Στον πατέρα της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ, -έναν από τους πιο σπουδαίους στοχαστές του 20ου αιώνα-, ανήκει η φράση «τα πιο βαρυσήμαντα όνειρα είναι αυτά που φαίνονται τα πιο τρελά». Φράση που ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση ενός αρχικά τρελού εγχειρήματος, που αποδείχτηκε όντως βαρυσήμαντο.
Ο λόγος για το Cosmote History, το κανάλι που δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ, ένα τρελό όνειρο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Μιχάλη Τσαμάζ. Το «παιδί» του κ. Τσαμάζ, που φέτος συμπληρώνει τα πέντε του χρόνια -μια ηλικία σταθμό στην ανάπτυξη κάθε παιδιού- αποτέλεσε εν τη γενέσει του μία τρέλα τη δεδομένη στιγμή που δημιουργήθηκε: στην καρδιά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Το παράτολμο του εγχειρήματος παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Τσαμάζ στους δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για την επέτειο των πέντε του καναλιού: «τo Cosmote History δημιουργήθηκε για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε. Ήταν ιδέα μου και επιθυμία στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν όλοι στον κόσμο μιλούσαν αρνητικά για την Ελλάδα».
Θα μας θυμούνται…
«Η απόφαση να δημιουργήσουμε το κανάλι δεν ήταν εύκολη. Γνωρίζαμε ότι θα χρειαζόμαστε πολλές ώρες πρωτότυπου υλικού και ότι δεν θα βγαίναμε οικονομικά. Οι συνεργάτες μου στην αρχή, το 2014, με κοιτούσαν προβληματισμένοι για το πως θα καλύψουμε το κόστος. Έφθασα στο σημείο να τους πω ‘αν δεν έχετε πειστεί εσείς καθίστε στην άκρη και θα το κάνω μόνος μου…’» σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ στην ίδια συνάντηση.
Και όντως το Cosmote History, που προβάλλει ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, δεν έχει αποφέρει μέχρι σήμερα οικονομικό όφελος στον Όμιλο. Αλλά χρηματοδοτείται και θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται με τα απαραίτητα κεφάλαια για τη λειτουργία του: ο προϋπολογισμός μόνο για τις παραγωγές είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όταν μάλιστα ο κ. Τσαμάζ ρωτήθηκε ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να λάβει αυτά τα πέντε χρόνια για το Cosmote History, ήταν ξεκάθαρος. Η πιο δύσκολη απόφαση ήταν η ίδια η δημιουργία του καναλιού: «Εκείνη την εποχή δίναμε μάχη με τους ρυθμιστές, για να απλώσουμε οπτική ίνα να φθάσει μέχρι τα σπίτια. Είπα τότε στους συνεργάτες μου: όταν φύγουμε από τον ΟΤΕ κανείς δεν θα μας θυμάται γι’ αυτή τη μάχη. Θα ήθελα να κάνω κάτι πολύ μεγαλύτερο για τη χώρα … Κάτι που να βλέπουμε όλοι…».
Έτσι ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας και έτσι ο κ. Τσαμάζ δικαίωσε τον Γουώλτ Ντίσνεϋ: «αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις»…