Της Νατάσας Φραγκούλη
Σε «big bang» για τις εδραιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις εξελίσσονται οι startups. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, βλέπουν στο νεοφυές οικοσύστημα την απάντηση στην επίμονη αναζήτηση δεξαμενών ταλέντου και φυτώριων καινοτομίας.
Για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας στο εσωτερικό της επιχείρησής τους, ώριμοι -ηλικιακά- όμιλοι της ελληνικής αγοράς απευθύνονται στη δεξαμενή των νεοφυών εταιρειών είτε με στόχο τη συνεργασία είτε και τις εξαγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι -σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ και της Deloitte– σήμερα περίπου μια στις τέσσερις ελληνικές εταιρείες είτε συνεργάζεται ήδη είτε αναζητά συνεργασίες με startups.
Για την ακρίβεια, όπως διαπιστώνει η εν λόγω έρευνα, το 24% των ελληνικών εταιρειών «προχωρά σε συνεργασίες με startups, βελτιώνοντας τη διασύνδεσή τους με το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας. Μέσω των συνεργασιών αυτών αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο ταλέντο, αλλά και αποκομίζουν ωφέλειες για την αναβάθμιση της τεχνογνωσίας και των τεχνολογικών υποδομών τους και την καλύτερη εξοικείωση με την επιχειρηματική κουλτούρα που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής».
Οι περιπτώσεις ομίλων της ελληνικής αγοράς, όπως το Public Group, η Entersoft, η Uni Systems, της HP Hellas είναι χαρακτηριστικές της στρατηγικής των μεγάλων εταιρειών να «αλιεύουν» στις startups ευκαιρίες για την ενίσχυση του καινοτόμου αποτυπώματός τους και τη διεύρυνση της δεξαμενής των ταλέντων που ήδη απασχολούν.
Για τις ίδιες τις startups η χρηματοδοτική στήριξη από ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και η στέγασή τους υπό έναν εδραιωμένο όμιλο δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τη μεγέθυνσή τους.
Ομοβροντία επενδύσεων
Η διεύρυνση της υφιστάμενης γκάμας υπηρεσιών, η είσοδος σε πολλά υποσχόμενες νέες δραστηριότητες, που στηρίζονται στην τεχνολογία και στις οποίες θα υπάρξει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αλλά και η ανάγκη για διεύρυνση του απασχολούμενου ταλέντου είναι η κινητήριος δύναμη που φέρνει εδραιωμένες και νεοφυείς εταιρείες πιο κοντά.
Το Public Group εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει πυκνώσει τις συμμετοχές του σε startups -για την ακρίβεια σε scale ups- αναζητώντας προστιθέμενη αξία από την καινοτομία που κομίζουν οι συγκεκριμένες νεοφυείς επιχειρήσεις. Πιο πρόσφατη προσθήκη στον όμιλο του Public αποτελεί η πλατφόρμα audiobooks, Bookvoice.
Ήδη, το χαρτοφυλάκιό του ομίλου περιλαμβάνει συμμετοχές στην iRepair, στη Douleutaras στην Box Now, στη SVUUM, αλλά και στη σουηδική Klarna. Μάλιστα, ο όμιλος έχει προαναγγείλει νέες τοποθετήσεις σε scale ups, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, Public Capital Partners, σε τομείς αιχμής, όπως το last mile delivery, το fintech και το education technology.
«Το Public Group έχει αναπτύξει ένα μοναδικό στη ΝΑ Ευρώπη οικοσύστημα καινοτομίας, που περιλαμβάνει επενδύσεις από 1 έως και 5 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες, ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες», δηλώνει ο CEO του ομίλου, Ρόμπυ Μπουρλάς.
Ομοβροντία εξαγορών
Το μπόλιασμα με την καινοτομία βρίσκεται πίσω από τα κίνητρα για τη συμμετοχή της Entersoft σε startups. Στις αρχές Μαίου η εταιρεία εισήλθε μετοχικά στη SmartCV, μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα του Applicant Tracking Software. Η εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της Entersoft για δυναμική είσοδο στην αγορά λογισμικού Μισθοδοσίας και Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων με διαφοροποιημένο μείγμα προϊόντων.
Η λίστα με τους ισχυρούς ομίλους, που χτίζουν θέσεις στο νεοφυές οικοσύστημα δεν εξαντλείται εδώ. Για παράδειγμα, ο όμιλος της Uni Systems έχει αποκτήσει μειοψηφικές συμμετοχές σε τρεις νεοφυείς εταιρείες, τις PROBOTEK, Optechain, και Museotek. Ειδικά, η περίπτωση της Probotek, ένα startup με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things και Internet of Drones είναι χαρακτηριστική της καινοτομίας που προσδίδουν οι startups τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς ΙΤ.
Έπεται συνέχεια…
Με το οικοσύστημα καινοτομίας φλερτάρει και η HP Hellas, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνική startup από τον κλάδο του software, προκειμένου να εντάξει τα προϊόντα της στο χαρτοφυλάκιό της. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αυτές οι επαφές είναι αρκετά ώριμες, θα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία το επόμενο διάστημα και θα έχουν αποτέλεσμα τα προϊόντα της ελληνικής startup να αρχίσουν να διατίθενται από την HP στις παγκόσμιες αγορές.
Συνολικά, η εταιρεία παρακολουθεί πολύ στενά το νεοφυές οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα, μη αποκλείοντας κάποια εξαγορά στο μέλλον, αν και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο επί του παρόντος.
Οι τομείς ενδιαφέροντος της HP για το ελληνικό οικοσύστημα αφορούν τον χώρο του computing, του printing, της ψηφιακής ασφάλειας, του Edge Computing, του cloud, του 3D printing και των υλικών τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Μάλιστα, στελέχη του HP Tech Venture, του venture capital της HP, που έχει κάνει ήδη δεκάδες επενδύσεις και εξαγορές startups ανά τον κόσμο, έχουν ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα, αξιολογώντας το εγχώριο δυναμικό καινοτομίας.