15 C
Athens
Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Το Impact Hub Athens προωθεί την καινοτομία κατά της ρύπανσης των ωκεανών από μικροπλαστικά

Ο κόμβος καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης Impact Hub Athens ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του Plastic Fantastic Hackathon, μιας διεθνούς διαδικτυακής διοργάνωσης με στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών από μικροπλαστικά.

Το Plastic Fantastic Hackathon διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος REMEDIES, ενός τετραετούς προγράμματος δράσης καινοτομίας Horizon EuropeEU Mission με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη μείωση των μικροπλαστικών στις υδάτινες οδούς της Ευρώπης και κορυφώθηκε με την παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Kestutis Sadauskas. Ο κ. Sadauskas συνεχάρη όλες τις ομάδες, περιέγραψε τους στόχους της αποστολής της ΕΕ και μοιράστηκε τις μελλοντικές ευκαιρίες με τις συμμετέχουσες ομάδες και οργανισμούς.

Σχεδιασμένο από το Impact Hub Athens, το Plastic Fantastic Hackathon συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, 24 εξαιρετικές ομάδες που εκπροσωπούσαν διαφορετικά υπόβαθρα και τεχνογνωσία ανέπτυξαν συνεργατικά καινοτόμες λύσεις για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση, τη συλλογή, την αξιοποίηση, την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση των μικροπλαστικών αποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια του Hackathon, οι ομάδες συμμετείχαν σε masterclasses για την επιχειρηματικότητα και συνομίλησαν με εμπειρογνώμονες όπως ο Bart Stegeman (Climate KIC) και επιτυχημένους ερευνητές και επιχειρηματίες όπως ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης ( (από το ερευνητικό πρόγραμμα RAMONES – RAdioactivity Monitoring in OceaN EcosystemS), ο Andy Bownds (EcoBrixs) και ο Soeren Lex (Plasticpreneur).

Το bootcamp περιλάμβανε επίσης αξιολόγηση από 20 ειδικούς στην περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα, με 15 ομάδες να προχωρούν στο επόμενο στάδιο, κατά το οποίο οι ομάδες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που φιλοξένησαν η WWF Ελλάς και το EU4Ocean, και εξατομικευμένη καθοδήγηση από 35 ειδικούς.

Η κεντρική εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις από όλες τις ομάδες ενώπιον μιας διακεκριμένης επιτροπής κριτών, με τα τέσσερα ακόλουθα επιχειρηματικά εγχειρήματα να βραβεύονται:

  • Captoplastic (Ισπανία): Τεχνολογία που ανιχνεύει μικροπλαστικά σε υδάτινα σώματα, εφαρμόσιμο σε διάφορες εγκαταστάσεις όπως εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, επεξεργασίας πόσιμου νερού, εμφιάλωσης νερού, πλαστικών, χρωμάτων υφασμάτων, ανακύκλωσης, κ.ά.
  • BioFlocean (Τουρκία): Βιοπλαστικό από μικροάλγη που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και την απορρόφηση άνθρακα.
  • BioRise (Ελλάδα): Μετατρέπει τα πλαστικά απόβλητα σε βιοπροϊόντα για βιομηχανική ανακύκλωση.
  • Droplinet (Εσθονία): Εντοπισμός μικρο και νάνο πλαστικών σε δείγματα νερού με μεγάλη ακρίβεια.

Οι τέσσερις φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επικοινωνία με πιθανούς συνεργάτες, δωρητές και χορηγούς, προωθώντας μελλοντικές συνεργασίες και συμπράξεις, ενώ θα λάβουν χρηματική ενίσχυση ύψους 8.000 ευρώ, προϊόντα τεχνολογίας αξίας 2.000  καθώς και ένα δωρεάν τρίμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης από το Impact Hub Athens. Στόχος του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης είναι να παρέχει στις νικήτριες ομάδες τους πόρους, την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη και την κλιμάκωση των έργων τους, οδηγώντας σε πραγματικό αντίκτυπο και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά υλικά.

«Ως συνιδρυτής του Impact Hub Athens, είμαι ενθουσιασμένος με το πνεύμα συνεργασίας, όλων των ομάδων και των φορέων που συμμετείχαν στο Plastic Fantastic Hackathon. Οι ωκεανοί μας είναι ζωτικά οικοσυστήματα και οι καινοτόμες λύσεις που αναδεικνύονται και ενδυναμώνονται μέσω αυτής της διοργάνωσης αποτελούν κρίσιμα βήματα προς τη διατήρηση της ασφάλειας και της βιωσιμότητάς τους. Συνεχίζουμε την αποστολή μας για την ανάπτυξη, διασύνδεση και ανάδειξη εγχειρημάτων για τη βιωσιμότητα, μέσα από νέες συνεργασίες και δράσεις» δήλωσε ο Δημήτρης Κοκκινάκης (φώτο).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Νέα εποχή στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων με ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες και τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων ερευνών, το 62% των ελληνικών επιχειρήσεων που υιοθέτησαν ψηφιακά εργαλεία είδαν αύξηση της αποδοτικότητας κατά 25% μέσα σε έναν χρόνο,...

Επενδύσεις, ρομπότ και 5G αλλάζουν τους κανόνες στις ταχυμεταφορές

Της Μαρίας Μόσχου Σε φάση αναδιάταξης βρίσκεται η ελληνική αγορά ταχυμεταφορών, καθώς συγχωνεύσεις και εξαγορές δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα. Η εκτόξευση των ταχυδρομικών αντικειμένων μετά...

Μόνο 1 στους 3 μαθητές στην Ελλάδα έχει πρόσβαση σε συσκευές με δυνατότητες AI

Της Νατάσας Φραγκούλη Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση, επηρεάζοντας τη μάθηση και τις μεθόδους διδασκαλίας σε όλο τον...

Η AEGEAN ανεβάζει τον πήχη: 21,5 εκατομμύρια θέσεις και 23 νέα αεροσκάφη μέχρι το 2028

Της Μαρίας Μόσχου Με νέο ρεκόρ 21,5 εκατομμυρίων προσφερόμενων θέσεων για το 2025 και 23 καινούργια αεροσκάφη A321neo να ενισχύουν τον στόλο της τα επόμενα...

Ο Όμιλος AKTOR ανέλαβε σημαντικό έργο αποκατάστασης υποδομών στη Θεσσαλία

O Όμιλος AKTOR υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση αποκατάστασης τμήματος του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας, που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τη θεομηνία “Daniel”, προκαλώντας...