32.8 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

5 +1 συμβουλές για να μην σας χαλάσουν τις διακοπές οι κυβερνοεγκληματίες

Έχει έρθει η ώρα των διακοπών για τους περισσότερους, πλην των χάκερς. Αντίθετα για τους κυβερνοεγκληματίες οι μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις είναι ευκαιρία για… επίθεση, πολλώ δε μάλλον εάν βρουν τις θύρες ασφαλείας ορθάνοικτες.

Πριν φύγετε για την παραλία ή το βουνό, εντός ή εκτός Ελλάδας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να μην αφήσετε τους κυβερνοεγκληματίες να χαλάσουν τις διακοπές σας.

Πέντε +1 βήματα είναι αρκετά για να μείνουν μακριά σας τα ανεπάντεχα προβλήματα ηλεκτρονικής απάτης:

 • Θα πρέπει να βάλετε τα ειδικά ταξιδιωτικά έγγραφά σας σε τάξη,
 • να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας,
 • να επιδιορθώσετε και να ασφαλίσετε τις συσκευές σας και
 • να είστε προσεκτικοί με την κοινή χρήση των δεδομένων σας ή τη σύνδεση σε κάθε δημόσιο Wi-Fi hotspot που μπορεί να συναντήσετε όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Τις συμβουλές δίνει ο Amer Owaida, αρθρογράφος του φημισμένου blog WeLiveSecurity της διεθνούς εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET:

 1. Πλαστά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19

Με αφορμή την έκδοση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 που καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνοεγκληματίες βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα προσφέροντας πλαστά έγγραφα εμβολιασμού προς πώληση.

Εάν έχετε εμβολιαστεί, έχετε κάνει τεστ ή έχετε αναρρώσει από τη νόσο, να θυμάστε ότι μόνο η εθνική ή η περιφερειακή υγειονομική αρχή μπορεί να εκδώσει το πιστοποιητικό επιβεβαίωσης και μόνο από εκεί πρέπει να το ζητήσετε. Η αναζήτησή του ψηφιακού πιστοποιητικού αλλού μπορεί να σας οδηγήσει σε κακόβουλες ιστοσελίδες, οι οποίες ψάχνουν να «ψαρέψουν» τα διαπιστευτήριά σας ή να προσβάλλουν τις συσκευές σας με κακόβουλο λογισμικό.

 1. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας και ενημερώστε τις συσκευές σας

Μικροαναποδιές μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο όσο απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας είναι αυξημένες. Μπορεί να σας πέσει το τηλέφωνο στην πισίνα… ή να ξεχαστείτε και να κάνετε βουτιά στη θάλασσα με το τηλέφωνο στην τσέπη, ή μπορεί να το ξεχάσετε σε κάποιο μπαρ ή ακόμη και να σας το κλέψουν εν ριπή οφθαλμού. Για αυτό, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των ηλεκτρονικών συσκευών σας που περιέχουν οποιαδήποτε μορφή προσωπικών ή ευαίσθητων δεδομένων.

Έτσι, σε περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο, θα είσαστε καλυμμένοι και θα έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας για να επαναφέρετε μόλις αντικαταστήσετε τη συσκευή σας.

Μάλιστα, θα ήταν ακόμη καλύτερο να έχετε πολλά αντίγραφα ασφαλείας – μπορείτε να έχετε ένα στο cloud, ενώ ένα άλλο θα μπορούσε να βρίσκετε σε έναν εξωτερικό δίσκο.

Όσοι θέλετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, θα ήταν καλό να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας. Αυτό ισχύει τόσο για τα αντίγραφα ασφαλείας σας όσο και για τα δεδομένα που έχετε ήδη στις συσκευές σας, καθώς, εάν κλαπεί μια συσκευή, οι απατεώνες θα δυσκολευτούν να την αξιοποιήσουν.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ποτέ μην ξεχνάτε να εγκαταστήσετε τις τελευταίες επίσημες ενημερώσεις στις συσκευές σας, καθώς περιέχουν διορθώσεις ασφαλείας που σας βοηθούν να διατηρείτε τη συσκευή και τα δεδομένα σας προστατευμένα.

 1. Προστατέψτε τις συσκευές σας

Μην ξεχνάτε να ασφαλίσετε τις συσκευές σας χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας όπως PIN, κωδικούς πρόσβασης, κλειδαριές μοτίβου ή μέτρα βιομετρικής πιστοποίησης.

Για λόγους ευκολίας και ταχύτητας, πολλοί άνθρωποι συχνά είτε παραβλέπουν τη ρύθμιση του κλειδώματος οθόνης για τις συσκευές τους ή επιλέγουν με μισή καρδιά ένα πολύ απλό μοτίβο για να κλειδώνουν την οθόνη τους – πχ στυλ Γ, Ν ή Π – ή ένα απλό τετραψήφιο PIN.

Κατά τη ρύθμιση του κλειδώματος του τηλεφώνου σας, η καλύτερη λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό βιομετρικής λειτουργίας, όπως δακτυλικό αποτύπωμα ή σάρωση προσώπου και κωδικό πρόσβασης, ή ακόμα καλύτερα, μια φράση πρόσβασης.

Το ίδιο ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές σας.

Επίσης φροντίστε να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη κατά τη δημιουργία κωδικού πρόσβασης. Και για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους ευαίσθητους λογαριασμούς σας, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).

 1. Προσέξτε που θα συνδεθείτε!

Ενώ ταξιδεύετε, πιθανότατα θα επισκεφτείτε αρκετά εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα που θα προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιηγηθείτε στα κοινωνικά μέσα ή να επικοινωνήσετε με αγαπημένα πρόσωπα στο σπίτι.

Αυτό μπορεί να φαίνεται μια καλή λύση σε σύγκριση με τη χρήση των δεδομένων του προγράμματος σας, ειδικά αν ο πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας σάς χρεώνει υπέρογκες τιμές για τα δεδομένα που καταναλώνετε στο εξωτερικό.

Ωστόσο, τα μη ασφαλή δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi κρύβουν κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε παραβίαση των συσκευών σας, προσβολή από κακόβουλο λογισμικό και κλοπή των ευαίσθητων δεδομένων σας.

Αν όμως αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δημόσιο hotspot, κάτι που μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε τον κίνδυνο είναι να αποφύγετε τη χρήση οποιασδήποτε υπηρεσίας που χειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα (για παράδειγμα οικονομικές εφαρμογές) ή οτιδήποτε απαιτεί διαπιστευτήρια σύνδεσης.

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να λύσετε το πρόβλημα.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους είναι να αγοράστε μια κάρτα SIM με πρόγραμμα δεδομένων από έναν αξιόπιστο τοπικό φορέα κινητής τηλεφωνίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την περιήγηση στο διαδίκτυο ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Μια άλλη λύση είναι η χρήση εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο hotspot, ώστε να μπορείτε να περιηγηθείτε με ασφάλεια. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το ποιο VPN να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να δείτε το άρθρο μας που εξετάζει τους τύπους δικτύων VPN που χρησιμοποιούνται συχνά.

 1. Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας

Τα smartphone και τα tablet δεν είναι πλέον «απλά τηλέφωνα» αλλά είναι προσωπικές υπολογιστικές συσκευές που αποθηκεύουν τεράστιους όγκους ευαίσθητων δεδομένων.

Τα smartphone και τα tablet χρησιμοποιούνται επίσης για την πληρωμή λογαριασμών μέσω τραπεζικών εφαρμογών ή ακόμη και για αγορές με διάφορα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου, καθώς σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να παίρνουν μαζί τους το πορτοφόλι τους και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες πληρωμής NFC του τηλεφώνου τους όποτε είναι δυνατόν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας είναι απαραίτητη, κατά προτίμηση μια πλήρως εξοπλισμένη λύση που προστατεύει τις συσκευές σας από κακόβουλο λογισμικό και προστατεύει επίσης τις διαδικτυακές συναλλαγές σας.

 1. Μοιραστείτε με μέτρο

Ποιος δεν έχει μοιραστεί άπειρες φωτογραφίες την παραλία ή το βουνό ή απλά σε ένα όμορφο εστιατόριο κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των ταξιδιών του στο εξωτερικό;

Ωστόσο, αυτό το κομμάτι της κοινής χρήσης των αγαπημένων συμβάντων σε πραγματικό χρόνο και στοιχεία εντοπισμού της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεστε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν ένας κακόβουλος απατεώνας παρακολουθεί τους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά μέσα. Αν μοιραστείτε αρκετές πληροφορίες, μπορούν να εντοπίσουν πού βρίσκεστε και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα γεωεντοπισμού είτε για να μπουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας είτε για να αδειάσουν με την άνεση τους το σπίτι σας όσο λείπετε.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Για αρχή θα πρέπει πιθανώς να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μάθετε ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας και να βεβαιωθείτε ότι μόνο άτομα που έχετε επιλέξει μπορούν να τις δουν.
 • Το επόμενο βήμα είναι να απενεργοποιήσετε τον εντοπισμό τοποθεσίας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε απενεργοποιώντας τις υπηρεσίες τοποθεσίας είτε απενεργοποιώντας την επιλογή “συμπερίληψη τοποθεσίας” στην εφαρμογή της κάμεράς σας: πραγματικά δεν χρειάζεται να μεταδώσετε το ακριβές σημείο που βρίσκεστε όλη την ημέρα, κάθε μέρα.
 • Στην πραγματικότητα, θα ήταν επίσης σοφό να ελέγξετε ποιες εφαρμογές έχουν άδεια πρόσβασης στις ρυθμίσεις τοποθεσίας.
 • Και για να ολοκληρώσετε, περιορίστε την ανταλλαγή πληροφοριών στο ελάχιστο: μην το κάνετε σε πραγματικό χρόνο, μην παρέχετε περισσότερες πληροφορίες από τις απαραίτητες, συμπεριλαμβανομένων οτιδήποτε μπορεί να υπονοεί την τοποθεσία σας, όπως το όνομα ή η τοποθεσία ενός εστιατορίου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να υπάρξει άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας, επισημαίνει σε γραπτή δήλωση - παρέμβασή της σχετικά με την...

ΑΔΑΕ: Σε εξέλιξη ο έλεγχος για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δηλώνει ότι ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα...

Προτεραιότητα το 5G για τις επιχειρήσεις

Νέα δεδομένα και απαιτήσεις φέρνει το 5G στο παγκόσμιο επιχειρείν, πυροδοτώντας επενδύσεις σε εφαρμογές και λύσεις στην μετά COVID-19 εποχή. Ωστόσο, παραμένει μια δυσπιστία...

Η Fraport Greece και η Air France στηρίζουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο

H Fraport Greece και η Air France με αφορμή το νέο δρομολόγιο Παρίσι-Ζάκυνθος που «εγκαινιάστηκε» στις αρχές Ιουλίου, προχωρούν στην ενεργή στήριξη του μη κερδοσκοπικού σωματείου...

Νέα LG UltraGear gaming οθόνη: Το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό

Η πρώτη OLED gaming οθόνη της LG UltraGear Το επαγγελματικό τμήμα Business Solutions της LG Electronics (LG) παρουσιάζει την νέα gaming UltraGear™ οθόνη (μοντέλο 48GQ900),...