθανό.
 • Ως λόγους ή κίνητρα για να αποκτήσουν 5G συσκευή το 41% θεωρεί τις μεγαλύτερες ταχύτητες internet, το 40 % τις αυξημένες δυνατότητες που προσφέρει, και το 11% τη μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων.

Το ίντερνετ στη ζωή των Ελλήνων

Στο 94% φτάνει η χρήση internet στην Ελλάδα [ανεξαρτήτως συχνότητας) ενώ περίπου 8 στους 10 [78%] δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης [με οποιαδήποτε συχνότητα] … ενώ λίγο περισσότεροι από 7 στους 10 [72%] δηλώνουν καθημερινοί χρήστες των social media

Παράλληλα τουλάχιστον μία online αγορά έχουν πραγματοποιήσει 2 στους 3[68%] μέσα στο τελευταίο 6μηνο. Μεταξύ των ηλικιών 18-54 ετών οι περισσότεροι Έλληνες eshoppers. Παράλληλα σημειώνεται αύξηση 30% στις ηλεκτρονικές αγορές σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2019 [52%].

Εντυπωσιακά αυξημένα τα ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες:

 • 55-64 ετών (+56%)
 • 65+ ετών (+91%)

Αξισημείωτο είναι ότι Smartphone διαθέτουν 9 στους 10 [90%] ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζουν:

 • Οι ηλικίες 55-64 (+23%)
 • Και οι ηλικίες 65+ (+61%)

Το 87%του ελληνικού κοινού χρησιμοποιεί το διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου [ανεξαρτήτως συχνότητας]  και το 81%καθημερινά.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...

Εκπτώσεις vs καταναλωτές: Τελικά, ποιος κερδίζει;

Μια νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 90% των αγορών πραγματοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής...

IBM Ελλάδας: Υψηλός μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης και «άνοιγμα» σε startups και δημόσια έργα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα στρατηγική τόσο σε διεθνή επίπεδο όσο και στην χώρα μας χαράσσει η IBM, η οποία βλέπει ευκαιρίες στην αγορά...