19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

1 στα 3 επιχειρηματικά deals προέρχεται από τον κλάδο της τεχνολογίας

Της Νατάσας Φραγκούλη

Πρωταγωνιστής των επιχειρηματικών συμφωνιών, που συνάπτονται παγκοσμίως, παραμένει ο κλάδος της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Για την ακρίβεια, το 1ο εξάμηνο του 2022 πάνω από το 1/3 της αξίας των deals, που πραγματοποιήθηκαν, αφορούσε τους κλάδους της τεχνολογίας, των media και των τηλεπικοινωνιών.

Το 1/3 της αξίας των deals αφορά στην τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ψηφιακή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών παραμένει προτεραιότητα, διατηρώντας τον κλάδο στην κορυφή των επενδύσεων, που αφορούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τα συνολικά κεφάλαια αντιστοιχούν στο 1/4 του όγκου και το 1/3 της αξίας των συμφωνιών το 1ο εξάμηνο του 2022.

Εκτιμάται ότι η τεχνολογική ζήτηση θα δημιουργήσει ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων για λύσεις, που αφορούν στο λογισμικό και στη δημιουργία σχετικών υποδομών το 2ο εξάμηνο του 2022. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τη μελέτη PwC “Global M&A Industry Trends”, η τεχνολογία 5G, τα data centres, το metaverse και οι σχετικές εφαρμογές.

Καταλύτης η τεχνολογία 

Στο μεταξύ, η ανάγκη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για ψηφιακές δυνατότητες, σε συνδυασμό με τη διαρκή πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά και από τις ψηφιακές πλατφόρμες και τις fintechs, σημαίνει ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα παραμείνουν καταλύτης μετασχηματισμού.

Επίσης, εξηγεί γιατί οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες βρίσκονται στη δεύτερη θέση αναφορικά με τις επενδύσεις σε Ε&Σ – υστερώντας μόνο σε σχέση με τον κλάδο της τεχνολογίας- και αντιστοιχώντας στο 1/4 της αξίας για το 1ο εξάμηνο του 2022.

Η συνεχιζόμενη εστίαση στην τεχνολογία, η διευρυνόμενη ζήτηση για βιώσιμες επενδυτικές επιλογές και οι χαμηλότερες αποτιμήσεις θα διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις Ε&Σ και το 2ο εξάμηνο του χρόνου.

Κομβικός ρόλος και στο μέλλον 

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) το 1ο εξάμηνο του 2022 επιβραδύνθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2021, καθώς το δυσμενές κλίμα επηρέασε αρνητικά. Εντούτοις, ο κλάδος επέστρεψε στα επίπεδα του 2010 και οι συμφωνίες αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις στρατηγικές εταιρικής ανάπτυξης το επόμενο εξάμηνο.

Πολλοί από τους παράγοντες που καθόρισαν το πώς κινήθηκε η αγορά Ε&Σ στα τέλη του 2021 – όταν και κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ – θα συνεχίσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο για την πραγματοποίηση συμφωνιών και στο 2ο μισό του 2022.

Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η βελτίωση του χαρτοφυλακίου, τα κριτήρια ESG και πάνω από όλα η ανάγκη για την τεχνολογία που ψηφιοποίησε τα επιχειρηματικά μοντέλα. Όμως, η προσέγγιση ως προς το πώς θα γίνουν οι νέες συμφωνίες θα χρειαστεί νέα στόχευση σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

«Η στρατηγική αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα σε κάθε επιχειρηματική συμφωνία, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός στις αμοιβές, εδώ και δεκαετίες, η “Μεγάλη Παραίτηση”, η ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων και η αυξανόμενη εστίαση των εμπλεκομένων στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα θα επηρεάσουν όλες τις μελλοντικές επιχειρηματικές επιδόσεις», αναφέρει η ίδια μελέτη.

Προ πανδημίας

Οι συμφωνίες που αφορούν Ε&Σ επιβραδύνθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2022, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα, με μέσο όρο τις 25.000 συμφωνίες ανά εξάμηνο. Αντίστοιχα, σε επίπεδα προ πανδημίας επέστρεψε η αξία των συναλλαγών με την αποτίμηση του 1ου εξαμήνου του 2022 να ανέρχεται σε περίπου $2 τρισ.

Ποσό περίπου διπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 1ου εξαμήνου του 2020 – μια περίοδο που και τότε χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές συνθήκες. Ο συνολικός αριθμός των megadeals, δηλαδή των συμφωνιών η αξία των οποίων ξεπερνά τα $5 δισ., παγκοσμίως μειώθηκε κατά το 1/3 σε σχέση με πέρυσι.

Εντούτοις, το 1ο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν μια σειρά από συμφωνίες μεγάλου βεληνεκούς, τέσσερις εκ των οποίων συγκέντρωσαν αξία που ξεπέρασε τα $50 δισ. έναντι μόλις μιας τέτοιας συμφωνίας το 2021.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...