21.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

1 στις 5 ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία

Ψηφιακή τεχνολογία και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, εξακολουθούν να κυριαρχούν στις άμεσες ξένες επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους

Πόλο έλξης για τα ξένα κεφάλαια, που επενδύουν επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποτελεί ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας. Σχεδόν μία στις πέντε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη (19%) έχουν ως αντικείμενο τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Για την ακρίβεια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το 2019, η ψηφιακή τεχνολογία και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις ως προς τον αριθμό των επενδύσεων, προσελκύοντας σχεδόν μία στις τρεις ΑΞΕ (31%). Επιπλέον, οι δύο κλάδοι δημιουργούν μία στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας (24%) στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πως ούτε η κρίση του COVDI-19 μπόρεσε να επηρεάσει την επενδυτική δραστηριότητα που τον αφορά. Συνολικά, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα ήταν αισθητά διαφορετικές από κλάδο σε κλάδο.

Τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, οι μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές και τα είδη πολυτελείας, έχουν πληγεί σημαντικά, ενώ άλλοι κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, επηρεάσθηκαν λιγότερο ή και καθόλου.

Ελκυστικότητα
Σύμφωνα με το “EY Attractiveness Survey”, που στηρίζεται στα δεδομένα του “EY European Investment Monitor”, και στοιχεία του φιλοξενεί ο ΣΕΠΕ στην ιστοσελίδα του, ο αντίκτυπος της πανδημίας στον βαθμό υλοποίησης των επενδύσεων στην Ευρώπη διαφοροποιείται σημαντικά ανά κλάδο και ανά χώρα.

Έτσι, χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία, που προσελκύουν, κυρίως, επενδύσεις στους πιο σύγχρονους τομείς υπηρεσιών, όπως τα shared services centers, η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και τα κέντρα ανάπτυξης λογισμικού, φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο.

Για την ακρίβεια, το ποσοστό των επενδυτικών έργων που προχωρούν, παρά την κρίση, φτάνει στο το 80%. Αντίθετα, χώρες, όπου κυριαρχούν οι επενδύσεις στους παραδοσιακούς τομείς της μεταποίησης και της βιομηχανίας, αναμένεται να πληγούν εντονότερα από την πανδημία.

Πρωταθλητές επενδύσεων
Το 2019, η Γαλλία βρέθηκε, για πρώτη φορά, στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων (1.197), καταγράφοντας αύξηση 17%, εκτοπίζοντας, έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο από την κορυφή της σχετικής κατάταξης. Η αβεβαιότητα, που προκάλεσε το Brexit, εξηγεί, εν μέρει μόνο, αυτήν την εξέλιξη, καθώς, παρά τους κραδασμούς, οι ΑΞΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5%.

Στην πραγματικότητα, οι ΑΞΕ στη Γαλλία ακολουθούν μια δυναμικά ανοδική πορεία ήδη από το 2017, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία και την εταιρική φορολογία, που εισήγαγε η κυβέρνηση Macron.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν, ακόμη, η Πορτογαλία (+114%), η οποία προσελκύει, κυρίως, επενδύσεις στους πιο σύγχρονους τομείς υπηρεσιών, η Ισπανία (+55%) και η Ολλανδία (+11%), ενώ ο αριθμός των επενδύσεων μειώθηκε στην Τουρκία (-33%), την Πολωνία (-26%), τη Ρωσία (-9%) και την Ιρλανδία (-7%).

Στη Γερμανία, οι ξένες επενδύσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, αντικατοπτρίζοντας τις διαρθρωτικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι επενδυτές ως προς την πρόσληψη προσωπικού και το γεγονός ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι, ήδη, πολύ καλά οργανωμένες και ενοποιημένες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...