16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

19 νέοι «μονόκεροι» γεννήθηκαν στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2021

της Νατάσας Φραγκούλη

Ιδιαίτερα παραγωγικό ήταν για το οικοσύστημα των startups και μάλιστα αυτών με αξία άνω του 1 δισ. δολάρια -τα λεγόμενα unicorns ή αλλιώς μονόκεροι- το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη οι επενδύσεις των επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου (Venture Capitals -VCs) σε νεοφυείς εταιρείες έσπασαν όλα τα ρεκόρ.

Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του έτους η Ευρώπη «γέννησε» 19 νέα unicorns, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αμερική, δημιουργήθηκαν 65 νέοι μονόκεροι.  Στο μεταξύ, οι χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες «μονόκερους» αυξήθηκαν σημαντικά κατά το α’ τρίμηνο του 2021, καθώς αντλήθηκαν 49,7 δισ. δολ. μέσω 182 γύρων χρηματοδότησης σε σύγκριση με 101 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν σε 403 γύρους σε όλη τη διάρκεια του 2020.

Ως μαγνήτης για τους επενδυτές ανά τον κόσμο συνεχίζουν να λειτουργούν οι τομείς του Λογισμικού και της Βιοτεχνολογίας. Πρόκειται για τους δύο κλάδους, οι οποίοι και το πρώτο τρίμηνο του 2021, συγκέντρωσαν τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων

Ψηλά στη λίστα της επενδυτικής ατζέντας των VCs βρέθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα οι κλάδοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του IT Hardware. Συνολικά οι παγκόσμιες επενδύσεις από πλευράς VCs ξεπέρασαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Οι παγκόσμιες επενδύσεις VCs έσπασαν για πρώτη φορά το πρώτο τρίμηνο του 2021 το φράγμα των 100 δισ. δολ., αγγίζοντας τα 126,9 δισ. δολ. έναντι 98,2 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Τους πρώτους μήνες πραγματοποιήθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, 6.508 συναλλαγές έναντι 7.329 συναλλαγών που επιτεύχθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα Venture Pulse της KPMG Private Enterprise, κατά το α’ τρίμηνο του 2021, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC κινήθηκαν σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με ρεκόρ επενδύσεων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ασία.

Οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη σημείωσαν νέο ρεκόρ στα 21 δισ.δολ. μέσω 1.430 συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του 2021. Πρόκειται για αύξηση από το προηγούμενο ρεκόρ των 15,8 δισ. δολ. μέσω 1.937 συναλλαγών το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Στην αμερικανική ήπειρο καταγράφηκαν επενδύσεις ύψους 74,4 δισ.δολ., μέσω 3.310 συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση από τα 47,6 δισ. δολ, μέσω 3.399 συναλλαγών το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Συμφωνίες-μαμούθ

Στη συνολική εκτόξευση των συναλλαγών κατά το πρώτο τρίμηνο συνέβαλαν 9 συμφωνίες-μαμούθ με αξία άνω του $1 δισ. δολ. από εταιρείες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, συνεισφέροντας πάνω από US$ 16 δισ. στο σύνολο των παγκόσμιων επενδύσεων του τριμήνου.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται συναλλαγές ύψους 3,4 δισ. δολ. από την αμερικανική Robinhood, 3 δισ. δολ. από την κινεζική Xingsheng Selected και 1,29 δισ. δολ. από τη σουηδική Klarna.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...