10.1 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Στη διαιτησία το Ελληνικό δημόσιο κατά της Fraport

 

της Μαρίας Μόσχου

mariam@moved.gr

Σε … διεθνείς δικαστικές διαμάχες επιδίδονται το ελληνικό δημόσιο και η Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμιο της χώρας ενώ την ίδια στιγμή η επιβατική κίνηση των αερολιμένων εκτοξεύτηκε σε νούμερα ρεκόρ.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, στην οποία είχε παραπεμφθεί η υπόθεση για την κατάσταση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων η οποία είχε επιδικάσει πρόσφατα στην Ελληνογερμανική κοινοπραξία αποζημίωση ύψους 25 έως 30 εκατ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο παραπέμπει την Fraport Greece σε διαιτησία.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Θάνου Βούρδα που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, δεσμεύεται κονδύλι 9.000 ευρώ, ως προκαταβολή για την κατάθεση αιτήσεως υπαγωγής στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC).

Η Fraport είχε στραφεί τους προηγούμενους μήνες κατά του ελληνικού δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών και η ΥΠΑ αμφισβήτησαν το ύψος της διεκδίκησης και μάλιστα, σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στη διαδικασία της «Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών», ωστόσο χωρίς τελική συμφωνία.

Η ελληνογερμανική εταιρεία κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι παραμέλησε και δεν συντηρούσε τα αεροδρόμια την τελευταία διετία, με αποτελέσματα, να φορτωθεί με πρόσθετα κόστη η διαχείριση. Όπως έχει επικαλεστεί, η εικόνα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μεταβλήθηκε επί το δυσμενέστερο, μεταξύ του χρόνου της υπογραφής της σύμβασης (Δεκέμβριος 2015) και της έναρξης της παραχώρησης (Απρίλιος 2017). Η Fraport έχει επικαλεστεί όρο της σύμβασης σε περίπτωση μεταβολής περιουσιακών στοιχείων που προβλέπει αποζημιώσεις καθώς και έκθεση της Grand Thornton. Η ελεγκτική εταιρεία έχει καταρτίσει το Μητρώο Κινητών Περιουσιακών Στοιχείων των αεροδρομίων (οχήματα, εξοπλισμό, έπιπλα κ.α), στο οποίο –όπως σημειώνεται -αποτυπώθηκαν οι μεγάλες αποκλίσεις.

 

Ρεκόρ κίνησης

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που εντάχθηκαν στην Fraport τον Απρίλιο του 2017, κατέγραψαν συνδυασμένη επιβατική κίνηση ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έκλεισαν το 2017 με συνδυασμένη επιβατική κίνηση αυξημένη κατά 27,6 εκατ. επιβάτες, άνοδο 10,3%.

Τα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση ήταν αυτά της Καβάλας (+22,8% σε 337.963 επιβάτες), της Κω (+20,7% και περίπου 2,3 εκατ. επιβάτες) και της Μυκόνου (+18,6% κει περίπου 1,2 εκατ. επιβάτες).

Νέα δρομολόγια

Τρία νέα δρομολόγια εβδομαδιαίως, από τη Θεσσαλονίκη στη Βιέννη, συμφώνησαν και ξεκινούν φέτος η Wizz Air και η Fraport Greece που διαχειρίζεται τόσο το αεροδρόμιο Μακεδονία όσο και τα άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η ουγγρική αεροπορική έφτασε έτσι τα 18 δρομολόγια από έξι ελληνικά αεροδρόμια προς εννέα διαφορετικές χώρες.

Τη θερινή περίοδο ξεκινούν και τα  νέα απευθείας δρομολόγια της Qatar Airways. Με συχνότητα τέσσερις πτήσεις κάθε εβδομάδα, η αεροπορική θα συνδέει την Ντόχα με τη Θεσσαλονίκη, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα το αεροδρόμιο Μακεδονία θα υποδεχθεί ακόμα 13 νέα δρομολόγια και δύο νέες αεροπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία Jet2 θα ξεκινήσει πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία και τέσσερις σημαντικούς προορισμούς στη Βρετανία: Μπέρμιγχαμ, Γλασκώβη, Νιούκασλ και το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου.

Αλλά και η αεροπορική εταιρεία Germania ετοιμάζεται και αυτή να συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τέσσερις νέους προορισμούς από και προς τη Γερμανία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται απευθείας πτήσεις από και προς τη Δρέσδη, την Ερφούρτη, το Μίνστερ και τη Νυρεμβέργη.

Την ίδια στιγμή η Ryanair, και παρά τις τελευταίες «αερομαχίες» με το Ελληνικό δημόσιο για τα έργα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία νέων δρομολογίων που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Μπρατισλάβα στη Σλοβακία και τη Νυρεμβέργη.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...

Huawei FreeBuds 5i: Τα καλύτερα TWS ακουστικά, με τιμή κάτω από 100 ευρώ

HUAWEI FreeBuds 5i: Ήχος Hi-Res, άνεση και υψηλή τεχνολογία, όλα σε ένα ζευγάρι ακουστικά Κυκλοφόρησαν 26 Ιανουαρίου από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της Huawei Κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά...

Απλά Ψηφιακά 85: H eTurn (Δημήτρης Θεοφάνους) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι phygital καταναλωτές και το ελληνικό γραφείο του Viber

Τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το πως ψηφιοποιεί τη Φωνή του Δημότη ώστε να εισακούεται από τις αυτοδιοικητικές...

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

  της Νατάσας Φραγκούλη   Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών και...

Σε δημόσια διαβούλευση έργο για την εξ΄ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο, προϋπολογισμού 72,4 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας το  Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό για το έργο «Προμήθεια...