19.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Στη διαιτησία το Ελληνικό δημόσιο κατά της Fraport

 

της Μαρίας Μόσχου

mariam@moved.gr

Σε … διεθνείς δικαστικές διαμάχες επιδίδονται το ελληνικό δημόσιο και η Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμιο της χώρας ενώ την ίδια στιγμή η επιβατική κίνηση των αερολιμένων εκτοξεύτηκε σε νούμερα ρεκόρ.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, στην οποία είχε παραπεμφθεί η υπόθεση για την κατάσταση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων η οποία είχε επιδικάσει πρόσφατα στην Ελληνογερμανική κοινοπραξία αποζημίωση ύψους 25 έως 30 εκατ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο παραπέμπει την Fraport Greece σε διαιτησία.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Θάνου Βούρδα που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, δεσμεύεται κονδύλι 9.000 ευρώ, ως προκαταβολή για την κατάθεση αιτήσεως υπαγωγής στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC).

Η Fraport είχε στραφεί τους προηγούμενους μήνες κατά του ελληνικού δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών και η ΥΠΑ αμφισβήτησαν το ύψος της διεκδίκησης και μάλιστα, σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στη διαδικασία της «Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών», ωστόσο χωρίς τελική συμφωνία.

Η ελληνογερμανική εταιρεία κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι παραμέλησε και δεν συντηρούσε τα αεροδρόμια την τελευταία διετία, με αποτελέσματα, να φορτωθεί με πρόσθετα κόστη η διαχείριση. Όπως έχει επικαλεστεί, η εικόνα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μεταβλήθηκε επί το δυσμενέστερο, μεταξύ του χρόνου της υπογραφής της σύμβασης (Δεκέμβριος 2015) και της έναρξης της παραχώρησης (Απρίλιος 2017). Η Fraport έχει επικαλεστεί όρο της σύμβασης σε περίπτωση μεταβολής περιουσιακών στοιχείων που προβλέπει αποζημιώσεις καθώς και έκθεση της Grand Thornton. Η ελεγκτική εταιρεία έχει καταρτίσει το Μητρώο Κινητών Περιουσιακών Στοιχείων των αεροδρομίων (οχήματα, εξοπλισμό, έπιπλα κ.α), στο οποίο –όπως σημειώνεται -αποτυπώθηκαν οι μεγάλες αποκλίσεις.

 

Ρεκόρ κίνησης

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που εντάχθηκαν στην Fraport τον Απρίλιο του 2017, κατέγραψαν συνδυασμένη επιβατική κίνηση ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έκλεισαν το 2017 με συνδυασμένη επιβατική κίνηση αυξημένη κατά 27,6 εκατ. επιβάτες, άνοδο 10,3%.

Τα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση ήταν αυτά της Καβάλας (+22,8% σε 337.963 επιβάτες), της Κω (+20,7% και περίπου 2,3 εκατ. επιβάτες) και της Μυκόνου (+18,6% κει περίπου 1,2 εκατ. επιβάτες).

Νέα δρομολόγια

Τρία νέα δρομολόγια εβδομαδιαίως, από τη Θεσσαλονίκη στη Βιέννη, συμφώνησαν και ξεκινούν φέτος η Wizz Air και η Fraport Greece που διαχειρίζεται τόσο το αεροδρόμιο Μακεδονία όσο και τα άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η ουγγρική αεροπορική έφτασε έτσι τα 18 δρομολόγια από έξι ελληνικά αεροδρόμια προς εννέα διαφορετικές χώρες.

Τη θερινή περίοδο ξεκινούν και τα  νέα απευθείας δρομολόγια της Qatar Airways. Με συχνότητα τέσσερις πτήσεις κάθε εβδομάδα, η αεροπορική θα συνδέει την Ντόχα με τη Θεσσαλονίκη, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα το αεροδρόμιο Μακεδονία θα υποδεχθεί ακόμα 13 νέα δρομολόγια και δύο νέες αεροπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία Jet2 θα ξεκινήσει πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία και τέσσερις σημαντικούς προορισμούς στη Βρετανία: Μπέρμιγχαμ, Γλασκώβη, Νιούκασλ και το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου.

Αλλά και η αεροπορική εταιρεία Germania ετοιμάζεται και αυτή να συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τέσσερις νέους προορισμούς από και προς τη Γερμανία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται απευθείας πτήσεις από και προς τη Δρέσδη, την Ερφούρτη, το Μίνστερ και τη Νυρεμβέργη.

Την ίδια στιγμή η Ryanair, και παρά τις τελευταίες «αερομαχίες» με το Ελληνικό δημόσιο για τα έργα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία νέων δρομολογίων που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Μπρατισλάβα στη Σλοβακία και τη Νυρεμβέργη.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, για μία νέα εποχή συνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Lancom, η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη...

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο BigData – ΕY, OTE, REAL CONSULTING οι ανάδοχοι

Γράφει η Μαρία Μόσχου Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της...

Η «έξυπνη» διαχείριση κυκλοφορίας θα αποφέρει έσοδα 10,6 δισ. δολάρια το 2023  

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Αυξανόμενες βαίνουν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε smart cities, με τον τομέα της «έξυπνης» διαχείρισης της κυκλοφορίας να απορροφά σημαντικό τμήμα...

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...