20.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στο «ψηφιακό κόσμο» μπαίνει το Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Βελτιωμένες ταχύτητες και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και  αξιοπιστίας κατά την πρόσβαση των χρηστών  σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες με αναβάθμιση κέντρων δεδομένων στο  Λιμενικό Σώμα – Ελληνικής Ακτοφυλακής προβλέπει έργο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα.

Πρόκειται για το έργο «Δίκτυο ασφαλούς πρόσβασης επιχειρησιακών μέσων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.) στο δίκτυο ΥΝΑΝΠ και αναβάθμιση δικτυακής υποδομής Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.», με προϋπολογισμό πάνω από 6 εκατ. ευρώ.

Το έργο  πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Επιχειρησιακό

Αντικειμένο της Σύμβασης

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δικτυακής και  μηχανογραφικής υποδομής του Φορέα, ώστε να παρέχονται στους χρήστες (εσωτερικούς – στελέχη  και εξωτερικούς – επισκέπτες) βελτιωμένες ταχύτητες και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και  αξιοπιστίας κατά την πρόσβασή τους σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθώς και για την ασφαλή  απομακρυσμένη δικτυακή επικοινωνία επιχειρησιακών μέσων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Επιπρόσθετα, θα  αναβαθμιστεί η ηλεκτρομηχανολογική και υποστηρικτική υποδομή των κέντρων δεδομένων του  Φορέα, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ενισχύοντας  σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια και την ακεραιότητα των δεδομένων που αποθηκεύονται.

Στο αντικείμενο του έργου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

▪ Αντικατάσταση και αναβάθμιση του ενεργού και παθητικού δικτυακού εξοπλισμού στα τρία  κτίρια της Κεντρικής Υπηρεσίας ΥΝΑΝΠ, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών  του Φορέα στις εσωτερικές εφαρμογές και το διαδίκτυο.

▪ Προμήθεια κεντρικής υποδομής για την ασφαλή απομακρυσμένη δικτυακή επικοινωνία  επιχειρησιακών μέσων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

▪ Προμήθεια και εγκατάσταση νέων συστημάτων ασφαλείας για τις δικτυακές και  μηχανογραφικές υποδομές του Φορέα.

▪ Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την υλοποίηση συστήματος ασύρματης  δικτυακής πρόσβασης στο εσωτερικό των τριών (03) κτιρίων της Κεντρικής Υπηρεσίας  ΥΝΑΝΠ.

▪ Προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου κεντρικού μηχανογραφικού εξοπλισμού υψηλών  επιδόσεων για τη φιλοξενία των κεντρικών εξυπηρετητών επιχειρησιακών και λοιπών  ηλεκτρονικών εφαρμογών που λειτουργούν στο Φορέα.

▪ Προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος λήψης αντιγράφων ασφαλείας, που θα  καλύπτει το σύνολο των αποθηκευμένων δεδομένων στην κεντρική μηχανογραφική υποδομή  του Φορέα.

▪ Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού και υποστηρικτικού εξοπλισμού για τα  κέντρα δεδομένων του Φορέα.

▪ Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος κεντρικής διαχείρισης δικτυακού και  μηχανογραφικού εξοπλισμού.

▪ Προμήθεια σύγχρονου μηχανογραφικού εξοπλισμού τελικού χρήστη.

▪ Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης πόρων και χρηστών.

▪ Προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής για τη δημιουργία χώρου εκπαίδευσης χρηστών  πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών εφαρμογών.

▪ Εργασίες μετεγκατάστασης του εξοπλισμού και μετάπτωσης των συστημάτων από το υφιστάμενο κέντρο δεδομένων του Φορέα στο καινούριο.

▪ Εκπαίδευση χρηστών.

Αναβάθμιση της δικτυακής και μηχανογραφικής υποδομής

Η πράξη έχει ως βασικό άξονα τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δικτυακής και μηχανογραφικής υποδομής του Φορέα, ώστε να παρέχονται στους χρήστες (εσωτερικούς – στελέχη  και εξωτερικούς – επισκέπτες) βελτιωμένες ταχύτητες και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και \ αξιοπιστίας κατά την πρόσβασή τους στις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη νέων σύγχρονων  δημόσιων μητρώων και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη  ναυτιλιακή κοινότητα. Επιπρόσθετα, θα αναβαθμιστεί η ηλεκτρομηχανολογική και υποστηρικτική υποδομή των κέντρων δεδομένων του Φορέα, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια και την ακεραιότητα των  δεδομένων που αποθηκεύονται. Τέλος, θα εφαρμοστεί σύστημα διαχείρισης πόρων και χρηστών, στην Κεντρική Υπηρεσία του Φορέα, προσφέροντας ένα ακόμα επίπεδο προστασίας των συστημάτων  έναντι σφαλμάτων των χρηστών, αλλά και πιθανών κακόβουλων ενεργειών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MindTheHack: H 1η ελληνική πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η MindΤheHack, νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, επαναπροσδιορίζει το πεδίο του τομέα αυτού με χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται κατά...

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...