19.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

1,2 δισ. smartphones αγοράσαμε το 2022

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της βρέθηκε, το 2022, η αγορά των smartphones το 4ο τρίμηνο του 2022, ενώ συνολικά, σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν κατά 18,3% σε ετήσια βάση στα 300,3 εκατ. μονάδες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το International Data Corporation (IDC).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια ενός τριμήνου, επίδοση που οδήγησε σε μια απότομη πτώση 11,3% για το σύνολο του έτους. Το 2022 έκλεισε με πωλήσεις 1,21 δισ. συσκευών, που αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ετήσιο σύνολο αποστολών από το 2013.

Από την πλευρά της, η εταιρεία αναλύσεων Canalys κάνει λόγο για μείωση πωλήσεων κατά 18% στα 296,9 εκατ. μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2022, ενώ σε επίπεδο έτους τοποθετεί την πτώση στο 12% και τις πωλήσεις σε 1,2 δισ. μονάδες το 2022.

Η σημαντικά μειωμένη καταναλωτική ζήτηση, το άλμα του πληθωρισμού και η ένταση των οικονομικών αβεβαιοτήτων, θέτει, σύμφωνα με την IDC, τον στόχο της αύξησης των πωλήσεων smartphones κατά 2,8% το 2023 υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

“Δεν έχουμε δει ποτέ αποστολές το εορταστικό τρίμηνο να είναι χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η εξασθενημένη ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα”, σχολιάζει η IDC.

Οι πρωταγωνιστές της αγοράς

 

Σύμφωνα με την Canalys, η κατάταξη των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών smartphones το 2022 παρέμεινε η ίδια με το 2021. Η Samsung υπερασπίστηκε την πρώτη θέση της, διεκδικώντας μερίδιο αγοράς 22% με 257,9 εκατ. αποστολές. Η Apple ήρθε δεύτερη με αποστολές 232,2 εκατ. και μερίδιο αγοράς 19%, παρά το γεγονός ότι έκλεισε το 2022 με την πρώτη διψήφια πτώση της το 4ο τρίμηνο. Η Xiaomi κατατάχθηκε τρίτη με 152,7 εκατ. πωλήσεις και μερίδιο αγοράς 13%, ενώ με μερίδια 10% και 9%, αντίστοιχα, η OPPO και η vivo κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση.

“Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι πρόσφατες μακροοικονομικές τάσεις δείχνουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη για την αγορά των smartphones είναι σπαρμένος με αβεβαιότητες. Οι πωλητές και τα κανάλια διανομής θα παρακολουθούν στενά τη δυναμική της αγοράς και θα ακολουθούν προσεκτική προσέγγιση”, εξηγούν οι αναλυτές της Canalys.

 

 

Μεγάλη πτώση στην Ευρώπη

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κορυφαίες αγορές του κόσμου υπέστησαν απότομη πτώση των πωλήσεων smartphones προς το τέλος του 2022. Παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε κάποια σταθεροποίηση το 3ο τρίμηνο, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και της Ευρώπης κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις τους στο 4ο τρίμηνο το 2022.

Ειδικά στην Ευρώπη το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 12%, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας σημειώθηκε ποσοστιαία ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατά 14%.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...