13.8 C
Athens
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Τα brands πολυτελείας γίνονται “πιόνια” σε απάτες μέσω email

Καθώς η εορταστική περίοδος ξεκινά, το τοπίο των ηλεκτρονικών αγορών γίνεται ένας πολυσύχναστος κόμβος δραστηριότητας. Ωστόσο, μέσα στον ενθουσιασμό της εύρεσης των τέλειων προσφορών, υπάρχει ένας κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζουν οι αγοραστές: τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν ανυποψίαστα θύματα.

Στη συνέχεια εμβαθύνουμε στις ανησυχητικές τακτικές που αποκάλυψε η Check Point Research (CPR), όπου εμπορικά σήματα πολυτελείας χρησιμοποιούνται ως “δόλωμα” για να οδηγηθούν οι χρήστες να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους.

Ένα πολυτελές κλικ που μπορεί να κοστίζει περισσότερο από όσο νομίζετε

Η αγοραστική φρενίτιδα του Νοεμβρίου πλησιάζει με τη Black Friday αύριο και η Check Point Research ανακάλυψε ένα μοτίβο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείται από χάκερ. Αυτή η παραπλανητική τακτική περιλαμβάνει την παραποίηση γνωστών εμπορικών σημάτων, όπως Louis Vuitton, Rolex και Ray-Ban. Οι χάκερ δημιουργούν δελεαστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται μεγάλες εκπτώσεις σε αυτά τα πολυτελή προϊόντα, με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να χειραγωγούνται έξυπνα για να μιμηθούν την αυθεντικότητα των εμπορικών σημάτων. Παρά την εμφάνιση της νομιμότητας, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η προέλευση των email δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές εταιρείες πολυτελείας.

Κάνοντας κλικ στους δελεαστικούς συνδέσμους που περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα ανυποψίαστα θύματα οδηγούνται σε ιστότοπους που είναι σχολαστικά σχεδιασμένοι για να αντιγράφουν τους επίσημους ιστότοπους των brands στόχων. Στη συνέχεια, αυτοί οι πλαστοί ιστότοποι πωλούν πολυτελή προϊόντα σε απίστευτα μειωμένες τιμές, δημιουργώντας μια δελεαστική παγίδα για τους δυνητικούς αγοραστές. Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στην κακόβουλη πρόθεση που κρύβεται πίσω από αυτές τις τοποθεσίες, καθώς ζητούν από τους χρήστες να εισάγουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Αυτές οι ευαίσθητες πληροφορίες καθίστανται ευάλωτες στην κλοπή από τους επιτιθέμενους, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και προσοχή καθώς περιηγούμαστε στο δελεαστικό βασίλειο των αγορών του Νοεμβρίου.

Delivery and Shipping sectors

Οι ερευνητές της Check Point παρατήρησαν πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες παραδόσεων και αποστολών κατά τη διάρκεια αυτής της παραδοσιακής περιόδου αγορών. Τον Οκτώβριο του 2023, τα ευρήματά τους αποκάλυψαν μια εντυπωσιακή αύξηση 13% στον αριθμό των κακόβουλων αρχείων που σχετίζονται με τις παραγγελίες και την παράδοση/αποστολή σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Η κλιμακούμενη απειλή σε αυτούς τους τομείς υπογραμμίζει την εξελισσόμενη τακτική των αντιπάλων στον κυβερνοχώρο, προτρέποντας για αυξημένη επαγρύπνηση και προληπτικά μέτρα κυβερνοασφάλειας.

Όπως αναφέρθηκε στο πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό του Οκτωβρίου 2023,  η CPR βρήκε μια εκστρατεία του AgentTesla με αρχεία Archive που παραδίδονται ως συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιώντας θέματα που σχετίζονται με παραγγελίες και αποστολές, όπως – po-######.gz / shipping documents.gz, παρασύροντας το θύμα να κατεβάσει το κακόβουλο αρχείο.

Ακολουθεί άλλο ένα παράδειγμα εκστρατείας ηλεκτρονικών μηνυμάτων που υποδύεται την εταιρεία παράδοσης DHL.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλησαν από μια διεύθυνση webmail “DHL Express (support@dhl.com)” και παραποιήθηκαν ώστε να φαίνονται σαν να είχαν σταλεί από την “DHL” (βλ. εικόνα 1) και περιείχαν το θέμα “DHL Delivery Invoice #############”. Το περιεχόμενο ζητούσε τη λήψη ενός κακόβουλου εκτελέσιμου αρχείου “Invoice #############”.pdf.exe”, το οποίο θα έριχνε άλλα κακόβουλα αρχεία χρησιμοποιώντας powershell.

Ιστότοποι Phishing

Η CPR βρήκε επίσης παραδείγματα phishing websites που έχουν παρόμοιες καταχωρημένες πληροφορίες και μοιάζουν μεταξύ τους – προσφέροντας γνωστές μάρκες παπουτσιών σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν επενδύσει σημαντικές προσπάθειες στη δημιουργία παραπλανητικών ιστότοπων που μιμούνται εκτενώς τις αυθεντικές πλατφόρμες, με μεγάλες εταιρείες όπως τα παραπάνω παραδείγματα να αποτελούν συχνό στόχο τέτοιων παραποιήσεων. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στο να ξεγελάσει τους τελικούς χρήστες ώστε να δώσουν οικειοθελώς τα διαπιστευτήριά τους. Το URL phishing χρησιμεύει ως πρόσχημα για την εκτέλεση επιθέσεων συλλογής διαπιστευτηρίων και, όταν εκτελείται αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει στην κλοπή ονομάτων χρήστη, κωδικών πρόσβασης, στοιχείων πιστωτικών καρτών και άλλων ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών. Ειδικότερα, οι επιτυχημένες περιπτώσεις συχνά προτρέπουν τους χρήστες να συνδεθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τραπεζών τους.

Figure 2: oncloudblackfridaysale[.]com

Πώς να αναγνωρίσετε το URL Phishing

Οι επιθέσεις URL phishing χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να πείσουν τον στόχο ότι είναι νόμιμες. Μερικοί από τους τρόπους εντοπισμού μιας επίθεσης URL phishing είναι οι εξής:

  • Αγνοήστε τις ονομασίες με τις οποίες παρουσιάζονται: Τα phishing emails μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να εμφανίζουν οτιδήποτε στο όνομα εμφάνισης. Αντί να εξετάζετε το όνομα εμφάνισης, ελέγξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα για να βεβαιωθείτε ότι προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.
  • Επαληθεύστε το domain: Οι phishers χρησιμοποιούν συνήθως domains με μικρά ορθογραφικά λάθη ή που φαίνονται αληθοφανή. Για παράδειγμα, το company.com μπορεί να αντικατασταθεί με το cormpany.com ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να προέρχεται από το company-service.com. Ψάξτε για αυτά τα ορθογραφικά λάθη, είναι ένας καλός δείκτης.
  • Ελέγξτε τους συνδέσμους: Οι επιθέσεις URL phishing έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν τους παραλήπτες ώστε να κάνουν κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο. Περάστε με το ποντίκι πάνω από τους συνδέσμους μέσα σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δείτε αν όντως πηγαίνουν εκεί που ισχυρίζονται. Εισάγετε τους ύποπτους συνδέσμους σε ένα εργαλείο επαλήθευσης phishing, όπως το phishtank.com, το οποίο θα σας πει αν πρόκειται για γνωστούς συνδέσμους phishing. Αν είναι δυνατόν, μην κάνετε καθόλου κλικ σε έναν σύνδεσμο- επισκεφθείτε απευθείας τον ιστότοπο της εταιρείας και πλοηγηθείτε στην υποδεικνυόμενη σελίδα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ανθεκτικές στη δυσμενή συγκυρία οι δημόσιες εγγραφές της τεχνολογίας

ΠερΙπου 50 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σε διαδικασία δημόσιας εγγραφής Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη Ανθεκτικές στη δυσμενή συγκυρία και την αστάθεια των αγορών παρέμειναν...

Παιχνίδια, εφαρμογές, ιστοσελίδες: Προσοχή στις κυβερνοαπειλές μέσω κινητών τηλεφώνων

Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Από τα παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος...

Άνεση και κορυφαία απόδοση με τα κλιματιστικά LG DUALCOOL PLANET

Τα νέα κλιματιστικά LG DUALCOOL PLANET έφτασαν στην ελληνική αγορά και φέρνουν άνεση και ανανέωση στο σπίτι σας. Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του φθινοπώρου...

Πάνω από 100.000 Έλληνες επιλέγουν τα Ευέλικτα Κεφάλαια της Revolut – Έχουν επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ

Η Revolut, αδειοδοτημένη τράπεζα με πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι έχει ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις μέσω των...

Ακόμα υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση βιωσιμότητας EcoVadis για τη Vodafone

Ο Όμιλος Vodafone αξιολογήθηκε για μια ακόμη χρονιά από την EcoVadis, τον κορυφαίο ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης για ζητήματα εταιρικής βιωσιμότητας, πετυχαίνοντας συνολική βαθμολογία 83/100...