- Της Μαρίας Μόσχου
Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας έχει επανέλθει για τα καλά. Μάλιστα σε πολλές διαδρομές οι ώρες που σπαταλούν οι οδηγοί για να διανύσουν μα συγκεκριμένη απόσταση είναι στα ίδια επίπεδα με το 2012, δηλαδή πριν να χτυπήσει η κρίση τις μετακινήσεις.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα στοιχεία που παραθέτει το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας για το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018 και αφορά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας.
Οι χρόνοι διάνυσης
Η αύξηση των πωλήσεων σε ΙΧ παρά την αύξηση στην τιμή της βενζίνης έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στις πιο κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας.
Οι οδηγοί φαίνεται ότι δεν αποχωρίζονται τα ΙΧ τους και κατά συνέπεια το μποτιλιάρισμα επέστρεψε και όπως φαίνεται θα μείνει.
To moved.gr σε μια προσπάθεια να αναδείξει την αύξηση της κίνησης προχωρά σε συγκρίσεις χρόνων διαδρομής που καταγράφηκαν στην τελευταία έκθεση του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας με στοιχεία από τις εκθέσεις που χρονολογούνται από το 2012. Το συμπέρασμα είναι ένα: Οι χρόνοι αυξάνονται συνεχώς με τους οδηγούς να μειώνουν συνεχώς την ταχύτητα των ΙΧ τους!
Ενδεικτικά:
– Στην Λ. Κηφισού από Κων/νουπόλεως έως Ομόνοια μέσω Λ. Αθηνών (απόσταση συνολικά 8000 μ. ) το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018 δείχνει ότι ο ελάχιστος χρόνος διάνυσης ήταν 11 λεπτά και ο μέγιστος χρόνος 54 λεπτά. Ο μέσος όρος την ώρα αιχμής έφανε τα 18,1 λεπτά και εκτός ώρας αιχμής τα 12,8 λεπτά. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η μέγιστος χρόνος διάνυσης αυτού του τμήματος ήταν 47 λεπτά δηλαδή 7 λεπτά μικρότερος, ο μέσος όρος την ώρα αιχμής ήταν 15,6 λεπτά (2,5 λεπτά μικρότερος) και εκτός ώρας αιχμής 12,3 λεπτά (μισό λεπτό πιο σύντομος).
– Στη Λ. Κηφισίας από Αγ. Κων/νου έως Χίλτον (απόσταση 9100 μέτρα) την ώρα αιχμής ο μέσος όρος που απαιτείται είναι 24,2 λεπτά όταν το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν 22,8 λεπτά ενώ ο μέσος όρος εκτός ωρών αιχμής διαμορφώθηκε σε 16,4 λεπτά από 16,1 το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αρκετά μεγαλύτερες οι αποκλίσεις από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 που ο μέσος όρος σε ώρα αιχμής ήταν μόλις 20,3 λεπτά (περίπου 4 λεπτά μικρότερος από τις τελευταίες μετρήσεις) και εκτός ώρας αιχμής 14,5 λεπτά, χρόνος περίπου 2 λεπτά λιγότερος από τις τελευταίες μετρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ίδια διαδρομή το τελευταίο τρίμηνο του 2012 που η κρίση δεν είχε επηρεάσει τις καθημερινές μετακινήσεις είχε μέσο όρο χρόνου διαδρομής τις ώρες αιχμής 21,6 λεπτά δηλαδή περίπου 2,5 λεπτά μικρότερο από αυτό που απαιτείται σήμερα!
– Στη Λ. Αλεξάνδρας από Πατησίων έως Λ. Κατεχάκη μέσω Λ. Μεσογείων (απόσταση μήκους 4800 μέτρων) ο μέγιστος χρόνος διάνυσης στην τελευταία μέτρηση ήταν 37 λεπτά ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και το πρώτο τρίμηνο του 2014 απαιτούνταν μόλις 30 λεπτά. Ο μέσος όρος χρόνου διαδρομής την ώρα αιχμής έχει διαμορφωθεί σε 13,1 λεπτά από 12,9 λεπτά το 2014.
Μείωση ταχύτητας
Συγκεκριμένα στην 34η Έκθεση Λειτουργίας (Οκτώβριος 2017 – Μάρτιος 2018) καταγράφεται:
- Τον Οκτώβριο του 2017 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016 στη Λ. Κηφισίας στη διατομή της Πανόρμου με κατεύθυνση προς Κηφισιά σημειώθηκε αύξηση του φόρτου κατά 2% και μείωση της ταχύτητας κατά 4%.Το ίδιο διάστημα στη Λ. Βουλιαγμένης στη διατομή της Λ. Αλίμου με κατεύθυνση την Αθήνα ο φόρτος αυξήθηκε 5% και η ταχύτητα μειώθηκε 4%, ενώ στη Λ. Κατεχάκη στη διατομή ΓΝΑ προς Καρέα η μείωση της ταχύτητας έφτασε το 9%!
- Το Νοέμβριο του 2017 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016 αύξηση μείωση της ταχύτητας παρουσιάζουν η Λ. Μεσογείων στη διατομή της Δημοκρατίας με κατεύθυνση την Αγ. Παρασκευή (-5%), η Λ. Κηφισού στη διατομή της Ιερά Οδού με κατεύθυνση τον Πειραιά (-4%), στη Λ. Βουλιαγμένης στη διατομή με Λ. Αλίμου με κατεύθυνση την Αθήνα (-8%) και με κατεύθυνση τη Βούλα (-9%) και στην Π. Ράλλη στη διατομή με Αγ. Άννης με κατεύθυνση το Αιγάλεω (-7%).
- Το Δεκέμβριο του 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα η ταχύτητα μειώθηκε στη Λ. Βουλιαγμένης στη διατομή με Λ. Αλίμου με κατεύθυνση την Αθήνα (-9%) και με κατεύθυνση τη Βούλα (-8%), στην Π. Ράλλη στη διατομή με Αγ. Άννης με κατεύθυνση το Αιγάλεω (-8%), στη Λ. Κατεχάκη στη διατομή ΓΝΑ με κατεύθυνση τον Καρέα (-8%) και με κατεύθυνση τη Βούλα (-6%).
Ωστόσο πολύ χαμηλότερες ταχύτητες μέχρι και 13% παρουσίασαν τα οχήματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
- Τον Ιανουάριο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 στη Λ. Κηφισίας στη διατομή της Πανόρμου με κατεύθυνση προς Αμπελόκηπους σημειώθηκε μείωση της ταχύτητας κατά 8%. Στη Λ. Μεσογείων στη διατομή της Δημοκρατίας με κατεύθυνση την Αθήνα η μείωση τα ταχύτητας άγγιξε το 10%, στη Λ. Βουλιαγμένης στη διατομή με Λ. Αλίμου με κατεύθυνση την Αθήνα (-10%) και με κατεύθυνση τη Βούλα (-13%) και στην Π. Ράλλη στη διατομή με Αγ. Άννης με κατεύθυνση το Αιγάλεω (-13%).
- Το Φλεβάρη του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 μείωση της ταχύτητας παρουσιάζουν η Λ. Κηφισίας στη διατομή της Πανόρμου με κατεύθυνση προς Αμπελόκηπους (- 9%), η Λ. Βουλιαγμένης στη διατομή με Λ. Αλίμου με κατεύθυνση την Αθήνα (-8%) και με κατεύθυνση τη Βούλα (-8%) και στην Π. Ράλλη στη διατομή με Αγ. Άννης με κατεύθυνση την Αθήνα (-12%).
- Το Μάρτιο του 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα η ταχύτητα μειώθηκε στη Λ. Κηφισίας στη διατομή της Πανόρμου με κατεύθυνση προς Αμπελόκηπους (- 9%), στη Λ. Βουλιαγμένης στη διατομή με Λ. Αλίμου με κατεύθυνση την Αθήνα (-13%) και με κατεύθυνση τη Βούλα (-9%).
Κατανομή Μηνυμάτων
Όσον αφορά την Κατανομή των Μηνυμάτων Αναγγελίας Γεγονότων για όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Κέντρου -από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2018- κατεγράφησαν 47.354 μηνύματα από τα οποία το 31% αφορούσε ατυχήματα, το 7% έκτακτη κυκλοφοριακή συμφόρηση, το 11% πορείες, το 11% έργα, το 29% βλάβες οχημάτων, το 9% άλλα έκτακτα γεγονότα και 1% καιρικά φαινόμενα.
Τι άλλαξε στη Λ. Βάρης – Κορωπίου
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου, τα κυκλοφοριακά προβλήματα που παρουσιάζονται συστηματικά κατά τις ώρες αιχμής σε συγκεκριμένα τμήματα κεντρικών οδικών αρτηριών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στο Κέντρο Διαχείρισης και Μελετών Κυκλοφορίας, αξιοποιώντας τα κυκλοφοριακά δεδομένα (data) και τις εικόνες των καμερών κυκλοφορίας (video) που συλλέγονται συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο από διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, καταβάλλεται συστηματική και συνεχής προσπάθεια εντοπισμού, ανάλυσης των αιτίων και εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης αυτών.
Στα πλαίσια αυτά κατά το διάστημα Οκτώβριος 2017 – Μάρτιος 2018, ολοκληρώθηκε η παρέμβαση για την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών κατά την πρωινή αιχμή εργασίμων ημερών, στη Λ. Βάρης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό πραγματοποιήθηκαν κατ’ αρχήν επανειλημμένες αυτοψίες στους κόμβους Λ. Βάρης– Καλύμνου (8703), Λ. Βάρης– Πανός (8704), Λ. Βάρης– Κερκύρας (8705) και Λ. Βάρης– Αρχή Παράκαμψης (8706) κατά τις ώρες της πρωινής αιχμής και εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα:
- Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται κατά την πρωινή αιχμή περί τον κόμβο Λ. Βάρης– Κερκύρας (8705), στο ρεύμα της Λ. Βάρης προς Κορωπί, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεγάλο αριθμό οχημάτων (σχολικών και μη) που, αντί να κινηθούν κανονικά επί της κυρίας οδού όπως τα λοιπά οχήματα, χρησιμοποιούν προσωρινά τον παράδρομο με επιδίωξη να περάσουν μπροστά από τα λοιπά οχήματα, εισερχόμενα εκ νέου από τον παράδρομο στο κύριο ρεύμα της Λ. Βάρης από κάποιο από τα 9 αλλεπάλληλα ανοίγματα που υπάρχουν στη διαχωριστική νησίδα μεταξύ παράδρομου και κυρίου ρεύματος, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η κυκλοφοριακή ροή των οχημάτων που κινούνται επί της Λ. Βάρης, να μειώνεται το επίπεδο εξυπηρέτησης και να προκαλείται συμφόρηση.
- Οι ρυθμίσεις των σηματοδοτών όσον αφορά στις αριστερόστροφες κινήσεις προς Λ. Βάρης στους κόμβους Λ. Βουλιαγμένης – Καλύμνου – Διγενή και Λ. Βάρης – Καλύμνου, θα πρέπει να τροποποιηθούν κατάλληλα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους διαπιστωθέντες κατά τις αυτοψίες κυκλοφοριακούς φόρτους της πρωινής αιχμής.
- Οι κυκλοφοριακοί φόρτοι που καταλήγουν στους κόμβους Λ. Βάρης/Κορωπίου – τέλος Παράκαμψης και Λ. Βάρης/Κορωπίου – Τσαγκαράκη – Καποδιστρίου, είναι ιδιαίτερα υψηλοί κατά την πρωινή αιχμή και θα πρέπει να επανεξεταστούν συνολικά οι ρυθμίσεις των σηματοδοτών στους κόμβους αυτούς.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, και προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινούμενοι επί της Λ. Βάρης-Κορωπίου, από και προς το Αεροδρόμιο, ιδιαίτερα κατά τις ώρες της πρωινής αιχμής, έγινε παρέμβαση στη Λ. Βάρης – Κορωπίου και συγκεκριμένα στους κόμβους (8237) Λ. Βουλιαγμένης – Καλύμνου – Διγενή, (8703) Λ. Βάρης- Καλύμνου, (8705) Λ. Βάρης – Παπανδρέου – Κερκύρας, Λ. Βάρης Κορωπίου – Τέλος Παράκαμψης (8708) και Λ. Βάρης Κορωπίου – Τσαγκαράκη – Καποδιστρίου (8711). Συγκεκριμένα, για τον κόμβο (8237) Λ. Βουλιαγμένης – Καλύμνου – Διγενή, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης των οχημάτων που στρίβουν από τη Λ. Βουλιαγμένης αριστερά προς την οδό Καλύμνου κατά τις πρωινές ώρες, προστέθηκε ένα επιπλέον σηματοδοτικό πρόγραμμα, που θα εφαρμόζεται τις καθημερινές μεταξύ 07.30 πμ και 08.30 πμ. και το οποίο ευνοεί τη συγκεκριμένη κίνηση των οχημάτων.
Όσον αφορά στον κόμβο (8703) Λ. Βάρης – Καλύμνου, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης των οχημάτων κατά μήκος της οδού Καλύμνου κατά τις πρωινές ώρες, τροποποιήθηκε η μελέτη και δόθηκε η δυνατότητα να παρέχεται παραπάνω χρόνος πρασίνου στα οχήματα τα οποία κινούνται επί της Καλύμνου, όποτε προκύπτουν υψηλοί φόρτοι με βάση τις μετρήσεις των 11 ανιχνευτών κυκλοφορίας που έχουν εγκατασταθεί επί της Καλύμνου στο ρεύμα προς Λ. Βάρης.
Στον κόμβο (8705) Λ. Βάρης – Παπανδρέου – Κερκύρας, έγινε χρονική προσαρμογή των προγραμμάτων φωτεινής σηματοδότησης και δόθηκε επιπλέον χρόνος πρασίνου στα οχήματα που κινούνται επί της Λ. Βάρης.
Τέλος για τους κόμβους Λ. Βάρης Κορωπίου – Τέλος Παράκαμψης (8708) και Λ. Βάρης Κορωπίου – Τσαγκαράκη – Καποδιστρίου (8711), δημιουργήθηκαν 2 σηματοδοτικά προγράμματα διαφορετικών περιόδων ανάλογα με τις αναμενόμενες ώρες αιχμής επί της Λ. Βάρης – Κορωπίου. Συγκεκριμένα κατά τις πρωινές ώρες εφαρμόζονται προγράμματα μεγάλης περιόδου έτσι ώστε οι παραπάνω κόμβοι να βρίσκονται σε συντονισμό με τους προηγούμενους κόμβους της Λ. Βάρης και να εξυπηρετείται ο υψηλός φόρτος οχημάτων με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας εφαρμόζονται προγράμματα μικρότερης περιόδου στα οποία έχει δοθεί δυνατότητα παράτασης πρασίνου για την κίνηση των οχημάτων αριστερά από τη Λ. Βάρης – Κορωπίου προς το κέντρο της Βάρης στον κόμβο Λ. Βάρης Κορωπίου – Τέλος Παράκαμψης, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο υψηλός φόρτος οχημάτων εισόδου στην περιοχή της Βάρης κατά τις απογευματινές ώρες. Επιπλέον, στον κόμβο Λ. Βάρης Κορωπίου – Τσαγκαράκη – Καποδιστρίου (8711), έγινε αλλαγή δομής των σηματοδοτικών προγραμμάτων με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του κόμβου συνολικά.
Με την εφαρμογή των παραπάνω χρονικών προσαρμογών και τροποποιήσεων αναμένεται να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες της περιοχής και ειδικότερα αναμένεται να ευνοηθούν η αριστερή κίνηση από τη Λ. Βουλιαγμένης προς την οδό Καλύμνου, η κίνηση από Καλύμνου προς Λ. Βάρης και το κύριο ρεύμα προς και από Αεροδρόμιο.