28.1 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

25 χρόνια MP3: Από την επανάσταση του download στο μέλλον του streaming

Ελάχιστα είδη αρχείων έχουν καταστεί τόσο γνωστά και επαναστατικά όσο το MP3

Μέχρι και σήμερα, ο όρος «MP3» είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μουσική. Δεν μας προκαλεί εντύπωση, καθώς ο δημοφιλής όρος υπάρχει στη ζωή μας τα τελευταία 25 χρόνια και κατάγεται από τη Γερμανία.

Συνήθως οι μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις προέρχονται από τη Σίλικον Βάλεϊ στη Βόρεια Αμερική, όμως, το 1995, Γερμανοί ερευνητές, μηχανικοί και επιστήμονες στο Ινστιτούτο Φράουνχοφερ (Fraunhofer Institute for Integrated Circuits) στο Ερλάγκεν της Βαυαρίας παρουσίασαν τη νέα, ψηφιακή, εποχή της μουσικής. Αυτό το κατάφεραν με τη δημιουργία του πρωτοκόλλου ISO/IEC 11172-3 – ευρέως γνωστό ως  “.mp3” (συντόμευση του: MPEG Audio Layer 3).

Η ιδέα ήταν απλή: Για να γίνει η ψηφιακή μουσική πιο εύκολα προσβάσιμη, τα αρχεία ήχου έπρεπε να συμπιεστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιούν λιγότερα δεδομένα ενώ ταυτόχρονα να διατηρούν όσο γίνεται υψηλότερη ποιότητα ήχου.

Ποιο ήταν το “κόλπο” για την τεράστια επιτυχία του, όπως περιγράφει η devolo, η οποία προσφέρει λύσεις οικιακού δικτύου; Tο ανθρώπινο αυτί δεν επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που λαμβάνει από ηχογραφημένους ήχους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένες συχνότητες που δεν τις ακούμε καθόλου. Επίσης δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, για παράδειγμα, ήπιους ήχους που ακολουθούν δυνατούς ήχους. Μέθοδοι συμπίεσης όπως είναι και η MPEG, εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτό. Τα αρχεία ήχου επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε κάποιες ακουστικές πληροφορίες να απουσιάζουν χωρίς όμως να καταλαβαίνει το ανθρώπινο αυτί τη διαφορά.

Μουσική πάντα διαθέσιμη

Ακόμα και αν κάποια “εκπαιδευμένα” αυτιά μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά, η θριαμβευτική επιτυχία της σύνθεσης του αρχείου MP3 είχε πολύπλευρα κέρδη. Το πρωτόκολλο ISO/IEC 11172-3 άνοιξε το δρόμο για το download της μουσικής. Αρχικά οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν FTP servers για την ανταλλαγή αρχείων ήχου, με πλήρη άγνοια τα περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα για διαμοιρασμό αρχείων, όπως το Napster®, που έκαναν σύντομα την εμφάνισή τους στο παρασκήνιο.

Υπήρξε ωστόσο, ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου ο μόνος τρόπος να ακούσει κανείς μουσική σε αυτή τη μορφή αρχείου ήταν μέσω υπολογιστή. Με την κυκλοφορία των πρώτων φορητών MP3 players, η εξάπλωση των εν λόγω αρχείων αυξήθηκε αισθητά. Έτσι, από το 1998, όλο και περισσότερες φορητές συσκευές για αναπαραγωγή μουσικής MP3 κυκλοφορούσαν στην αγορά. Αυτό σήμαινε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούσε κανείς να έχει μαζί του όλα τα αρχεία MP3 που επιθυμούσε, είτε στο ποδήλατο, στο γυμναστήριο ή στο λεωφορείο και το τρένο. Όταν η Apple® παρουσίασε την πρώτη γενιά του iPod® το 2001, ο τύπος αρχείου MP3, έγινε η μόνη επιλογή αποθήκευσης και αναπαραγωγής για τη μουσική.

Η εποχή του streaming

Κάποια χρόνια αργότερα, οι συσκευές που προορίζονταν αποκλειστικά για την αναπαραγωγή μουσικής εξαφανίστηκαν σιγά σιγά από την καθημερινότητα. Εδώ και κάποια χρόνια, τα smartphones έχουν γίνει η πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές και καλύπτουν επαρκώς τον ρόλο των MP3 players. Έτσι, μπαίνουμε στην εποχή του streaming για τη μουσική.

Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς ακούνε τη μουσική που τους αρέσει μέσω υπηρεσιών streaming όπως το Spotify®. Είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή, υπάρχουν αρκετοί πάροχοι που προσφέρουν μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών. Κάποιοι χαμηλώνουν την ποιότητα των αρχείων για να πετύχουν λιγότερη κατανάλωση δεδομένων και άλλοι ειδικεύονται σε μεθόδους που προσφέρουν μια εμπειρία χωρίς απώλειες στην ποιότητα. Και ακόμη και αν η ίδια η μορφή MP3 δεν χρησιμοποιείται πλέον ενεργά σε αυτές τις υπηρεσίες, στην πραγματικότητα έθεσε τα θεμέλια και πέτυχε το στόχο να καταστήσει την ψηφιακή μουσική πιο εύκολα προσβάσιμη.

Οι χρήστες των σημερινών λύσεων streaming ενδιαφέρονται λιγότερο για τον διαθέσιμο χώρο στο σκληρό δίσκο και περισσότερο για τον όγκο δεδομένων και την ποιότητα σύνδεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή, πλέον, μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη για την απόλαυση της μουσικής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει το σπίτι να έχει τέλεια κάλυψη WiFi.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...

Στην Εθνική το 7,5% της Epsilon Net

Σε συνέχεια της από 4.5.2023 ανακοίνωσης για την υπογραφή συμφωνίας με τον κ. Ιωάννη Μίχο για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην EPSILON NET, η Εθνική...