- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Πιο κοντά από ποτέ στην δημιουργία ενός δικτύου αεροδρομίων βρίσκεται η χώρα μας, καθώς τα πρώτα υδατοδρόμια είναι έτοιμα, ενώ ξεπροβάλλουν δειλά – δειλά και οι πρώτες επενδύσεις.
Ήδη έχουν γίνει πολλές ανακατατάξεις και τα πρώτα θετικά μηνύματα από την κυβέρνηση ήρθαν από τον υφυπουργό Μεταφορών Κ. Γ. Κεφαλογιάννη.
«Φτιάξαμε ένα νέο, λειτουργικό και φιλελεύθερο θεσμικό πλαίσιο με την ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση και λειτουργία των υδατοδρομίων τον Φεβρουάριο του 2020 και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία. Η πανδημία αναχαίτισε το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το 2021 μπορεί να δούμε τα υδροπλάνα να πετούν και η πατρίδα μας να αποκτήσει ένα νέο μεταφορικό μέσο» είπε ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γ. Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη του στο mononews.gr.
Ο ίδιος υπέγραψε πρόσφατα τις δύο πρώτες αποφάσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων στο Ρέθυμνο και τον Βόλο, τονίζοντας πως «η Κρήτη και η Θεσσαλία, με το Ρέθυμνο και τον Βόλο, μπαίνουν δυναμικά στο νέο δίκτυο υδατοδρομίων».
Ο κ. Κεφαλογιάννης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα είχε αναφέρει:
Τα πρώτα θεμέλια
«Tο 2021, με μεγάλη ικανοποίηση προχωράμε στην υλοποίηση, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στην Ευρώπη». Τα οφέλη, για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας, είναι πολλαπλά, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη αναπτυξιακών έργων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του #Covid19:
-
Δημιουργία θέσεων εργασίας
-
Ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος
-
Διασύνδεση μικρότερων νησιών
-
Ανάπτυξη τοπικών οικονομιών
-
Ενίσχυση ακριτικών περιοχών
-
Εμπλουτισμός του συνόλου των μεταφορών
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για πρώτη φορά υπάρχει απόφαση για την σύνδεση στην Αττική, που αφορά στη δημιουργία Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου, στο ΣΕΦ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.
Παράλληλα, η Hellenic Seaplanes έχει καταθέσει στην ΥΠΑ φάκελο για την πτητική έγκριση των 2 πρώτων της αεροσκαφών τύπου TWIN OTTER της καναδικής κατασκευάστριας εταιρίας VIKING.
Γερμανοί επενδυτές
Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν Γερμανοί επενδυτές που εμφανίστηκαν μετά την αποχώρηση της Ελλάκτωρ από την Ελληνικά Υδατοδρόμια.
Αγοραστής, όπως προκύπτει από σχετική ανάρτηση στο ΓΕΜΗ, είναι η κυπριακή Action Air (πίσω από την οποία φέρεται να είναι το γερμανικό fund), ενώ το ποσοστό είναι πλειοψηφικό και αγγίζει το 55%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γερμανικό fund ενδιαφέρεται τόσο για την κατασκευή υδατοδρομίων όσο και για το πτητικό έργο, όπως και ο Ελληνομεξικανός ομογενής επιχειρηματίας με έδρα τις ΗΠΑ, Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλο, με την Eagle Sea Planes.
Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Hellenic Seaplanes εδώ και χρόνια έχουν ξεκινήσει την αδειοδότηση και κατασκευή των υδατοδρομίων στη χώρα, με στόχο τη σταδιακή ανάπτυξη ενός συνολικού δικτύου αποτελούμενου από 150 υδατοδρόμια.
Μάλιστα η Hellenic Seaplanes -πανδημίας επιτρέποντος- σχεδιάζει πτήσεις σε 8 υδατοδρόμια σε πρώτη φάση. Αυτά της Κέρκυρας, των Παξών, της Πάτρας, της Τήνου, της Πάτμου, της Σκύρου και του Βόλου, ενώ, αν δεν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιωαννίνων (περιβαλλοντική μελέτη), τότε θα διενεργούνται πτήσεις στην Αμφιλοχία.
Η επόμενη φάση
Σε επόμενη φάση θα μπουν και τα υδατοδρόμια Σκοπέλου και Αλοννήσου. Μέχρι στιγμής, έχουν αδειοδοτηθεί 3 υδατοδρόμια, σε Παξούς, Κέρκυρα και Πάτρα. Περίπου 10 είναι ήδη έτοιμα από πλευράς κατασκευής σε Βόλο, Πάτμο, Ρέθυμνο, Σκύρο κ.λπ. και εκτιμάται ότι σε δύο μήνες θα αποκτήσουν τις τελικές άδειες για τη λειτουργία τους.
Υπογραμμίζεται ότι το πλάνο της Hellenic Seaplanes και των συνεπενδυτών της ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 180 εκατ. ευρώ προορίζονται για αγορά 20 υδροπλάνων και άλλα 70 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στα υδατοδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού.
Εκτός από τις προγραμματισμένες και ναυλωμένες (charter) πτήσεις των αεροσκαφών της (χωρητικότητας 9-12-19 επιβατών), θα γίνεται μεταφορά τουριστών, VIP και μη προσώπων, σε θέρετρα, ξενοδοχεία κ.λπ., επιβατών κρουαζιέρας ή αεροπορικών εταιριών, φορτίων και αεροδιακομιδές ασθενών.