Δημήτρης Οικονόμου: Τον Ιούνιο η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων θα λειτουργεί πλήρως

- Advertisement -

Στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρης Οικονόμου, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και Real Fm.

Δίνεται μια τελική παράταση μέχρι τον Ιούνιο 2020, διότι έχουν  συσσωρευτεί πάρα πολλές εκκρεμότητες από μηχανικούς που έχουν αναλάβει, λόγω πολυπλοκότητας της διαδικασίας. Αυτό το 7μηνο παράτασης κρίθηκε απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, σημείωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «η νέα ρύθμιση επιβεβαιώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για τη δημιουργία αυθαιρέτων παραμένει το έτος 2011. Η νέα ρύθμιση επαναλαμβάνει ότι δεν μπορούν να ενταχθούν μεταγενέστερα αυθαίρετα, άρα επιβεβαιώνεται ότι η τακτοποίηση των αυθαιρέτων γίνεται πολύ δυσκολότερη.»

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων είπε χαρακτηριστικά: «Μετά τον Ιούνιο συνδέεται η δήλωση των αυθαιρέτων με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που είναι ένας νέος μηχανισμός, έχει προβλεφθεί εδώ και χρόνια, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, αλλά πλέον είναι σχεδόν έτοιμο από τεχνικής άποψης. Είμαστε σίγουροι ότι τον Ιούνιο θα λειτουργεί πλήρως. Η σχετική πλατφόρμα έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, είμαστε σίγουρο ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα γίνουν κάποιες πιλοτικές χρήσεις.» 

Η ηλεκτρονική ταυτότητα

Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι μια ηλεκτρονική δήλωση, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά στοιχείων (π.χ. αν υπάρχουν παλιές αυθαιρεσίες, αν δημιουργηθούν καινούριες, η άδεια, τα σχέδια της άδειας, το πιστοποιητικό ενεργειακής αποδοτικότητας κ.ο.κ.). Όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι πλέον ηλεκτρονικά και επομένως εύκολα προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο. Έτσι, κάθε ακίνητο ή κάθε διηρημένη ιδιοκτησία που περιλαμβάνει πολλές διηρημένες ιδιοκτησίες, να αποτυπώνεται ηλεκτρονικά στην κεντρική βάση δεδομένων. Με όλα τα στοιχεία του κτιρίου θα επιτρέπεται η ταυτοποίηση του ακινήτου και η δυνατότητα ελέγχου σε κάθε χρονική στιγμήΗ ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου αφορά όλους. Όλα τα καινούρια κτίρια από εδώ και πέρα αποκτούν ηλεκτρονική ταυτότητα.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα «βαριά» αυθαίρετα

Τα αυθαίρετα στην Ελλάδα είναι γύρω στο 1,5 εκατ. Η κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων είναι πρακτικά αδύνατη. Αυθαίρετα υπάρχουν πολλών ειδών, τα πολύ ελαφρά, τα πολύ βαριά κ.ο.κ. Ανάλογα με την περίπτωση, κάποια θα κατεδαφίζονται και μάλιστα πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα τα «βαριά» αυθαίρετα. Ένα κτίριο φερ’ ειπείν 100% αυθαίρετο ή ένα κτίριο που είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα και δημιουργεί προβλήματα πλημμύρας. Τα «βαριά» δεν μπορούν να τακτοποιηθούν μετά το τέλος Ιουνίου 2020. Τα υπόλοιπα θα μπορούν να δηλώνονται και μετά το 2020, ωστόσο θα πρέπει να κάνουν δήλωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ανεξάρτητους ελεγκτές

Οι δηλώσεις που γίνονται τώρα είναι με ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού. Θα αρχίσει στο 5% των δηλώσεων να διενεργείται δειγματοληπτικός  έλεγχος  από ανεξάρτητους ελεγκτές οι οποίοι θα επιλέγονται  με κλήρωση, οπότε θα αρχίσουν να εντοπίζονται κάποια αυθαίρετα. Είναι πιθανό ότι σε αρκετές δηλώσεις, σκόπιμα ή μη σκόπιμα υπάρχουν λάθη. Θα αρχίσουν αυτοί οι έλεγχοι και ανάλογα με την περίπτωση του είδους και του μεγέθους ανακρίβειας θα επιβάλλονται πολύ βαριά πρόστιμα και ταυτόχρονα θα υφίσταται συνέπειες και ο μηχανικός που έχει βάλει υπογραφή. Αυτός ο μηχανικός θα έχει υπογράψει και άλλα. Θα ελέγχονται και τα υπόλοιπα κτίρια για τα οποία έχει υπογράψει ο μηχανικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Τι θεωρείται καλή εικόνα τηλεόρασης;

Όταν μιλάμε για «καλή εικόνα» σε μια τηλεόραση, οι...

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη & Kinsen: Πρώτη φορά πραγματοποίησε Πασχαλινό Bazaar 2026 με την ΕΛΕΠΑΠ...

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, εδώ και 104 χρόνια έχει...

COSMOTE TV: Απρίλιος με την 4η σεζόν του «From» και το «Dracula» με τους...

Ο Απρίλιος έρχεται στην COSMOTE TV φέρνοντας την 4η...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των υδάτων, με νέο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα

Με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων...

Η Cisco προχωρά σε μια σημαντική διοικητική τοποθέτηση, ενισχύοντας τη δραστηριότητά της στη ΝΑ Ευρώπη

Η Cisco ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του Παναγιώτη Γκολέμη...

Δράση και αδρεναλίνη με «She Rides Shotgun» στη ζώνη Sunday Premiere της Nova

Την ταινία δράσης «She Rides Shotgun» («Ο Τιμωρός» 2025,...

Τηλεοπτική πειρατεία στη Θεσσαλονίκη: Έφοδοι, κατασχέσεις και «μαύρο» στην EuroLeague

Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της τηλεοπτικής πειρατείας καταγράφηκε στη...