30.5 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

10 τρισ. ευρώ θα μας κοστίσει το κυβερνοέγκλημα το 2023

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν το 2023 πολίτες και επιχειρήσεις εξαιτίας του κυβερνοεγκλήματος, το κόστος του οποίου θα διογκωθεί και το τρέχον έτος, όπως και συνολικά την επόμενη πενταετία.

Φέτος, το ψηφιακό έγκλημα αναμένεται να κοστίσει στον πλανήτη περί τα 10,5 τρισ. ευρώ έναντι περίπου 7,6 τρισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερο από τον ΑΕΠ της Ελλάδας για το ίδιο έτος!

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος του κυβερνοεγκλήματος σε δυσθεώρητα ύψη σε ορίζοντα πενταετίας. Για το 2024 πολίτες και επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα επωμιστούν ένα κόστος της τάξης των 13 τρισ. ευρώ, ενώ και για τα έτη 2025, 2026 και 2027 οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με τις απώλειες να εκτιμώνται σε 16 τρισ. ευρώ, 18,8 τρισ. ευρώ και 21,6 τρισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Την ξέφρενη πορεία του ψηφιακού εγκλήματος επιβεβαιώνει και η αύξηση των τρωτών σημείων, που καταγράφονται ετησίως στα ηλεκτρονικά συστήματα, ήτοι στις κερκόπορτες που εντοπίζει το κυβερνοέγκλημα, για να πλήξει τους στόχους του.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Pricefox, τα ευάλωτα συστήματα αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2022 καταγράφηκε η μία από τις δύο μεγαλύτερες ιστορικά αυξήσεις τρωτών σημείων στα ηλεκτρονικά συστήματα.

Το περασμένο έτος ανακαλύφθηκαν 25.227 τρωτά σημεία σε σύγκριση με 20.171 του 2021, ενώ για το 2023 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Πονοκέφαλος για τους CEO

Υπό αυτά τα δεδομένα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι και στην Ελλάδα οι κυβερνο-επιθέσεις είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος, που αναγνωρίζουν οι CEOs ότι μπορεί να ναρκοθετήσει τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Όταν τα στελέχη καλούνται να κατονομάσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της εταιρείας τους το επόμενο 12μηνο, το 40% των CEOs στην Ελλάδα αναφέρει τις αυξανόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας.

Το ποσοστό αυτό είναι ίδιο με τον φόβο για κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων (40%) και μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα ποσοστά, που συγκέντρωσαν η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πολιτική και η αύξηση του κόστους κεφαλαίων (37%).

Στο μεταξύ, η εξέλιξη των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Κίνα (30%) και οι περιοριστικές ρυθμιστικές, εμπορικές και επενδυτικές πολιτικές (27%), αναφέρονται ως οι σημαντικότερες αρνητικές παγκόσμιες εξελίξεις.

Το μέλλον των κυβερνοαπειλών

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κυβερνοέγκλημα θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του, καθώς στο τοπίο των κυβερνο-απειλών μπαίνει πλέον και το ChatGPT, το οποίοι οι επιτήδειοι έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούν ως εργαλείο για την αναπαραγωγή τύπων κακόβουλου λογισμικού και τη διάπραξη διαφορετικών τύπων επιθέσεων. Το δημόσιο εργαλείο AI, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022, έχει προκαλέσει σημαντική ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα ενίσχυσης της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας των κυβερνοαπειλών.

Πράγματι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας από την OpenAI , πολλοί ήταν οι ειδικοί ασφαλείας που πρόβλεψαν ότι είναι θέμα χρόνου η χρήση του AI chatbot από επιτιθέμενους για τη δημιουργία malware ή ακόμα και ενίσχυσης των επιθέσεων phishing.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

realme C51: Ένα πρωτοποριακό smartphone με τέσσερα κορυφαία χαρακτηριστικά

  Το realme C51, το πρωτοποριακό entry-level κινητό της, λανσάρει στην αγορά η realme, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand smartphone στον κόσμο. Ως συνέχεια της σειράς...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...