Να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να τρέξει η επόμενη φάση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο υποδομών σε οπτικές ίνες θα προσπαθήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από μήνες στο… ρελαντί.
Ο λόγος για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην δημιουργία υποδομών οπτικών ινών, το «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας ULTRA-FAST BROADBAND» προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, το οποίο μπαίνει σε φάση δεσμευτικών προσφορών, καθώς ολοκληρώθηκε η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει την τελική προκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου τα εννέα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Στόχος του έργου είναι να καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών οι περιοχές της χώρας που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Αυτή είναι και μία από τις ανησυχίες ή και ενστάσεις των παρόχων στο πλαίσιο και του ανταγωνιστικού διαλόγου: κατά πόσο οι επένδυσεις σε οπτικές ίνες σε μη εμπορικές περιοχές θα είναι αποδοτικές και θα μπορούν να αποδώσουν συμπληρωματικά με τις επενδύσεις σε 5G και άλλα δίκτυα.
Το έργο έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία άνω των 810.000 συνδέσεων με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps και δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.
Οι 9 διεκδικητές
Η αγορά, αλλά και το υπουργείο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν όχι μόνο πόσοι από τους εννέα αρχικά ενδιαφερόμενους θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για το Ultra-Fast Broadband, αλλά και και ποια θα είναι εντέλει τα τελικά σχήματα, καθώς ήδη καταγράφονται συνεννώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου συμμετείχαν εννέα αρχικά ενδιαφερόμενοι: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, κ/ξ Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ EGNLTD, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat. Η Grid Telecom έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία από κοινού με την Τέρνα Ενεργειακή.
Επτά γεωγραφικές περιοχές
Οι παραπάνω εταιρείες θα κληθούν να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί στο σύνολο της χώρας. Κάθε γεωγραφική περιοχή έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περί τα 100 εκατ. ευρώ έκαστη) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις η καθεμία).
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ανάδοχοι μπορούν να είναι από 3 έως 7, καθώς ο κάθε ανάδοχος μπορεί να αναλάβει μέχρι 3 περιοχές. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τουλάχιστον 3, το έργο μπορεί να ανατεθεί ακόμα και σε έναν.