28.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Το 2021 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές startups

της Νατάσας Φραγκούλη

Αν και δεν έμεινε αλώβητο από την υγειονομική κρίση και την οικονομική αβεβαιότητα που τη διαδέχεται, το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης «πλανάρει» για μία χρονιά ρεκόρ. Οι χρηματοδοτήσεις προς startups, που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2021 προϊδεάζουν για μια λαμπρή χρονιά για το οικοσύστημα.

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης «σήκωσαν» 21,4 δισ. δολάρια. Πρακτικά, οι χρηματοδοτήσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ είναι σχεδόν διπλάσιες έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2020.

Τη δυναμική του οικοσυστήματος υπογραμμίζει ξεκάθαρα η κινητικότητα -για την ακρίβεια η υπερ-κινητικότητα- στη δημιουργία unicorns -οι startups με αξία άνω του 1 δισ. δολάρια εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το πρώτο τρίμηνο του έτους γεννήθηκαν στην Ευρώπη 16 νέα unicorns έναντι 15 ολόκληρο το 2020

Σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, οι μονόκεροι της Ευρώπης όχι μόνο αυξήθηκαν σε αριθμό, αλλά «σήκωσαν» και μεγαλύτερο αριθμό κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο του 2021: 8,2 δισ. δολ. σε σύγκριση με 3,9 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σε όλα τα στάδια

Οι επενδυτές δεν στήριξαν χρηματοδοτικά μόνο τις startups που έχουν καταφέρει να εξελιχθούν σε unicorns. Αντίθετα, χρηματοδότησαν νεοφυείς εταιρείες κάθε σταδίου στην Ευρώπη (στάδιο «σποράς», αρχικό στάδιο και τελικό στάδιο), ενώ ειδικά στις νεοφυείς εταιρείες τελικού σταδίου οι χρηματοδοτήσεις εκτοξεύθηκαν.

Ακόμη και οι startups, που βρίσκονται στα σπάργανα, στο στάδιο «σποράς» αποδείχθηκαν εξόχως θελκτικές για τους επενδυτές. Η χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών στην Ευρώπη στο στάδιο «σποράς» συγκέντρωσαν κεφάλαια 1,3 δισ. δολ. τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα τρίμηνο. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 26% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 10% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2020.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές startups αρχικού σταδίου προσέλκυσαν κεφάλαια 5,8 δισ. δολ. μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο, χρηματοδότηση που επίσης αποτελεί υψηλό όλων των εποχών για τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Είναι δε αυξημένη κατά 62% σε ετήσια βάση και κατά 49% σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020. Το επόμενο υψηλότερο τρίμηνο σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων σε ευρωπαϊκές startups αρχικού σταδίου ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2020 με 5,4 δισ. δολ.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Εκεί όμως που πραγματικά οι χρηματοδοτήσεις «έσπασαν» κάθε ρεκόρ ήταν στις startups «τελικού σταδίου», οι οποίες προσέλκυσαν 14,3 δισ. δολ., που συνιστά αύξηση 202% σε ετήσια βάση και 126% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτού του σταδίου.

Οι πιο ενεργοί επενδυτές στις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις προήλθαν από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τα funds High-Tech Gründerfonds, Business Growth Fund, HV Capital και Northzone.

Εκτός Ευρώπης, οι πιο πιστοί επενδυτές ευρωπαϊκών startups αναδείχθηκαν ο επενδυτικός βραχίονας της Google GV, πρώην Google Ventures, η Accel – που γιόρτασε πρόσφατα 20 χρόνια με μια επενδυτική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο -, η Index Ventures, η οποία δημιούργησε έδρα στις ΗΠΑ παράλληλα με τα αρχικά της γραφεία στην Ευρώπη, η General Catalyst, και το hedge fund Tiger Global Management, που επίσης εδρεύει επίσης στις ΗΠΑ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία»

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία», με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών άνω των...

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (ΜΕΑ)» στην αποκομιδή και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τόσο για...

H διαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό είναι το κλειδί της επιτυχίας

Οι εταιρείες παρουσιάζουν ένθερμα τα οφέλη της ύπαρξης ενός εργατικού δυναμικού βασισμένου στο diversity. Ωστόσο, εσωτερικά, πολλές εταιρείες καλλιεργούν κουλτούρες και συνθήκες που δεν...

Στα 590 δισ. δολάρια οι κρατικές ψηφιακές επενδύσεις το 2023

Της Νατάσας Φραγκούλη Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν -και- το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι...

Ψηφιοποιείται η Δικαιοσύνη από 8 «δυνατά» σχήματα της αγοράς

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, καθώς και σημαντικά ονόματα από το χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών αναλαμβάνουν την ψηφιοποίηση...