3.5 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

100 νέοι «μονόκεροι» γεννήθηκαν στην Ευρώπη το 2021

  • της Νατάσας Φραγκούλη 

Με …χίλια τρέχει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups, το οποίο μεγενθύνεται σε αποτιμήσεις, προσελκύει υψηλότερα επενδυτικά κεφάλαια από ποτέ και γεννά με μεγάλη ταχύτητα εταιρείες-unicorns, δηλαδή νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω του 1 δισ.δολ. Το 2021, οι αξία των ευρωπαϊκών startups έφτασε τα 3 τρισ.δολ., με το οικοσύστημα να προσελκύει χρηματοδοτήσεις 121 δισ. δολ. και να γεννά 100 νέες εταιρείες-“μονόκερους“.

Σήμερα, επί ευρωπαϊκού εδάφους φιλοξενούνται 321 «μονόκεροι» από 223 στα τέλη του 2020, με την Ευρώπη να παράγει unicorns με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ στο παρελθόν. Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα στην παραγωγή unicorns, καθώς φιλοξενεί 100 εταιρείες με αυτό το προφίλ.

Ωστόσο, το 2021 δημιουργήθηκαν unicorns σε 28 διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Η Λετονία και η Κύπρος αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτήν τη λίστα. Αλλά και το «κοπάδι» των decacorns -των startups με αξία άνω των $10 δισ. διπλασιάστηκε σε μέγεθος το 2021: 26 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πλέον αυτό τον τίτλο.

Γενναίες χρηματοδοτήσεις

Η συνολική αξία των νεοφυών εταιρειών στην Ευρώπη, εισηγμένων και μη, για πρώτη φορά το 2021 ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσει η αξία του οικοσυστήματος στο $1 τρισ. τον Δεκέμβριο του 2018.

Ωστόσο, έκτοτε η πορεία υπήρξε πραγματικά εκρηκτική. Μάλιστα, 1 τρισ. δολ. προστέθηκε μόνο τους 8 μήνες το 2021. «Αυτό που μας λένε οι αριθμοί είναι πως ο ευρωπαϊκός κλάδος υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί αποδόσεις για τους επενδυτές πιο γρήγορα από ποτέ», αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση “State of European Tech Report” της Atomico.

Η πορεία των νεοφυών εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου το 2021 ήταν εκρηκτική και -υπό την επιφύλαξη της εξέλιξης της πανδημίας- αναμένεται να εγγράψει νέα ρεκόρ το 2022. Μόνο το 2021 οι ευρωπαϊκές startups «σήκωσαν» 121 δισ. δολ., ποσό τριπλάσιο έναντι των μόλις 41 δισ. δολ. το 2020 και δεκαπλάσιο έναντι του αντίστοιχου το 2015.

Αρχικά στάδια 

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και άκρως ενθαρρυντικό για το οικοσύστημα εύρημα της έκθεσης είναι ότι η χρηματοδότηση startups πρώιμου σταδίου στην Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε ισότιμη βάση με αυτή των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις απορροφούν το 33% του συνόλου των κεφαλαίων, που επενδύονται παγκοσμίως, σε κύκλους χρηματοδότησης έως 5 εκατ. δολ., σε σύγκριση με το 35% για τις ΗΠΑ.

«Η χρηματοδότηση στα πρώιμα στάδια του κύκλου ζωής μιας νεοφυούς επιχείρησης αποτελεί βασικό δείκτη μελλοντικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου αυτή η διαπίστωση αποτελεί προάγγελο θετικών εξελίξεων για το οικοσύστημα», αναφέρει η σχετική ανάλυση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

«Ξαναμοιράζεται» η τράπουλα στη συνδρομητική τηλεόραση – Οι νέοι «παίκτες» και ο ανταγωνισμός

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ισχυροί διεθνείς παίκτες όπως η Warner Media και η Walt Disney υλοποιούν το 2022 τα πλάνα επέκτασής του HBO ΜΑΧ...

Χάρτα για τα ψηφιακά δικαιώματα συντάσσει η Ευρώπη

  Η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει την πρώτη -παγκοσμίως- διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές της Νατάσας Φραγκούλη Ένα όραμα, που προώθησε σθεναρά ο...

ΕΕΚΕ: Δείτε τι δικαιούστε αν εγκλωβιστήκατε οδικώς ή σιδηροδρομικώς στην κακοκαιρία

Αποζημίωση σε κάθε επιβάτη και όχι μόνο στον οδηγό του εγκλωβισμένου οχήματος προβλέπει η νομοθεσία σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας...

Δίμηνη παράταση για τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω βεβαίωσης μηχανικού

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθεί δίμηνη παράταση, έως τις 31 Μαρτίου 2022, για την υπογραφή συμβολαίων...

Ryanair: Νέες πτήσεις Ελλάδα – Δουβλίνο

Εξυπηρετώντας 120 προορισμούς, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Ryanair σχεδιάζει να πραγματοποιήσει φέτος το μεγαλύτερο καλοκαιρινό της πρόγραμμα από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Η αυξημένη...