Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

- Advertisement -

Κοινή διακήρυξη για τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον γενικό διευθυντή του National Cyber Directorate, κ. Yigal Unna. Η συνεργασία δίνει έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη εξάρτηση των κοινωνιών και των οικονομιών των δύο χωρών στο τομέα της κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, οι δυο άνδρες χαιρέτισαν τις προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των αντίστοιχων εθνικών Διευθύνσεων των δύο χωρών μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος συμμετείχε στο διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Εθνικής Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ Dr. Ami Applebaum. Ξεχωριστές συναντήσεις είχε ο Έλληνας Υπουργός με τον Διευθυντή του Τεχνολογικού Πάρκου «Gav Yam Negev» Uzy Zwebner, καθώς και με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Σε όλες τις συζητήσεις, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις σχετικές συναντήσεις και στα αποτελέσματά τους. Ειδικότερα, τόνισε: «Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μόνο στοιχείο από αυτά που καθιέρωσαν το Ισραήλ στην καινοτομία και θα ήθελα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα σας έλεγα ότι είναι ο τρόπος που το κάνανε, περισσότερο ακόμη κι από τις ιδέες που έχουν γεννηθεί εκεί. Πολλές από τις Ισραηλινές εταιρείες έχουν θέση στο να καλύψουν ανάγκες δικές μας. Ανέφερα πριν την κυβερνοασφάλεια, μπορώ να αναφέρω πολλούς άλλους τομείς, όπως η γεωργία ακριβείας αλλά και θέματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία της ενέργειας. Όλη η στρατηγική που στήσαμε τον τελευταίο χρόνο στον ψηφιακό μετασχηματισμό αφορούσε το να δούμε τι έκαναν όλοι οι άλλοι καλά και τι από όλα αυτά εμείς μπορούμε να ερμηνεύσουμε δημιουργικά στο ελληνικό πλαίσιο. Είδαμε τι έκαναν οι Άγγλοι, είδαμε τι έκαναν οι Εσθονοί. Νομίζω ότι από το Ισραήλ μπορούμε να διδαχθούμε πάνω από όλα δυο πράγματα: το ένα έχει σχέση με την κυβερνοασφάλεια και με τις δομές κυβερνοασφάλειας, το δεύτερο έχει σχέση με το πώς έκαναν το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας έξω από τη Silicon Valley, έξω από τις ΗΠΑ, σε αυτό εδώ το σημείο. Και το έκαναν με συγκεκριμένες πολιτικές, με συγκεκριμένους τρόπους ανάπτυξης και με συγκεκριμένη κουλτούρα που αφορούσε και τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά τους κέντρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Πειραιώς: Πρώτη ελληνική τράπεζα με πιστοποίηση για τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Πειραιώς απέκτησε πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο ISO/IEC...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Απλά Ψηφιακά 216: Οι startups που επενδύει το Brain Gain fund και η agentic...

Για το πώς γεννήθηκε το Brain Gain Fund, τη...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΑΔ, LAMDA Flisvos Marina και ΝΟΠΦ ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στη μαρίνα Φλοίσβου

Μια συμφωνία με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, που ενισχύει...

Ένα στα τρία smartphones θα διαθέτει Agentic AI έως το 2027

Η επόμενη μεγάλη μάχη στην αγορά των smartphones δεν...

Αυξάνεται η χρήση AI chatbots για θέματα υγείας – Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε έναν από τους δημοφιλέστερους...

Μόλις 1 στις 3 οικογένειες προστατεύει όλες τις ψηφιακές συσκευές της

Με την καθημερινότητα των οικογενειών να μεταφέρεται όλο και...