31.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Το 2021 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές startups

της Νατάσας Φραγκούλη

Αν και δεν έμεινε αλώβητο από την υγειονομική κρίση και την οικονομική αβεβαιότητα που τη διαδέχεται, το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης «πλανάρει» για μία χρονιά ρεκόρ. Οι χρηματοδοτήσεις προς startups, που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2021 προϊδεάζουν για μια λαμπρή χρονιά για το οικοσύστημα.

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης «σήκωσαν» 21,4 δισ. δολάρια. Πρακτικά, οι χρηματοδοτήσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ είναι σχεδόν διπλάσιες έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2020.

Τη δυναμική του οικοσυστήματος υπογραμμίζει ξεκάθαρα η κινητικότητα -για την ακρίβεια η υπερ-κινητικότητα- στη δημιουργία unicorns -οι startups με αξία άνω του 1 δισ. δολάρια εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το πρώτο τρίμηνο του έτους γεννήθηκαν στην Ευρώπη 16 νέα unicorns έναντι 15 ολόκληρο το 2020

Σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, οι μονόκεροι της Ευρώπης όχι μόνο αυξήθηκαν σε αριθμό, αλλά «σήκωσαν» και μεγαλύτερο αριθμό κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο του 2021: 8,2 δισ. δολ. σε σύγκριση με 3,9 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σε όλα τα στάδια

Οι επενδυτές δεν στήριξαν χρηματοδοτικά μόνο τις startups που έχουν καταφέρει να εξελιχθούν σε unicorns. Αντίθετα, χρηματοδότησαν νεοφυείς εταιρείες κάθε σταδίου στην Ευρώπη (στάδιο «σποράς», αρχικό στάδιο και τελικό στάδιο), ενώ ειδικά στις νεοφυείς εταιρείες τελικού σταδίου οι χρηματοδοτήσεις εκτοξεύθηκαν.

Ακόμη και οι startups, που βρίσκονται στα σπάργανα, στο στάδιο «σποράς» αποδείχθηκαν εξόχως θελκτικές για τους επενδυτές. Η χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών στην Ευρώπη στο στάδιο «σποράς» συγκέντρωσαν κεφάλαια 1,3 δισ. δολ. τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα τρίμηνο. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 26% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 10% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2020.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές startups αρχικού σταδίου προσέλκυσαν κεφάλαια 5,8 δισ. δολ. μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο, χρηματοδότηση που επίσης αποτελεί υψηλό όλων των εποχών για τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Είναι δε αυξημένη κατά 62% σε ετήσια βάση και κατά 49% σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020. Το επόμενο υψηλότερο τρίμηνο σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων σε ευρωπαϊκές startups αρχικού σταδίου ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2020 με 5,4 δισ. δολ.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Εκεί όμως που πραγματικά οι χρηματοδοτήσεις «έσπασαν» κάθε ρεκόρ ήταν στις startups «τελικού σταδίου», οι οποίες προσέλκυσαν 14,3 δισ. δολ., που συνιστά αύξηση 202% σε ετήσια βάση και 126% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτού του σταδίου.

Οι πιο ενεργοί επενδυτές στις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις προήλθαν από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τα funds High-Tech Gründerfonds, Business Growth Fund, HV Capital και Northzone.

Εκτός Ευρώπης, οι πιο πιστοί επενδυτές ευρωπαϊκών startups αναδείχθηκαν ο επενδυτικός βραχίονας της Google GV, πρώην Google Ventures, η Accel – που γιόρτασε πρόσφατα 20 χρόνια με μια επενδυτική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο -, η Index Ventures, η οποία δημιούργησε έδρα στις ΗΠΑ παράλληλα με τα αρχικά της γραφεία στην Ευρώπη, η General Catalyst, και το hedge fund Tiger Global Management, που επίσης εδρεύει επίσης στις ΗΠΑ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...