Χαρακτήρα «power game» λαμβάνει πλέον η επιδίωξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού να αποκτήσει «πάτημα» στην αγορά τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στην εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, η οποία σήμερα ασκείται αποκλειστικά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η πρόθεση – επιθυμία της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε εκφραστεί προ καιρού και φαίνεται ότι είχε καταλαγιάσει, με την Επιτροπή ωστόσο εχθές να επιστρέφει, δημοσιεύοντας με μελέτη για τις τιμές και το επίπεδο του ανταγωνισμού στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.
Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της ΕΕΤΤ, αλλά και των αρμόδιων Υπουργείων, καθώς τον Μάρτιο, οπότε και ανέκυψε το θέμα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωνε ότι τα θέματα ανταγωνισμού στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών εξετάζονται επαρκώς από την ΕΕΤΤ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να θεσπιστεί συναρμοδιότητα με την ΕΕΤΤ για τα θέματα ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ζήτησε σήμερα συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των OTE, Vodafone και Wind.
Στη μελέτη που δημοσιοποίησε χθες η ΕΑ καταγράφει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα διαθέτουν τις υπηρεσίες τους ακριβότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Το αποδίδει στην έλλειψη ανταγωνισμού, χαρακτηρίζοντας την ελληνική αγορά ως «κλειστή ολιγοπωλιακή» με 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εκτιμώντας ότι για να μειωθούν οι υψηλές τιμές χρειάζεται να δραστηριοποιηθεί και τέταρτος παίχτης, υποδεικνύοντας τη διαδικασία για το 5G ως ευκαιρία για την είσοδό του.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ΕΕΤΤ σημειώνοντας: «Μολονότι η ΕΕΤΤ πρότεινε διαφορετικά όρια φάσματος στη ζώνη 5G 3400-3800 MHz στην περίπτωση που υπάρχουν 4 συμμετέχοντες, η ίδια δεν δήλωσε ρητά ότι ο στόχος της δημοπρασίας είναι να ενθαρρύνει την είσοδο νέων ΕΚΤ στην αγορά ούτε πρότεινε άλλα απαραίτητα μέτρα (παράμετροι φάσματος χαμηλών συχνοτήτων, υποχρεώσεις εθνικής περιαγωγής κ.λπ.) για τον περιορισμό των εμποδίων εισόδου και την ενθάρρυνση ενός δυνητικού ανταγωνιστή (τέταρτης ΕΚΤ) να συμμετάσχει στη δημοπρασία».