24.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βλέπουμε 2,5 ώρες την ημέρα Netflix, ERTFlix και άλλο τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω Internet

της Νατάσας Φραγκούλη 

Στη ζωή των Ελλήνων έβαλε η πανδημία τη χρήση υπηρεσιών όπως η παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω Internet, η πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων μέσω Διαδικτύου και η αποστολή μηνυμάτων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Το 2020, τη χρονιά της πανδημίας, εκτοξεύθηκε στην Ελλάδα η δημοτικότητα των λεγόμενων Over the top (OTT) υπηρεσιών.

Έτσι, περίπου 6 στους 10 να χρησιμοποιούν εφαρμογές παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου (ποσοστό 58%), 9 στους 10 εφαρμογές για ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων (89%) και (επίσης) 9 στους 10 εφαρμογές για πραγματοποίηση κλήσεων/βιντεοκλήσεων (89%). Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στην παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω Internet, με τους Έλληνες να βλέπουν -κατά μέσο όρο- 2,5 ώρες την ημέρα τηλεοπτικό πρόγραμμα online.

Ως κύριοι λόγοι προτίμησης των εν λόγω εφαρμογών έναντι άλλων τρόπων παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου, αναδεικνύονται η δυνατότητα παρακολούθησης κατ’επιλογήν (on demand), η ποικιλία αλλά και η πρωτοτυπία των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Netflix και ERTflix

To Netflix κυριαρχεί ως πλατφόρμα για παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου µε πάνω από 8 στους 10 χρήστες τέτοιων ΟΤΤ υπηρεσιών να την έχουν χρησιμοποιήσει. Ακολουθούν ERTflix με 26%, Cosmote Apps με 21%, Nova Apps με 10%, Vodafone Apps με 7%, Wind Apps με 5%, Apple TVΜΕ 3%, Amazon με 2% και Prime Cinobo με 1%. Για το Cinobo και το ERTflix η έναρξη χρήσης έγινε κυρίως µετά την έλευση του κορωνοϊού, όπως και για 1 στους 4 χρήστες του Netflix, ιδιαίτερα για άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις (smart TVs) και οι φορητοί υπολογιστές (laptops) αποτελούν για τους περισσότερους το κύριο μέσο για τη χρήση τέτοιων εφαρμογών, ενώ το 84% του χρόνου παρακολούθησης πραγματοποιείται με χρήση της οικιακής σύνδεσης Ιnternet, με πολύ περιορισμένη την παρακολούθηση εκτός σπιτιού με χρήση δεδομένων.

Ως προς την περιοδικότητα χρήσης, οι νεότεροι φαίνεται να χρησιμοποιούν περισσότερο τις εν λόγω εφαρμογές κατά την περίοδο διακοπών, ενώ οι μεγαλύτεροι λιγότερο.

Γραπτά μηνύματα

Πανελλαδική έρευνα καταναλωτών της Metron Analysis για λογαριασμό της ΕΕΤΤ, με αντικείμενο τη διείσδυση των OTTs στην Ελλάδα δείχνει ότι η χρήση εφαρμογών για ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων εμφανίζει ισχυρή ένταση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η μέση χρήση είναι η αποστολή 150 περίπου μηνυμάτων την εβδομάδα. Αξιοσημείωτο εύρημα είναι η σχεδόν τριπλάσια ένταση στις νεαρότερες ηλικίες και τους φοιτητές, για τους οποίους φαίνεται πως αποτελεί βασικό τρόπο επικοινωνίας.

Οι λόγοι που ωθούν στη χρήση των εν λόγω εφαρμογών είναι κατά σειρά, η απουσία κόστους, η δυνατότητα αποστολής συνοδευτικού περιεχομένου/υλικού, η ευκολία και η ταχύτητα στη χρήση.

Κύριο μέσο αποτελεί το κινητό τηλέφωνο για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ στο 70% των περιπτώσεων, τα μηνύματα ανταλλάσσονται με χρήση της οικιακής σύνδεσης Internet.

Εντούτοις, η πλειονότητα δηλώνει διατεθειμένη να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές αυτές και εκτός σπιτιού, είτε με αξιοποίηση κοινόχρηστου/δημόσιου wifi (73%) είτε με χρήση δεδομένων από πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας (65%). Επίσης, οι ως άνω εφαρμογές φαίνεται πως προτιμούνται σε συγκεκριμένες κοινωνικές περιστάσεις, όπως η αποστολή ομαδικών ή ατομικών ευχών (π.χ. στην αλλαγή του χρόνου, σε γενέθλια φίλων κ.λπ.), αλλά και σε αποστολή μηνυμάτων σε φίλους και συγγενείς που ανήκουν κυρίως στην ίδια ηλικιακή ομάδα με τον αποστολέα.

Βιντεοκλήσεις

Αναφορικά με τις υπηρεσίες ΟΤΤ για πραγματοποίηση κλήσεων/βιντεοκλήσεων, η ένταση χρήσης φθάνει τις 2 με 3 τέτοιες κλήσεις την ημέρα, με οριακά υψηλότερη χρήση από άνδρες, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Οι λόγοι προτίμησης αυτών των εφαρμογών είναι κατά σειρά, η απουσία κόστους, η δυνατότητα μετατροπής σε βιντεοκλήση, η ευκολία και η ταχύτητα στη χρήση.

Κύριο μέσο αποτελεί και εδώ, το κινητό τηλέφωνο για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ μόλις στο 22% των περιπτώσεων, γίνεται χρήση της οικιακής σύνδεσης Internet. Ως βασική περίσταση χρήσης των εν λόγω εφαρμογών αναδεικνύονται οι κλήσεις στο εξωτερικό ή σε φίλους και συγγενείς που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα με εκείνον που πραγματοποιεί την κλήση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Έλα κι εσύ στο Start For Future Summit: The Athenian Nexus και γνώρισε το ευρωπαϊκό startup οικοσύστημα

Φέτος, το  Start For Future (SFF) Summit έρχεται στην Αθήνα! Με τη διοργάνωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ACEin, το Athenian Nexus Summit θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 και...

Φορολογική απάτη: Προσοχή σε QR Code, ψευδείς επιστροφές χρημάτων και απατεώνες AI

Συχνά οι φορολογούμενοι λαμβάνουν email ή SMS που τους ενημερώνουν ότι το κράτος τους επιστρέφει χρήματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για απάτη. Η φορολογική...

Ποιες είναι οι “silicon valley” της Ευρώπης-Δύο ελληνικά hubs στα κορυφαία της Ευρώπης για το 2024

Μπορεί η Silicon Valley και ο φημισμένος επιταχυντής της, το Y Combinator, που έχει επωάσει και χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα πάνω από 4.000 startups με...

15.000 φίλαθλοι έχουν ταυτοποιήσει το εισιτήριό τους μέσω του Gov.gr Wallet

Ομαλά ολοκληρώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του νέου πλαισίου ψηφιακής εισόδου των θεατών στα γήπεδα της Super League 1. Μέχρι σήμερα 15.000 φίλαθλοι ταυτοποίησαν...

X. Μπρουμίδης: Πώς θα κερδίσει η Ευρώπη το στοίχημα της ψηφιακής αυτονομίας

Τον κομβικό ρόλο των επενδύσεων ανάπτυξης δικτύων στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιακής αυτονομίας και της τεχνολογικής κυριαρχίας, ανέδειξε...