23.7 C
Athens
Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Πυρετός δημοπρατήσεων «ψηφιακών» έργων μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ούτε ένα, ούτε 10, ούτε 100, αλλά 318 έργα θα δημοπρατηθούν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, συνολικά 448 έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Ήδη 130 έχουν δημοπρατηθεί, ενώ τα υπόλοιπα δρομολογούνται με σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Μιλώντας στο συνέδριο Infocom World 2021, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε «έρχονται 448 αθροιστικά έργα μέχρι το 2025 όπως κωδικοποιούνται στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Έργα για τα οποία συζητούσαμε 15 χρόνια πίσω έχουν αρχίσει να δημοπρατούνται και έχουν αναδόχους».

Η Κοινωνία της Ππληροφορίας βγάζει τα έργα το ένα μετά το άλλο, σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει. Έχουν τεθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μπορούν να αλλάξουν μόνο μία φορά, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι όλα τα έργα θα πρέπει να δημοπρατηθούν μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο.

«Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα»

«Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης «ένα εργαλείο της στρατηγικής της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στις τηλεπικοινωνίες ο υπουργός είπε ότι στην κινητή τηλεφωνία προχωρούμε με καλούς ρυθμούς. «Πρέπει να δούμε τι άλλες στοχευμένες κινήσεις θα πρέπει να κάνουμε για την αξιοποίηση του 5G», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι από 4,8 εκατ. γραμμές τα 3,5 εκατ. δίνουν πάνω από 100 Mbps.

Αντίθετα όσον αφορά την σταθερή τηλεφωνία και ειδικά τις οπτικές ίνες ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «είμαστε πίσω», καθώς υπάρχουν 2 εκατ. γραμμές οπτικών ινών.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο επόμενο τρίμηνο θα εμπλουτιστεί το gov.gr με 15 νέες υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης, μεταβιβάσεις ακινήτων και πολλές άλλες ακόμη.

Όπως εκτίμησε «αν δούμε τις ψηφιακές συναλλαγές που έφτασαν τα 150 εκατομμύρια μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2021 περιμένουμε πάνω από 300 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές φέτος».

Ψήφος εμπιστοσύνης στη Wind

Ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία χαρακτήρισε ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind την συμφωνία εξαγοράς από τη United Group. Παράλληλα είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη για την εταιρεία. «Καλύτερη επόμενη μέρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», σημείωσε σχετικά, αναφέροντας ότι η Wind γίνεται μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου.

«Με την επικείμενη συγχώνευση με τη Forthnet θα δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός πόλος», επισήμανε και δήλωσε την πρόθεσή τους να ασχοληθούν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η μελλοντική εταιρεία ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου θα αποτελεί έναν πολύ δυνατό πάροχο και πόλο, η οποία θα προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις για την βελτίωση του ψηφιακού χάσματος της χώρας». Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή η Wind προχώρησε πρόσφατα στην απόσχιση της παθητικής υποδομής και στην δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην οποία και θα ανήκει, μια εταιρεία καθαρά χονδρικής η οποία θα παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους παρόχους.

Αναφερθείς στις ευρυζωνικές υποδομές ο κ. Ζαρκαλής επεσήμανε ότι η συζήτηση είναι σημαντική αλλά πραγματοποιείται εξαιρετικά απλουστευτικά αφού πρόκειται για μια πολυπαραμετρική εξίσωση. «Έχουμε μείνει πίσω στην εξάπλωση του FTTH αλλά και στην αύξηση της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι παλαιότερα στην σταθερή υπήρχε μόνο ένας πολύ μεγάλος παίκτης και δεκάδες μικρότεροι που είτε δεν είχαν πρόθεση για επενδύσεις είτε αν είχαν δεν τους βοηθούσαν οι ρυθμιστικές αρχές».

600 εκατ. ευρώ επενδύσεις από τη Vodafone

Σε επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ προχωρά  η Vodafone μόνο στην Ελλάδα όπως ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, τονίζοντας ότι η όποια ανάπτυξη θα πρέπει να έχει στον πυρήνα της την τεχνολογία και τα δίκτυα.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα δίκτυα στην Ευρώπη κι αυτό παρότι η ανάπτυξη των σχετικών υποδομών δεν εύκολη καθώς υπάρχουν τρία δομικά προβλήματα, οι χρόνοι αδειοδότησης, η ειδική γεωγραφία και το επιπλέον κόστος ανάπτυξης εξαιτίας των διαφορετικών ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε σχέση με την Ευρώπη.

Ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Vodafone έχει επεκτείνει το δίκτυο 5G  σε 20 πόλεις και η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να φτάσει στο 40% τον Μάρτιο του 2022. Στην περίπτωση της σταθερής, όπως συμπλήρωσε η Vodafone μετρά σήμερα 150 χιλιάδες συνδέσεις FTTH και στόχος είναι να φτάσουν τις 200 χιλιάδες μέσα στα επόμενα χρόνια.

Και ο κ. Μπρουμίδης στάθηκε στην υστέρηση της ζήτησης για υψηλές ταχύτητες τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα τόσο για την τόνωση της ζήτησης όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Στη δεύτερη θέση η Νova

Στη δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού παίκτη που θα εναλλάσσεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης θα οδηγήσει η επένδυση της United στη Νova-Wind, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nova, κ. Παναγιώτη Γεωργιόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο η υστέρηση που παρατηρείται στην κινητή εδράζεται στο γεγονός ότι η χώρα στηρίχτηκε πολύ στον χαλκό για να δώσει υπερυψηλές ταχύτητες, κάτι όμως που στην περίπτωση των 100 και 200 Mpbs έχει διαφορά στην πιστότητα που προσφέρει σοτν καταναλωτή. Για το λόγο αυτό η διαβούλευση για την αποχαλκοποίηση στην οποία έχει προχωρήσει η ΕΕΤΤ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι αναμένεται αφενός να τονώσει την ζήτηση έστω και τεχνητά, και αφετέρου να ενθαρρύνει τους παρόχους να συμμετέχουν στις επενδύσεις πιο ενεργά σε σχέση με το παρελθόν, όπου ένας πάροχος τραβούσε το κουπί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και η Νova αναμένεται να διεκδικήσει σθεναρά έργα ICT αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Emirates: Νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η Emirates αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου, μέσω της οποίας εκατομμύρια πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται εν πτήσει, όπως πλαστικοί δίσκοι σερβιρίσματος, μπολ...

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...