- της Νατάσας Φραγκούλη
Μεγάλη κινητικότητα αναπτύσσεται στην εγχώρια αγορά κυβερνοασφάλειας, με τον χορό των deals, που άνοιξε, εσχάτως, να εντείνεται. Η ψηφιακή ασφάλεια, εν μέσω πανδημικής κρίσης, έρχεται σε πρώτη ζήτηση από πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος, τροφοδοτώντας συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και διεθνώς.
Πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτής της κινητικότητας αποτελεί η εξαγορά της Netbull από την IDEAL Holdings, μέσω της θυγατρικής της ADACOM, έναντι τιμήματος 6,3 εκατ. ευρώ. Στόχος της IDEAL είναι να δημιουργήσει, με πυλώνες την ADACOM και τη Netbull, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας σε Ελλάδα και Κύπρο.
Οι δύο εταιρείες αναμένεται να εμφανίσουν το 2022 κύκλο εργασιών 20 εκατ. ευρώ και EBITDA άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά ανοίγει ευρείς ορίζοντες για την IDEAL Holdings στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας.
Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού η εταιρεία φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργεία ένα νέο υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο για την αντιμετώπισης περιστατικών κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.
Σήμερα, η αγορά της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ παγκοσμίως υπολογίζεται σε 400 δισ. δολάρια με προοπτική το 1 τρισ. δολ. την προσεχή 4ετία.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Η Netbull ιδρύθηκε το 2013 από στελέχη της πρώην Bull, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας με έμφαση τη Διερεύνηση Περιστατικών Ασφαλείας (Incident Response), αλλά και τις υπηρεσίες Παρακολούθησης & Πρόληψης Συμβάντων.
Ένα από τα βασικά assets της εξαγορασθείσας εταιρείας είναι το Σύγχρονο Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφάλειας (Security Operation Center), που διαθέτει το οποίο αξιοποιεί state of the art τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική εκμάθηση.
Η εταιρεία έχει αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων οργανισμών του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πετυχαίνοντας έσοδα 5,27 εκατ. ευρώ, EBITDA ύψους 1,05 εκατ.ευρώ, ενώ έχει μηδενικό δανεισμό. Απασχολεί 42 υπαλλήλους, η πλειονότητα των οποίων είναι εξειδικευμένα στελέχη στην αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών.
Ο συνασπισμός των δυνάμεων με την Adacom φαίνεται πολλά υποσχόμενος, καθώς η τελευταία, γραφεία σε Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο αποτελεί ήδη έναν αναγνωρισμένο πάροχο υπηρεσιών στην αγορά ηλεκτρονικών υπογραφών και λύσεων κυβερνοασφάλειας με πελατολόγιο που καλύπτει περισσότερες από 30 χώρες του EMEA. Μέχρι σήμερα πάνω από 200 οργανισμοί στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κάνουν χρήση των υπηρεσιών της, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δεδομένα τους.
Η Ideal, από την πλευρά της, η οποία δραστηριοποιείται στις λύσεις κυβερνοασφάλειας ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, προσβλέπει μέσω της εξαγοράς σε περαιτέρω διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Στο στόχαστρο της εταιρείας έχουν τεθεί τα μεγάλα έργα κυβερνοασφάλειας που θα υλοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εξαγορών συνέχεια
Προ τριμήνου ένα εξαιρετικά ηχηρό deal έλαβε χώρα στην ελληνική αγορά κυβερνοσφάλειας με την απόκτηση της Encode από την Obrela Security Industries. Η εξαγορά αποδίδει ένα επιχειρηματικό σχήμα, ικανό να σταθεί με αξιώσεις στη διεθνή αγορά, και να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του cyber security.
Η Obrela, που δημιούργησαν το 2009 οι Γιώργος Πατσής, Γιώργος Δάγλας και Δημήτρης Στρεβίνας, μετά την εξαγορά της Encode, γίνεται η μεγαλύτερη εταιρεία κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, μια από τις 50 μεγαλύτερες στην Ευρώπη και μία από τις ισχυρότερες παγκοσμίως. Πλέον, δρομολογεί επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και διεκδικεί ισχυρότερη παρουσία σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, έχοντας την ισχυρή στήριξη των υφιστάμενων μετόχων, μεταξύ των οποίων το EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και το LATSCO Family Office του ομίλου Λάτση,
Η νέα εταιρεία έχει ενοποιημένα έσοδα της τάξης των 18 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια, παρουσία σε 17 χώρες του κόσμου, κέντρα επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Σαουδική Αραβία, και 200 πελάτες παγκοσμίως, ενώ ήδη το 80% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.
Εκτός από την επέκταση στις ΗΠΑ, η εταιρεία στοχεύει στην δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας, προκειμένου να προσεγγίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετατρέποντας πρακτικά το πολύ ακριβό προϊόν της κυβερνοασφάλειας σε υπηρεσία διαθέσιμη στα χέρια κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης.
Τα φιλόδοξα πλάνα της Obrela θα μεταφραστούν και σε ενίσχυση του εν Ελλάδι ανθρώπινου δυναμικού, με την εταιρεία να δρομολογεί 50 προσλήψεις εντός του 2022, ενώ το υφιστάμενο προσωπικό του νέου σχήματος φθάνει σήμερα τα 200 άτομα.