33 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

31η σε 140 χώρες η Ελλάδα στην ταχύτητα του mobile internet

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Με υψηλές ταχύτητες συνεχίζουν να σερφάρουν οι Έλληνες όταν κάνουν χρήση του mobile internet, ενώ οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο, που γίνονται μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, παραμένουν σαφώς πιο αργές.

Η Ελλάδα, η οποία, σε κάθε περίπτωση, απέχει μακράν από τις χώρες που κάνουν πρωταθλητισμό, παγκοσμίως, στο γρήγορο Internet, κατατάσσεται στην 31η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες στις ταχύτητες του mobile internet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Ookla, για τον Μάρτιο του 2023, η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 67,54 Mbps στη λήψη δεδομένων (download). Όσον αφορά τις ταχύτητες upload η Ελλάδα πετυχαίνει επίδοση 13,95Mbps, ενώ η καθυστέρηση απόκρισης (Latency) είναι στα 22ms.

Οι ελληνικές επιδόσεις

Από τα ίδια στοιχεία της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στις μετρήσεις των ευρυζωνικών συνδέσεων, προκύπτει ότι η Ελλάδα βελτίωσε τον Μάρτιο τον βηματισμό της στη σταθερή ευρυζωνικότητα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας, η μέση ταχύτητα σύνδεσης μέσω σταθερών δικτύων για τον Μάρτιο ήταν 45,41 Mbps για το download.

Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα μόλις στην 93η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε σύνολο 180 χωρών, με τη χώρα μας μάλιστα να έχει χάσει μία θέση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Ookla έναν χρόνο νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι, παγκοσμίως, τον Μάρτιο του 2023 η μέση ταχύτητα (download) στις συνδέσεις μέσω κινητών δικτύων διαμορφώθηκε στα 41,54 Mbps, ενώ η αντίστοιχη επίδοση στα σταθερά δίκτυα ήταν 79,00 Mbps.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές

Η Ελλάδα, με αυτές τις επιδόσεις, εξακολουθεί να κοιτά με το… κιάλι τους παγκόσμιους πρωταθλητές, που «σπιντάρουν» τόσο στο κινητό Διαδίκτυο όσο και στις σταθερές συνδέσεις. Πρόκειται για χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (178,25 Mbps), το Κατάρ (με 174,56 Mbps), η Νορβηγία (με 143,55 Mbps), το Κουβέιτ (135,63 Mbps και η Δανία (με 129,95 Mbps), οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με το πιο γρήγορο mobile internet διεθνώς. Στον αντίποδα, το πιο αργό mobile internet έχουν η Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν και η Κούβα.

Στο μεταξύ, την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα πιο γρήγορα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα κατακτά για τον Μάρτιο του 2023 η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα download τα 235,40 Mbps, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ακολουθούν με επίδοση 221,87 Mbps και τη Χιλή να έπεται με μέση ταχύτητα download τα 220,39 Mbps. Τελευταίες στην ίδια κατάταξη τερματίζουν το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν και η Κούβα.

Οι επιδόσεις της Αθήνας

Η Ookla δημοσιοποίησε επίσης στοιχεία και για τις ταχύτητες των μεγάλων πόλεων του κόσμου, με την Αθήνα να καταλαμβάνει τον Μάρτιο την 48η θέση ανάμεσα σε 174 πόλεις του πλανήτη στο mobile internet.

Η ελληνική πρωτεύουσα με επίδοση 63,04 mbps (download) κέρδισε μάλιστα τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση έναν χρόνο νωρίτερα. Στην 52η θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με μέση ταχύτητα download τα 60,10 Mbps, έχοντας υποχωρήσει, ωστόσο, κατά έξι θέσεις.

Πολύ χαμηλότερα στη διεθνή κατάταξη και συγκεκριμένα στην 113η θέση βρίσκεται η Αθήνα όσον αφορά τις ταχύτητες σύνδεσης μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, με μέση ταχύτητα download τα 46,89 Mbps, και έχοντας κερδίσει μία θέση μεταξύ 192 πόλεων παγκοσμίως. Πιο ψηλά από την Αθήνα και συγκεκριμένα στην 108η θέση κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη με μέση ταχύτητα download στα σταθερά δίκτυα τα 48,90 Mbps.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...